25 Απρ 2009

σχόλια πιλότων για το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο

Re: LGTL Καστέλι - Μετεγκατάσταση α/δ "Ν. Καζαντζάκη"

Δημοσίευσηαπό LGIR09 την 24 Φεβ 2009, 20:46

Πληροφοριακά πάντα! Αυτό το 2014 δεν είναι απόλυτο. Ο Σουφλιάς μίλησε για 5ετές πλάνο. Από εκεί προκύπτει αυτός ο αριθμός. Αν η όλη διαδικασία με πρώτη τη δημοπράτηση ξεκινήσουν άμεσα, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για 2014 και γιατί όχι νωρίτερα. Σε 1μισυ με 2 μήνες λογικά που θα λάβει χώρα η δημοπράτηση θα μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι.... Αυτά από μένα!

Δημοσίευσηαπό GR321 την 25 Φεβ 2009, 00:42

Η μακετα παντως οπως την ειδα στις ειδησεις ηταν επιβλητικη!!!
Αντε με το καλο γιατι πολυ πισω ειμαστε σε υποδομες στα τουριστικα νησια μας!!!

GR321 έγραψε

:Η μακετα παντως οπως την ειδα στις ειδησεις ηταν επιβλητικη!!!

Δημοσίευσηαπό GR321 την 25 Φεβ 2009, 01:46

Aυτο ακριβως εννοω.
Η λεξη μακετα ηταν ατυχης
Παντως και η εικονα σου δινει την εντυπωση οτι θα δουμε κατι πολυ ομορφο και μεγαλο!

Re: LGTL Καστέλι - Μετεγκατάσταση α/δ "Ν. Καζαντζάκη"

Δημοσίευσηαπό gonso την 25 Φεβ 2009, 03:46

Nα αρχίσω με μία ερώτηση (προς τους φίλους που ζούν στην Κρήτη) και μετά λέμε και τα άλλα.

Το 2004 που είχα κατέβει διακοπές κάτω, θυμάμαι ότι από την Χερσόνησσο προς Καστέλλι, ο παλιός μικρός δρόμος είχε πολλά έργα και διαπλάτυνση και "ίσιωμα" σε πολλά σημεία. Μου είχε δοθεί η εντύπωση ότι ο δρόμος αυτός θα γινόταν σαν την εθνική από τα έργα που είδα. Λάθος είχα καταλάβει? Και αν τελικά δεν είχα λάθος και ο δρόμος αυτός γίνει (αν δεν έγινε ήδη) μεγάλος, δεν μπορεί αυτός να εξυπηρετήσει το νέο αεροδρόμιο? Είναι δεν είναι 35 χλμ από το Ηράκλειο. Και με την λογική ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιβατών του LGTL θα είναι τουρίστες (Μάλλια- Χερσόνησσο-Σταλίδα κλπ), δεν θα ήταν υπερβολή να γίνει νέος δρόμος ? (ειδικά όταν δεν θα γλίτωνε παραπάνω από 10-15 χλμ από τον δρόμο μέσω Χερσονήσσου).


Στα τεχνικά του θέματος.

Αμέσως αμέσως μιλάμε για τον υψηλότερο διεθνή αερολιμένα της χώρας, με 1200 πόδια υψόμετρο (κάτσε καλά!). Ο διάδρομος πάνω από 12.000 πόδια (κατά τι μικρότερος του LGAV).

Υπάρχουν αρκετοί ορεινοί όγκοι ειδικά προς τα βόρεια, άρα το κατώφλι του νοτίου διαδρόμου (20) μάλλον θα πρέπει να μετατοπιστεί για τις προσγειώσεις κατά περίπου 800 μέτρα. Νο πρόμπλεμ όμως, ειδικά επειδή οι προσγειώσεις κυρίως θα είναι στον 02. Εξάλλου και τα εναπομείναντα 9000 και πλέον πόδια θα είναι υπέρ-αρκετά.

Λόγω αυτών των βουνών, οι απογειώσεις στον 02 θα στρίβουν μάλλον 20-30 μοίρες δεξιά αμέσως μετά την απογείωση (ξεσκίζοντας στην κυριολεξία το Καστέλλι), και θα βγαίνουν στην θάλασσα μεταξύ Χερσόνησσο και Μάλλια, στην Σταλίδα πάνω όμως από τα 4-4500 πόδια, οπότε ο θόρυβος θα είναι λίγος (πλήν των TU-154).

Ο χρόνος πτήσης από Αθήνα για Ηράκλειο θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10 λεπτά (τις μέρες που θα έχει βοριά, δηλαδή τις περισσότερες), αλλά από Ηράκλειο για πάνω, η διαφορά θα είναι μικρότερη του 5λέπτου.

Οι θέσεις στάθμευσης φάινονται αλλόκοτες, αλλά δεν θα πρέπει να τους δίνουμε πολύ σημασία σε αυτό το στάδιο γιατί είναι προσχέδιο. Αν θυμάται κανέις το πρώτο σχέδιο του LGAV και τα στάντς, δεν είχαν καμμία σχέση με αυτό που έγινε τελικά. Αυτό όμως που φαίνεται είναι η σκέψη για δύο "υπο-τέρμιναλ" και από ότι φαντάζομαι θα είναι τα σέγκεν και μή. Επειδή το ένα φαίνεται σαφώς μεγαλύτερο από το άλλο, πιθανολογώ ότι το μεγάλο θα είναι μή-σέγκεν (Ρώσσοι-Άγγλοι κ.α.) Όποιος ξέρει και καταλαβαίνει περισσότερα από το σχέδιο που είδαμε, ας με διορθώσει.

Το άλλο θέμα είναι το LGIR. Θα έχει λόγο ύπαρξης? Η 126 είναι απαραίτητη? Δεν βλέπω γιατί δεν θα μπορεί το LGTL να καλύψει το κενό, μιάς και θα μείνουν άθικτες οι εγκαταστάσεις εκεί? Και θα μου πείς:
"καλά, και οι μιράζ δηλαδή, δεν έχουν δικαίωμα στις μυζηθρόπιτες? Χανιά ΚΑΙ Ηράκλειο Φ-16?"

Δεν βλέπω με τίποτα αξιοποίηση του χώρου του LGIR, αν τελικά κλείσει τελείως. Εδώ δεν έγινε το παραμικρό στο LGAT εδώ και 8 χρόνια, στο LGIR θα γίνει? Με φυλακές δίπλα και εκδοροσφαγεία στην παραλία? Χλωμό.

Πάντως σε αυτή τη χώρα (όπως έχω ξαναπεί), δώσε στους πολιτικούς μεγάλες κατασκευές να κάνουν και είναι πρώτοι. Αν είναι για κανά μερεμέτι, κανά τροχόδρομο, κανά ILS, τίποτα φωτάκια να βλέπουν οι πιλότοι την νύχτα, ξέχασέ το. Εμείς είμαστε μόνο για μεγάλα πράγματα. Έκεί έχει το πολύ φαί. Τί προμήθεια να βγάλεις από approach lights, ποιός να την πρωτομοιραστεί και πόσα ρουσφέτια θα χρειαστούν για τα εργατικά? Τίποτα...τρίχες, ψιλικατζίδικα πράγματα. Ενώ ολόκληρο διεθνές αεροδρόμιο.............τότε μάλιστα............χαλάλι.

Ξέρεις από Βέσπα ???

Η ανάρτηση αυτή αφαιρέθηκε (πέρασαν 10 μέρες, αντί γιά 5 μέρες που είχαμε γράψει)



22 Απρ 2009

το φυλλάδιο της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πεδιάδας









...
κάνετε διπλό κλικ στις σελίδες για μεγέθυνση

17 Απρ 2009

Ένσταση κατέθεσε και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

ΕΝΣΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
ΝΕΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ
ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ




ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μετά από τη δημοσιοποίηση στις 21 Μαρτίου 2009 της αριθμ. πρωτ. 505/17-3-2009 Ανακοίνωσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου που αφορά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Νέος Αερολιμένας Καστελίου στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης», υποβάλλουμε ένσταση για τους παρακάτω λόγους:
1. Μη δημοσιοποίηση της ΠΠΕΑ
2. Ελλείψεις στη διαδικασία γνωμοδότησης της ΠΠΕΑ
3. Διαφορές στα χαρακτηριστικά του έργου μεταξύ ΠΠΕΑ και ΜΠΕ
4. Παράλειψη αναφοράς από τη ΜΠΕ στις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης (ΦΕΚ Β΄1486/ 10.10.2003)
5. Παράλειψη ανάλυσης των προβλημάτων και επιπτώσεων από την τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη και σε σχετικές μελέτες όπως η «Μελέτη Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης»
6. Πιθανή απόκρυψη ζητήματος αναγκαστικής μετεγκατάστασης των πλησιέστερων στο έργο οικισμών
7. Μη αιτιολογημένη χωροθέτηση χώρου εμπορικών χρήσεων
8. Υποτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το έργο

[Αφου αναλύει διεξοδικά τα παραπάνω μεταξύ αυτών καί τον παρακάτω πίνακα
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΠΕ – ΜΠΕ (Γεωμετρικά χαρακτηριστικά)
ΜΠΕ
ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ δεν αναφέρεται 6.029,5 στρ.
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ 3.000.000 μ3 10.700.000 μ3
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ δεν υπάρχει 440 στρ.
ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ 3.000 μ 3.800 μ.
ΚΤΙΡΙΟ ΕΠΙΒΑΤΩΝ 70.000 μ2 70.000 μ2
ΥΔΡΕΥΣΗ 550 μ3/ημέρα 2.000 μ3/ημέρ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 150 άτομα + 2.300 άτομα +
50 άτομα για την ασφάλεια 400 αστυνομικοί
...Εάν η προοπτική των οικισμών είναι η μετεγκατάστασή τους επιβάλλεται να αναφερθεί ρητά ως κοινωνικοοικονομική επίπτωση και να προταθούν τα αναγκαία μέτρα... ]
και καταλήγει:
Για όλους τους παραπάνω λόγους, επειδή η παρούσα ασκείται νόμιμα και εμπρόθεσμα και επειδή η προσβαλλόμενη ΜΠΕ μας πλήττει σαν πολίτες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ζητάμε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μας και να ακυρωθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Νέο Αερολιμένα Καστελλίου Ν. Ηρακλείου. Επιφυλασσόμεθα να προβούμε στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος μας ενώπιον των Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για την ικανοποίηση της ένστασής μας.
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

14 Απρ 2009

ΕΝΣΤΑΣΗ

Κατατεθηκε. με πρωτοβουλια πολιτων για την διασωση, προβολη και αειφορο αναπτυξη για την Πεδιαδα, χθες στην γραμματεια του Νομαρχιακου Συμβουλιου Ηρακλειου ενσταση με αριθμο πρωτοκολλου 756/13-4-2009 για την ΜΠΕ του σχεδιαζομενου αεροδρομιου στο Καστελλι. Την ενσταση υπογραφουν 421 συμπολιτες μας (ειχαμε στην διαθεση μας μονο μια μερα για συλλογη υπογραφων). Συνοπτικα στην ενσταση αναφερονται:
"διακρίνεται από προχειρότητα είναι ελλιπής καθώς δεν έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός και δεν συμπεριλαμβάνει όλα τα στοιχεία εκείνα που ορίζονται στην Υπουργική Απόφαση H.Π.11014/703/Φ104/2003 άρθρο 4 αυτής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πώς η Μ.Π.Ε. οφείλει να περιέχει περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του περιβάλλοντος με τα απαραίτητα στοιχεία και τεκμηριώσεις προκειμένου να γίνει αξιολόγηση και εκτίμηση των κυριότερων άμεσων και έμμεσων περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου ή της δραστηριότητα στον άνθρωπο, στην πανίδα και στην χλωρίδα στο έδαφος, στα νερά, στον αέρα, στο κλίμα και στο τοπίο στα υλικά αγαθά και στην πολιτιστική κληρονομιά στην αλληλεπίδραση μεταξύ των παραγόντων που αναφέρονται στις προηγούμενες περιπτώσεις, περιγραφή των μέτρων που προβλέπονται να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθούν, να μειωθούν και εφόσον είναι δυνατόν να επανορθωθούν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, συνοπτική περιγραφή των κύριων εναλλακτικών λύσεων που μελετά ο κύριος του έργου ή της δραστηριότητας και υπόδειξη των κύριων λόγων της επιλογής του λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον, τα μέτρα πρόληψης και αξιοποίησης των αποβλήτων που παράγει η εγκατάσταση κ.α…..
Η συγκεκριμένη όμως μελέτη αντί να προβεί σε λεπτομερή αναφορά των παραπάνω και να προνοήσει πραγματικά για την προστασία του περιβάλλοντος σε μια περιοχή με έντονη οικιστική ανάπτυξη και αμέτρητο φυσικό κάλλος, προβλέπει μεταξύ άλλων την κάλυψη 7.481,8 στρεμμάτων για την κατασκευή του αεροδρομίου, με το μήκος του κύριου αεροδιαδρόμου να ανέρχεται στα 3.800μ. Υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά την χωροθέτηση καθώς αλλοιώνει την αισθητική και την φυσιογνωμία του τόπου. Το νέο αεροδρόμιο θα λειτουργεί 24 ώρες σε καθημερινή βάση με τις προβλεπόμενες πτήσεις να ανέρχονται άνω των 400 καθημερινώς !!!!! Παράλληλα προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατανάλωση περίπου 393 τόνων κηροζίνης μια μέση ημέρα του έτους, η αντίστοιχη παραγωγή 1100 τόνων C02μ, ενώ αναφέρεται και η αναγκαιότητα μεταφοράς καυσίμων από τα Λινοπεράματα με βυτία χωρητικότητας 30m3 χ 10 ώρες την ημέρα με την ταυτόχρονη δημιουργία υποσταθμού υψηλής τάσης της ΔΕΗ με αντίστοιχο εναέριο δίκτυο (150/20KV)... Παρά τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία, δεν αναφέρεται και ούτε περιγράφεται επαρκώς το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού και συγκεκριμένα ο τρόπος συλλογής-επεξεργασίας και κατάληξης όλων των υγρών αποβλήτων και λυμάτων που συνδέονται με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου... αναφέρει πώς για τις ανάγκες του νέου μεγάλου αεροδρομίου στο Καστέλλι απαιτούνται περίπου 2000 κμ νερό την ημέρα μόνον για ύδρευση με αναφερόμενη περίοδο αιχμής το 2025. Η παραπάνω προοπτική δεν είναι καθόλου πραγματοποιήσιμη, δεδομένου ότι με το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας των τελευταίων ετών, οι γεωτρήσεις στην περιοχή δεν έχουν αυτή την δυναμικότητα σε κ.μ νερό, πόσο μάλλον μετά από 15 περίπου χρόνια...τα καύσιμα θα μεταφέρονται (3 βυτιοφόρα την ώρα!!!!!) μέσω ενός οδικού δικτύου ταχείας κυκλοφορίας με τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος πάντοτε να ελοχεύει. Παράλληλα η περιγραφή των έργων για την αντιμετώπιση τυχόν διαρροής καυσίμων είναι ελλιπής, καθώς στην μελέτη δεν δίδονται καθόλου τεχνικά στοιχεία και μεγέθη των έργων για την αντιμετώπιση τυχόν διαρροών, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα που είχαν στην περιοχή και τους κατοίκους της. Παράλληλα δεν προσδιορίζονται οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να επιφέρει μια τυχόν διαρροή στον υδροφορέα της περιοχής... θα έπρεπε να υπάρχει και τεκμηριωμένη συγκοινωνιακή μελέτη, η οποία θα προσδιόριζε και την επιβάρυνση σε αέριες εκπομπές και σε ρύπους (συμπεριλαμβανομένης και της ηχορύπανσης) της ευρύτερης περιοχής από την συνεχόμενη κίνηση οχημάτων στο οδικό δίκτυο... στην μελέτη θα έπρεπε να γίνει συνολική εκτίμηση των αέριων εκπομπών συμπεριλαμβανομένου και τις μετακινήσεις των οχημάτων από και προς το αεροδρόμιο, τις μετακινήσεις εντός του αεροδρομίου για τις επίγειες εξυπηρετήσεις, τις εκπομπές από την θέρμανση του αεροδρομίου. Αντιθέτως όμως, η μελέτη περιορίζεται στο να εκτιμήσει μόνον τις εκπομπές από την κίνηση των αεροσκαφών και τίποτα παραπάνω... στις εκτιμήσεις των αερίων εκπομπών δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη και το ήδη υπάρχον στρατιωτικό αεροδρόμιο, η συχνότητα των πτήσεων και οι μεταφορές που συνδέονται με αυτό... η παράλληλη λειτουργία δύο (2) αεροδρομίων στην ίδια περιοχή, οι συνεχείς πτήσεις αεροσκαφών, η αυξημένη οδική κυκλοφορία, όχι μόνον αναστρέψιμες και ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις θα επιφέρει στην περιοχή, αλλά αντιθέτως θα αυξήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε σημεία κρίσιμα για την υγεία των κατοίκων, ενώ οι εναπομείναντες αγροτικές καλλιέργειες θα αχρηστευτούν, λόγω της ακαταλληλότητας για κατανάλωση των παραγόμενων προϊόντων...πέρα από το γεγονός ότι παραλείπονται να αναφερθούν με λεπτομέρειες οι λοιπές εργασίες κατασκευής του, αναφορικά με το σημαντικότατο χωματουργικό κομμάτι των εργασιών δεν περιλαμβάνεται κάποια εκτίμηση της σκόνης που θα κατακλύσει τους οικισμούς που γειτνιάζουν με το έργο... οι χωματισμοί που θα προκύψουν από τις εσκαφές λόγω καθαίρεσης εμποδίων (περίπου 10,7 εκατ. κυβικά μέτρα) θα διατεθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένους και αδειοδοτημένους χώρους απόθεσης (σελίδα 283), ενώ σε άλλο της σημείο τονίζει πώς δεν αναμένεται να προκύψουν περίσσιες ποσότητες που θα χρησιμοποιηθούν στο στάδιο της κατασκευής του έργου για την διαμόρφωση της επιφάνειας του αεροδρομίου και με βάση το υφιστάμενο επίπεδο σχεδιασμού. Σε περίπτωση που παρόλ’ αυτά, προκύψει κάποια περίσσεια χωμάτων, αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες αποκατάστασης λατομείων που βρίσκονται στην γύρω από το έργο περιοχή (π.χ. λατομεία που βρίσκονται δυτικά του Καστελίου (σελ 341)... Στην αξιολόγηση των επιπτώσεων στο ακουστικό περιβάλλον δεν συμπεριλαμβάνεται ο θόρυβος από την κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο από και προς το νέο Αερολιμένα και πως αυτός επιβαρύνει τους γύρωθεν οικισμούς. Συγκεκριμένα από τους χάρτες ισοθορυβικών καμπυλών, εκτιμάται ότι αναμένονται επιπτώσεις στο ακουστικό περιβάλλον της περιοχής μελέτης από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου, με κάποιες περιοχές να βρίσκονται ήδη πάνω από τα όρια ασφαλείας όχλησης...από την αυξημένη ηχορύπανση δεν θα επηρεαστούν μόνον οι κάτοικοι του Αρχαγγέλου και των Ρουσοχωρίων, αλλά όλοι οι γειτονικοί οικισμοί, όπως το Καστέλλι, το Λιλιανό, η Πολυθέα, ο Ευαγγελισμός, ο Καρδουλιανός κ.α….Τί θα πρέπει λοιπόν να γίνει με τους κατοίκους όλων αυτών των περιοχών που πλήττονται από τον εκκωφαντικό θόρυβο? Πώς θα συνεχίσουν να διαβιώνουν σ΄ένα περιβάλλον με συνεχείς τις πολιτικές και στρατιωτικές πτήσεις, προφανώς ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτας; ...η αξιολόγηση του θορύβου θα πρέπει να συμπεριλάβει και την γενικότερη λειτουργία του αεροδρομίου και όχι μόνον τις πτήσεις που συνδέονται με αυτό. Ειδικότερα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο θόρυβος που θα προέρχεται και από την κυκλοφορία των οχημάτων εξυπηρέτησης του αεροδρομίου εντός και εκτός αυτού, συμπεριλαμβανομένου και των βαρέων οχημάτων (π.χ βυτιοφόρα)...Η συγκεκριμένη μελέτη συνεχώς χαρακτηρίζεται από υποτίμηση των κινδύνων που προέρχονται από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου και σχετίζονται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα. Στην μελέτη και αξιολόγηση των επιπτώσεων, δεν έχουν ληφθεί υπόψη σημαντικοί τομείς όπως η κυκλοφοριακή ρύπανση, το ήδη υπάρχον αεροδρόμιο, η έντονη ηχορύπανση από τις συνεχόμενες πτήσεις. Αντιθέτως εντελώς προκλητικά, όλα φαντάζουν εντός των νόμιμων ορίων και πλαισίων, με τις επιπτώσεις αναμενόμενες, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον!!!!... . Προβλέπεται παρά τα οριζόμενα στη νομοθεσία, επέκταση και κατασκευή και 2ου αεροδρομίου κοντά σε οικισμούς, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την διασφάλιση της ποιότητας ζωής, την σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων.
Ακόμα και αυτοί που θα παραμείνουν στις οικίες τους, δεν θα μπορούν να ασχοληθούν καθόλου με την γεωργία και την κτηνοτροφία, δραστηριότητες οι οποίες θα εγκαταλειφθούν, καθώς θα υπάρξει λεηλασία της γόνιμης γης, του καθαρού νερού, από τα καυσαέρια, τους ρύπους, την μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Πραγματικά ποιος θα εμπορεύεται μολυσμένα προϊόντα και ποιος θα τα επιλέγει γιο κατανάλωση; ... Επιπλέον, οι κάτοικοι θα ζουν συνεχώς με τον φόβο και το άγχος για τυχόν ατύχημα, καθώς το προβλεπόμενο αεροδρόμιο γειτνιάζει με το στρατιωτικό, το οποίο διαθέτει αρκετά πολεμοφόδια. Ξένοι πλέον επενδυτές και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες θα αναλάβουν την εμπορική εκμετάλλευση της περιοχής, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι επιχειρηματίες/ μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να επιβιώσουν οικονομικά απέναντι σε αυτούς. Όσον αφορά δε, τις πολυπόθητες θέσεις εργασίας (περίπου 2.500), πολλές από αυτές είναι ήδη καλυμμένες, ενώ οι υπόλοιπες είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν από ντόπιους, δεδομένου της αμφίβολης εφαρμογής του κριτηρίου της εντοπιότητας, το οποίο μπορεί εύκολα να προσβληθεί... η περιοχή είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελαιώνες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του βασικού μισθού των 700 Ευρώ, που θα λαμβάνει κάποιος υπάλληλος εφόσον και εάν προσληφθεί στο νέο αεροδρόμιο από την ξένη εταιρεία που θα το αναλάβει. Οι θέσεις που θα χαθούν από τον πρωτογενή τομέα είναι πολύ περισσότερες από αυτές του νέου αεροδρομίου... δεν γίνεται καμία αναφορά και στο θέμα των απαλλοτριώσεων, καθώς και των αποζημιώσεων των κατοίκων, οι οποίοι όχι μόνον θα χάσουν τη γη τους, αλλά και το εισόδημα τους από τις καλλιέργειες τους... Τέλος, δεν αναφέρεται καθόλου ότι η προσβαλλόμενη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στηρίχθηκε στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του 2003, η οποία πέρα του ότι προβλέπει άλλους όρους και συνθήκες αναφορικά με το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, έλαβε χώρα το έτος 2003 χωρίς να τηρηθούν οι απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες ενημέρωσης (‘διαβούλευσης’) και καταχώρησης των δικαιωμάτων συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για περιβαλλοντικά θέματα, ούτε επιδιώχθηκε (αντιθέτως, μάλιστα) η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής σε αποφάσεις που αφορούν σε δραστηριότητες που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ δεν εξετάστηκε ούτε ελήφθη υπόψη η καθολική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών κ.λπ. Η πρακτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζουν η Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαικής Κοινότητας, η Σύμβαση του ARRHUS, οι οδηγίες 35/2003 ΕΕ και 2001/42/ΕΚ σύμφωνα με τις οποίες είναι υποχρεωτική η διαδικασία διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, πρακτική που δεν έλαβε χώρα ούτε στην προμελέτη του 2003, ούτε και στην παρούσα μελέτη... γίνεται πρωτόγνωρα και προκλητικά συνάμα για τη συνύπαρξη δύο (2) αεροδρομίων στον ίδιο χώρο, πράγμα που ενέχει πολλαπλούς κινδύνους. Αρχικά δεν αναφέρεται πώς σε πολύ κοντινή απόσταση από τον διάδρομο απογείωσης υπάρχουν οι εγκαταστάσεις πυρομαχικών της 133 ΣΜ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για όλη την περιοχή της Πεδιάδας σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος και δεδομένου του όγκου των καυσίμων που θα διακινείται σε καθημερινή βάση... Σε κάθε περίπτωση σας γνωστοποιούμε ότι επιφυλασσόμεθα για την ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων μας να προβούμε στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος μας ενώπιον των Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Επειδή η παρούσα μας ασκείται νόμιμα και εμπρόθεσμα,
Επειδή η προσβαλλόμενη μας πλήττει σαν πολίτες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής,

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μας,

ΖΗΤΑΜΕ
Να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσεις μας, να ακυρωθεί και να αποσυρθεί η προσβαλλόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Νέο Αερολιμένα Καστελλίου Ν. Ηρακλείου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της τις παρατηρήσεις της παρούσας ένστασης μας.
ΚΑΣΤΕΛΛΙ 13-04-2009
Οι ενιστάμενοι
(ακολουθούν 421 υπογραφές)

10 Απρ 2009

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ"

              «O ουρανός, που πάντα έχει ένα δάκρυ συμπόνιας για το λαό μου,

              που μας φαίνεται αιώνιος και αμετάβλητος,

              μπορεί τώρα να αλλάξει.

              Σήμερα είναι καθαρός. αύριο όμως ίσως σκεπαστεί με σύννεφα.»

              (από επιστολή του Σιάτλ, αρχηγού φυλής Ινδιάνων, προς τον πρόεδρο της Αμερικής Φραγκλίνο Πήρς, όταν του ζήτησε να πουλήσει !! στην κυβέρνηση τη γη του...).

    ΑΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ:

    …η εγκατάσταση φαραωνικών κατασκευών, εκτός κλίμακας του τόπου, όπως το αεροδρόμιο («των Γερμανών») στην Πεδιάδα, ο διαμετακομιστικός σταθμός – λιμάνι («των Κορεατών») στη Μεσσαρά, η «νέα Σητεία»- γκολφούπολη («των Εγγλέζων») στην περιοχή της μονής Τοπλού- Κάβο Σίδερο, που βάζουν την Κρήτη σε επικίνδυνους μονόδρομους «ανάπτυξης» και οδηγούν στην δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την …«Ταϊβανοποίηση» του νησιού. Η Ενδοχώρα και ο Νότος απειλούνται από την άγρια «ανάπτυξη», που έχει ήδη καταστρέψει τα βόρεια παράλια της Κρήτης.

    …η δημιουργία στην ενδοχώρα ενός αποκλεισμένου τόπου, ενός κράτους «εν κράτει» και μάλιστα ιδιωτικού, ενός τοπίου έρημου, αποκομμένου από το ζωτικό του περίγυρο, εκατομμυρίων διερχομένων…της φθηνής μαζικότητας του τουρισμού μας,

    …η τσιμεντοποίηση και η ασφαλτόστρωση μιας από τις δύο γόνιμες πεδιάδες του Ηρακλείου, και από τις πλέον ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας και της Μεσογείου … ακόμα και δασικών εκτάσεων (!),

    … η κατεδάφιση ακόμα και ολόκληρων βουνών … για την «άρση εμποδίων»,

    …η λεηλασία της φύσης με μοναδικό στόχο το κέρδος των λίγων, ξένων και ντόπιων ( αν προλάβουν να αρπάξουν κάτι κι αυτοί…) μεγαλοεργολάβων και των μεγάλων αλυσίδων (τράστς) του εμπορίου…

    …η απαξίωση και το ξεκλήρισμα των αγροτών, και των κτηνοτρόφων ενός μεγάλου μέρους της ενδοχώρας του Ηρακλείου, από την άκρως ρυπογόνα για τον αέρα , τη γη το νερό λειτουργία του αεροδρομίου,

    …το ξεσπίτωμα των κατοίκων και η εγκατάλειψη οικισμών με ιστορία εκατοντάδων και χιλιάδων χρόνων, από τον συνεχή, ανυπόφορο και εκκωφαντικό θόρυβο …τριάντα τουλάχιστον αεροπλάνων ανά ώρα!..

    … ο μαρασμός των μικρών τοπικών ποιοτικών επιχειρήσεων, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των μεγάλων εμπορικών συγκροτημάτων, την εξάρτηση από τις τράπεζες, και τις πολυεθνικές του μαζικού τουρισμού, οι οποίες κατά τη γνωστή τακτική τους, και με την ακόρεστη βουλιμία τους για νέες «επωφελείς επενδύσεις», …θα μας εγκαταλείψουν με την πρώτη ευκαιρία … να καίμε στην …ερημοποιημένη μοίρα μας…

    …το να δουλεύει κανείς για 10- 12 ή παραπάνω ώρες την ημέρα, με απολαβές χαμηλότερες του βασικού μισθού, εξαρτημένος δουλοπάροικος μιας πολυεθνικής, ξένος στον τόπο του και χωρίς πλέον το εισόδημα από τη γη του, αφού τα προϊόντα της θα είναι δηλητήριο…,

    …η διάλυση του κοινωνικού ιστού, για χάρη των πρακτικών της ιδεολογίας της εξατομίκευσης και της «αρπαχτής»,

    …η βάρβαρη εμπορευματοποίηση κάθε αξίας ζωής, η βίαιη αλλοίωση, ο εκχυδαϊσμός και η εξαφάνιση πολιτισμού και τρόπου ζωής με ρίζες αιώνων, που χάνονται στην προϊστορία…

    …η κατάργηση του δικαιώματος να ενημερώνεσαι, να κρίνεις, να αμφισβητείς και να αποφασίζεις για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών σου…


    Αν τα «μεγάλα έργα» στους μικρούς και ευλογημένους μας τόπους συμβάλλουν σε όλα αυτά…

    Δεν πετάμε στα σύννεφα…

    Λέμε ΟΧΙ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Λέμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    Λέμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

    ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΟΝΕΙΡΑ…ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ…

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και

Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας

9 Απρ 2009

Απο την Γερακιανή Λαγκάδα δέν θα ξαναδούμε αυτήν την Πεδιάδα, αλλά τσιμέντα, πίσσα και σιδερένια πουλιά. (Κάνετε click στην φωτογραφία.)

8 Απρ 2009

ο κ. Πλιάκας στην συζητηση στο ΤΕΕ/ΤΑΚ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ( του ΤΕΕ/ΤΑΚ):ο κ. Πλιάκας Γιώργος, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος από την ΥΠΑ Ηρακλείου, Ομοσπονδία συλλόγου Υπαλλήλων ΠΑ.

ΠΛΙΑΚΑΣ: Συνάδελφοι έχω τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές για το αεροδρόμιο γιατί είναι η δουλειά μου, γιατί δουλεύω στο αεροδρόμιο, αισθάνομαι υπερήφανος που δουλεύω στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παρά τα όσα έχουμε ακούσει. Δουλεύουμε 100 άνθρωποι και βγάζουμε μία κίνηση 6 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως, όταν για την διπλάσια κίνηση στα Σπάτα δουλεύουνε εκατονταπλάσιοι από μας.

Θα διαφωνήσω με τον προλαλήσαντα συνάδελφο λέγοντας του το εξής, όλοι οι φορείς του τουρισμού λόγω της οικονομικής κρίσης ζητάνε μείωση των τελών μέχρι και κατάργηση. Η υπηρεσίας μας έχει ζητήσει από το Υπουργείο να καταργήσει τα τέλη για τη φετινή σεζόν για να βοηθήσουμε το τουρισμό, να έρθουν τα αεροπλάνα δωρεάν. Σας ενημερώνω ότι αυτό θα γίνει στα 42 κρατικά αεροδρόμια και όχι στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Έτσι κι αλλιώς το αεροδρόμιο των Σπάτων δεν έχει charter πτήσεις, γιατί τα charters δεν έρχονται σε ιδιωτικά αεροδρόμια ακριβά. Άρα θα πρέπει να βάλουμε το κριτήριο, θέλουμε φτηνό αεροδρόμιο για την ανάπτυξη του τουρισμού; Θέλουμε ακριβό αεροδρόμιο για ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων και μεγαλοκολοσσών; Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο, θα πρέπει να αποφασίσουμε όλοι εδώ.

Από ‘κεί και πέρα στα θέματα που βάζουνε οι Δήμαρχοι είναι θέματα των Δημάρχων, εγώ μιλάω τεχνικά και μιλάω και συνδικαλιστικά με την ιδιότητα του συνδικαλιστή.

Εδώ λοιπόν θα ήθελα να πω το εξής, θα μου πει το Υπουργείο ή και η υπηρεσία μου καμιά φορά ότι που θα βρούμε το 1,5 δις; Κύριοι συνάδελφοι του Υπουργείου, ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι η αξία των χωραφιών, του υπάρχοντος αεροδρομίου, είναι 1,5 δις, πουλήστε το 20% και το υπόλοιπο 80 κάντε το πάρκο. Το 20% θα σας προσφέρει γύρω στα 300 εκατομμύρια, μη μας δώσετε αυτά που μας χρωστάτε από το σπατόσημο των 20 τελευταίων ετών, εισπράξτε το σπατόσημο των επόμενων 10 ετών και βάλτε και Καστελόσημο και μ’ αυτό το κόστος που θα εισπράξετε, που είναι γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, για 5 χρόνια, εάν έχετε τέτοια προοπτική να κατασκευάσετε σε 5 χρόνια ένα τέτοιο αεροδρόμιο, που δεν το πιστεύω, μακάρι, το εύχομαι, θα μαζέψετε πάνω από 500 εκατομμύρια, βάλτε και το λαγό, όποιος θέλει να έρθει να το κατασκευάσει.

Και αυτό που είπατε και διαφωνώ ότι δεν μπορεί να γίνουν ποιοτικά έργα εάν τα κάνει το κράτος, σας πληροφορώ το Αττικό Μετρό το οποίο δεν το έκαναν ιδιώτες, το κάνανε και το επιβλέπουνε έλληνες μηχανικοί και όλα τα μεγάλα έργα τα έχουν κάνουν έλληνες μηχανικοί και ελληνικές εταιρείες και είναι πολύ αξιόπιστα. Άρα λοιπόν μην πάμε στην μαγιά, δεν είμαι κρατικιστής, γιατί τώρα έχει μπει και αυτό, εάν πεις ότι κρατικό αεροδρόμιο, α! είσαι παλιομοδίτης, είσαι της 10ετίας του ’60. Σας πληροφορώ ότι, η οικονομική κρίση που περνάμε μας γυρνάει εκεί, εμείς πάμε ακόμα στα μοντέλα που κάνανε οι ξένοι πριν 30 – 40 χρόνια.

Σκεφτείτε αυτά τα πράγματα, τα τεχνικά θέματα και τα θέματα που βάζουνε οι Δημάρχοι είναι σοβαρά, πρέπει να τα συζητήσουμε. Σας βάζω τη διάσταση του αεροδρομίου, αυτό το αεροδρόμιο πρέπει να είναι μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού, μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα να έχει 42 αεροδρόμια όταν ολόκληρη η Γερμανία έχει 15, γιατί είμαστε νησιωτική χώρα και θέλουμε τις μεταφορές. Δεν έχουμε ακτοπλοΐες, δεν έχουμε τίποτα και θέλουμε σε κάθε νησί και αεροδρόμιο, σε κάθε χωριό και ελικοδρόμιο. Αυτό λοιπόν είναι το μοντέλο της ανάπτυξης της Ελλάδας γιατί έτσι είμαστε δομημένοι. Δεν έχουμε υπερταχείες σιδηροδρόμους, δεν έχουμε πολύ καλούς εθνικούς δρόμους, έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, άρα λοιπόν πρέπει να δούμε το μοντέλο των αεροδρομίων όχι μόνο επιχειρησιακά, πως θα κάνουμε ΙΚΕΑ και Praktiker και Κοτσόβολος και MEGA Kοτσόβολος, και θα κάνουμε 500 μαγαζιά, γιατί σήμερα ήρθα από πάνω για την ημερίδα, από την Αθήνα, και κλείνουνε όλα τα μαγαζάκια μέσα στα Σπάτα και ανοίγουνε συνέχεια καφετέριες, καφετέριες, καφετέριες. Τρεις καινούριες κατασκευάζονται αυτές τις μέρες μέσα στα Σπάτα, όποιος θα ταξιδέψει θα τις δει.

Άρα λοιπόν το κέρδος του ιδιώτη που θα μπει μέσα, είναι από τα parking, είναι από τα μπαρ, είναι από τα εμπορικά κέντρα και δεν είναι από την επιχειρηματικότητα του αεροδρομίου ως αεροδρόμιο, ως τέλη προσγείωσης. Εάν θέλετε δηλαδή να κρατάτε φτηνά τέλη πρέπει να ξέρετε ότι, οποιοσδήποτε επενδυτής δεν θα υπολογίσει το κέρδος του από τα τέλη προσγείωσης. Κρατήστε λοιπόν τον έλεγχο στο κράτος για τα τέλη προσγείωσης, τον επιχειρησιακό έλεγχο του αεροδρομίου και δώστε οποιεσδήποτε επιχειρήσεις. Έτσι κι αλλιώς στο υπάρχον αεροδρόμιο όλοι οι ιδιώτες δουλεύουνε μέσα, δεν δουλεύουνε τίποτα, τα μπαρ είναι ιδιωτικά, τα security είναι ιδιωτικά, ο καθαρισμός είναι ιδιωτικός, όλα ιδιωτικά είναι και βάλτε μία μεγάλη εταιρεία, ένα μεγάλο κολοσσό να κατασκευάσει ένα σύγχρονο μοντέρνο αεροδρόμιο.

Όσον αφορά τώρα τα τεχνικά στοιχεία, πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνει και μία επιτροπή, διότι το να λέω εδώ μέσα ότι η απόσταση μεταξύ δύο διαδρόμων σύμφωνα με το αν έχεις 14, που έχει γίνει νόμος του κράτους τελευταίος, για κατηγορίας 4F που είπατε αεροδρόμιο, προβλέπει 1.035 μέτρα όταν είναι ενόργανο, όταν είναι μη ενόργανο μπορεί να είναι και λιγότερα. Δεν νομίζω να θέλετε να κατασκευάσετε ένα αεροδρόμιο μη ενόργανο, ειδικά στη περιοχή του Καστελίου με τις χαμηλές νεφώσεις που πιάνει. Και όταν λέω μη ενόργανο, για να καταλάβετε, όταν είναι μη ενόργανο κατεβαίνει ο καθένας όπως θέλει μόνος του. Ενόργανο είναι με ILS συστήματα, με διαδικασίες κ.λ.π. Το εάν έχεις 14 μιλάει για 1.035 μέτρα, εάν οι διάδρομοι δεν είναι στο ίδιο ύψος προσαυξάνετε ή μειώνεται κατά 30 μέτρα ανά 150 μέτρα. Εάν υπολογίσετε λοιπόν, γιατί σήμερα στην ΥΠΑ συζητάγαμε αυτό το θέμα, η απόσταση αυτών των δύο δεν μπορεί να γίνουνε παράλληλες προσγειώσεις ή απογειώσεις. Άρα εάν δεν έχετε σκοπό να δουλεύουν παράλληλα στρατιωτικό και πολιτικό, άρα δεν χρειάζεται το στρατιωτικό, άρα καταργήστε το. Εάν χρειάζεται να δουλεύει το στρατιωτικό, μελετήστε καλύτερα πως θα συνυπάρχουν τα δύο αεροδρόμια. Ξέρουμε το μοντέλο των Χανίων, είναι ένα τεράστιο αεροδρόμιο σε εκτάσεις, μηδαμινό σε κίνηση πολιτικών αεροσκαφών. Έχει καπελώσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο το πολιτικό. Εάν κάνουμε μία τέτοια μίξη θα κάνουμε μία τρύπα μέσα στο νερό, ένα σύγχρονο αεροδρόμιο στυλ Σούδας.

Επειδή ξέρω την εμπειρία, ξέρω τα προβλήματα που έχουν τα Χανιά, προσπαθήστε να αποφύγετε αυτή τη μίξη ή ξεκαθαρίστε το παιχνίδι, θα υπάρχουν απογειώσεις στρατιωτικών και απογειώσεις πολιτικών; Ξέρετε ότι η μοίρα έφυγε από το Ηράκλειο, δεν την διώξαμε εμείς, κακώς, έφυγε μόνη της, διότι δεν μπορούσαν να κάνουν αναχαιτίσεις, διότι είχαμε κάθε δύο και τρία και τέσσερα λεπτά προσγειώσεις αεροσκαφών πολιτικών. Αναγκάστηκε η μοίρα να φύγει, διότι η μοίρα όταν έχει αναχαίτιση δεν θα περιμένει πότε θα προσγειωθεί ο Condor και ο κάθε Condor, πρέπει να φύγει αμέσως, ούτε όταν έχει στην τελική ευθεία προσγειούμενο αεροπλάνο του λες κάνε στροφή γιατί τώρα έχω αναχαίτιση εγώ. Χρήση πολιτικού – στρατιωτικού αεροδρομίου είναι έγκλημα για το τουρισμό, είναι έγκλημα για ένα διεθνές αεροδρόμιο, ξεκαθαρίστε τι από τα δύο θέλετε και ξεκαθαρίστε αν θέλετε και τις προδιαγραφές. Γιατί αυτό που είπατε ότι εάν αύριο εγκαταλειφθεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο μπορούν να τον δουλέψουν σαν δεύτερο διάδρομο, με 400 μέτρα απόσταση δεν γίνεται αυτό, έτσι; Ευχαριστώ πολύ και είμαι στη διάθεση σας σε επιτροπή να συμμετάσχουμε να πούμε τα τεχνικά. Τέλος, μέσω ενός κρατικού αεροδρομίου ή έστω υπό κρατική διαχείριση το αεροδρόμιο μπορεί να έχουν οφέλη και οι Δήμαρχοι αντισταθμιστικά με προγραμματικές συμβάσεις, με παραχωρήσεις, πάρκινγκ κ.λ.π.

7 Απρ 2009

αναβλήθηκε το νσ για την μεγ. Δευτέρα

Αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για σήμερα το μεσημέρι στις 13.00 Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου, και έτσι δεν συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι. Η αναβολή έγινε γιατί το ΝΣ ήταν υποχρεωμένο να πει ΟΧΙ, μετά από τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής του Καστελλίου και των κατοίκων όλων των θιγόμενων οικισμών.
Έτσι ο κ.Σουφλιάς το απόσυρε για να μην είναι αρνητική η απόφαση του ΝΣ για το οποίο είναι μονόδρομος. Θα το επαναφέρει όπως δηλώθηκε για να συζητηθεί από βδομάδα, όμως θα πρέπει να υπάρξει νέα προθεσμία για την διαβούλευση της νέας όπως διαφαίνεται Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Εάν δεν συνεδριάσει καθόλου τότε η απόφαση θεωρείται θετική…Θα πρεπει να τονίσουμε ότι η διαπαραταξιακή επιτροπή θα εισηγούταν την αλλαγή-βελτίωση 10 σημείων στην ΜΠΕ για να μπορέσει να εγκριθεί από το νομαρχιακό συμβούλιο:
-Δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζονται οι ουσιαστικές και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου
-Να δοθεί και η πλήρης τεχνική μελέτη
-Να συμπληρωθεί η ΜΠΕ με την συγκοινωνιακή μελέτη
-Να υποβληθεί και μελέτη κοινωνικών-οικονομικών επιπτώσεων
-Να υποβληθεί μελέτη εναέριας κυκλοφορίας
-Να υπάρξει πλήρες σχέδιο διαχείρισης ενέργειας και νερού
-Να υπάρξει σαφής καταγραφή των επιπτώσεων και σε τοπικό επίπεδο
-Να αναλυθούν ξεκάθαρα τα δεσμευτικά μέτρα της Πολιτείας.

Εξ άλλου, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Αρκαλοχωρίου ενημερωτική συγκέντρωση για το ίδιο θέμα. Οι εισηγητές παρά την προσπάθεια τους να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, δεν το κατόρθωσαν. Οι περισσότεροι από τους πολίτες που έλαβαν το λόγο, εξέφρασαν τις μεγάλες ανησυχίες τους για αυτό το θηριώδες έργο. Για ποιους και από ποιους γινεται; Πως θα ωφεληθεί ο τόπος από αυτό; Ποιο το μέγεθος των οικονομικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών, και περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Τι θα γίνει με αυτούς που θα πρέπει να μετεγκατασταθούν και που;
Αρχίζει αχνά να διαφαίνεται ότι η προσπάθεια μας αποδίδει, και αυτό παρά τις μικρές μας δυνάμεις.

4 Απρ 2009

επί τέλους σταματήστε πια αυτό το δίλημμα «είμαστε Μόνοι»

Συνεχίζονται οι διαδοχικές ενημερώσεις στον δήμαρχο μας από διάφορους φορείς και ειδικούς. Συμπέρασμα όμως κανένα.
Μόνο μια ανακοίνωση στον τύπο ότι οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής έχουν επιτέλους μια σύγκλιση απόψεων και θα επιστρέψουν τη μελέτη ως ανεπαρκή.
O δήμαρχος στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο εμφανώς στεναχωρημένος ζήτησε συναίνεση και αναρωτήθηκε όπως και παλιότερα, εάν του έχουμε εμπιστοσύνη για τους χειρισμούς του.
Και αυτό γιατί τόλμησαν να δημοσιεύσουν ένα από τα σημαντικότερα διαπραγματευτικά ατού που διαθέτει:
το έγγραφο εκείνο του Υπουργείου Μεταφορών στο οποίο αναφέρονται σημαντικές αλήθειες για το τι περιμένει αυτόν τόπο για τα επόμενα 100 χρόνια:
- απομάκρυνση οικισμών περιμετρικά του αεροδρομίου στα 3 χιλ. σύμφωνα με οδηγίες της ICAO
- περιορισμός της ανάπτυξης στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο
- χρήσεις γης συμβατές (και μόνο) με την λειτουργία του.

Γνωστό ωστόσο από τον Οκτώβρη του 2004 αλλά μη ανακοινώσιμο.

Το διαφυλάττομε ως κόρη οφθαλμού. Δεν πρέπει να ανακοινωθεί αλλά να το έχουμε ως μελλοντικό διαπραγματευτικό ατού.

Αρκετοί θεωρούν το αεροδρόμιο ως τη μοναδική ελπίδα ανάπτυξης του τόπου μας, κάτι για το οποίο δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε και πολύ (γιατί υποτίθεται όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους (δρόμοι, θέσεις εργασίας κλπ.)).
Η εναλλακτική ανάπτυξη είναι πιο δύσκολη.
Θέλει όραμα, σωστό σχεδιασμό, αγώνα, προσπάθεια συλλογική.

Το έγγραφο αυτό είναι σημαία για ένα διαρκές ΟΧΙ στην σχεδιαζόμενη καταστροφή αυτής της πεδιάδας 34 χωριών με το φύτεμα ενός εκτρώματος που θα τη μολύνει επί 100 χρόνια έως ότου γίνει κρανίου τόπος.
Και με τους κατοίκους της περιβαλλοντικούς μετανάστες στις αστικές περιοχές και από αφεντικά της γης τους, δούλους.

Ποτέ δεν είναι αργά. Ας πάρουμε επιτέλους τη ζωή μας στα χέρια μας.

Τίποτε δεν γίνεται χωρίς εμάς, χωρίς την συναίνεση μας.
Είναι μεγάλη ψευδαίσθηση η παραδοχή «αυτοί το έχουν αποφασίσει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
Και επί τέλους σταματήστε πια αυτό το δίλημμα «είμαστε Μόνοι»
Γινόμαστε κάθε μέρα και πιο πολλοί….

Γ. Γ.

3 Απρ 2009

Ένα νέο τραγικό έργο στο νησί μας: Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι!!!!

Κανένας νοήμον νους δεν πίστευε πότε, ότι θα υλοποιηθεί το έργο «νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι[h1] ». Δεν πίστευε ότι τον 21ο αιώνα θα φύτευαν ένα τέτοιο έκτρωμα ανάμεσα σε 34 χωρία, δίπλα σε ενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην πιο καθαρή και γόνιμη πεδιάδα του νομού!!!!.

Η περιβαλλοντική μελέτη του ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ μπάζει από παντού ακόμα και για τον πλέον άσχετο με ειδικούς όρο άνθρωπο……..:
Τι προβλέπεται για το έργο σύμφωνα με την Περιβαλλοντική μελέτη:
Κάλυψη έκτασης 7.481,8 στρεμμάτων.
3.800μ για τον κύριο αεροδιάδρομο.
24 ωρη λειτουργία, καθημερινά 334 πτήσεις το 2015, και 426 το 2025 .
Κατανάλωση 393 σχεδόν τόνων κηροζίνης, μια μέση ημέρα του έτους, ενώ παράγονται 1100 περίπου τόνοι CO2.
Υποσταθμό υψηλής τάσης της ΔΕΗ με αντίστοιχο εναέριο δίκτυο (150/20KV)
Κατανάλωση 2000κμ νερό την ημέρα μόνο για ύδρευση. Οι γεωτρήσεις δεν έχουν σήμερα αυτή την δυναμικότητα πόσο μάλλον το 2025
Μεταφορά καυσίμων με Βυτία από τον δρόμο Λινοπεραματα- Αεροδρόμιο (3 βυτιοφόρα την ώρα χωρητικότητας 30m3 χ10ώρες την ημέρα). Δηλαδή κινητές βόμβες στο δρόμο (κατά τα άλλα τα γκαζάκια στις τράπεζες μας ενοχλούν……). Όλα αυτά θα πηγαινοέρχονται από τον ταχείας κυκλοφορίας αυτοκινητόδρομο που προβλέπεται να συνδέει το αεροδρόμιο με το Ηράκλειο;
Χρηματοδότηση των κατοίκων στα Ρουσωχώρια κ Αρχάγγελο (βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο αεροδιάδρομο) για να βάλουν διπλά τσάμια στα σπίτια τους. Δηλαδή οι άνθρωποι για να επιβιώσουν θα πρέπει να είναι μόνιμα μέσα . προτείνεται η πιθανή μετεγκατάσταση τους χωρίς να αναφέρουν που κ με ποιους όρους. Ωστόσο ο πληθυσμός στα χωρία που γειτνιάζουν άμεσα με το αεροδρόμιο είναι πάνω 2000 άτομα τα οποία μαζί με άλλους θα χρειαστεί να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.
«Εμπλουτισμό» του υδροφόρου ορίζονται με τα επεξεργασμένα λύματα του αεροδρομίου. Τα λύματα, αφού επεξεργάζονται (η μελέτη δεν αναφέρει που θα γίνει ο βιολογικός,) θα ρίχνονται σε κοντινό χείμαρρο. Η ίδια πρόβλεψη έχει γίνει και για το αεροδρόμιο των Σπάτων. Τώρα έχουν δημιουργηθεί λιμνούλες με τα λύματα στην γύρω περιοχή. Εδώ λόγω μορφολογίας του εδάφους – χωνάρια- θα πηγαίνουν στις γεωτρήσεις των Γουβών…..
Προβλέπει ότι οι ρύποι δεν θα επηρεάζουν σημαντικά τους κατοίκους. Οι ρύποι (ΝΟχ, SOx, Ozon και άλλες βλαβερές ενώσεις) από την λειτουργία του Ελ Βενιζέλος εντοπίζονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε περιοχές που βρίσκονται 20-30κμ μακριά από αυτό. (Παλλήνης του Μαρκόπουλου, των Γλυκών Νερών, της Βούλας)
Προβλέπει ότι το αεροδρόμιο θα γίνει με ανάθεση.
Σε ποιον τελικά χρειάζεται αυτό το αεροδρόμιο;
Για τους ντόπιους; σίγουρα όχι. Για τα προϊόντα του τόπου; σίγουρα όχι, Δεν προβλέπεται μεταφορά τους εξάλλου η παραγωγή της πεδιάδας θα έχει καταστραφεί από το αεροδρόμιο και την λειψυδρία.
Για τον τουρισμό, την ανάπτυξη και για να βρουν εργασία οι άνθρωποι λέει η μελέτη. Ως πότε πια θα φαντασιωνόμαστε το «εύκολο» χρήμα του τουρίστα, το οποίο πάντα καταλήγει στο μεγαλο-κεφαλαιούχο;. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να ζήσουμε; Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τον τουρισμό είναι θέσεις επισφαλής. Εκμετάλλευσης, κακοπληρωμένες. Από εκεί που είμαστε κύριοι στο τόπο μας αφεντικά του εαυτού μας στη γη μας, βρισκόμαστε να τρέχουμε για άλλους για 700 ευρώ το μήνα και το ταμείο ανεργίας το χειμώνα….Και ως πότε θα έρχεται ο τουρίστας; Οι κλιματικές αλλαγές κάνουν θερμότερες κάθε χρόνο τις βόρειες χώρες και φέρνουν όλο και πιο κοντά την Κρήτη στην ερημοποίηση. Ο ήλιος λοιπόν δεν θα «πουλιέται[h2] » μόνο από εμάς.
Από την άλλη για ποια ανάπτυξη μιλάνε; Το μοντέλο της εξωγενής ανάπτυξης έχει καταρρεύσει εδώ και μισό αιώνα. Οι «εθνοσωτήρες» μας το ξέρουν, δεν το είπαν στους ντόπιους άρχοντες που σέρνονται πίσω τους τόσα χρόνια; Θα ανοίξουν 2.300 θέσεις εργασίας λένε. Οι 1000 είναι ήδη καλυμμένες. Το ενεργό εργατικό δυναμικό των 3 δήμων είναι πάνω από 8000 άτομα. Επίσης, κανείς δεν δεσμεύει την εταιρία που θα διαχειρίζεται το αεροδρόμιο να προσλάβει ντόπιους. Επιπλέον, οι θέσεις αυτός στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας που αναφέραμε παραπάνω. Φάτε μάτια ψάρια ή καλύτερα θέσεις λοιπόν……..
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που δεν μας είπαν όπως:
· Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από τον πρωτογενή τομέα;…, πόση γη θα καταστραφεί;
· Το ότι ούτε οι κάτοικοι δεν θα μπορούμε να τρέφονται από τα προϊόντα τους λόγω της συγκέντρωσης τοξικών και άλλων ουσιών.
· Το ότι οι κάτοικοι της περιοχής σε λίγα χρόνια θα αυξήσουν τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανίων, αφού είναι αποδεδειγμένο από έρευνες η λειτουργία αεροδρομίου τόσο κοντά σε κατοικημένες περιοχές έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία όπως: καρδιόπαθειες, αναπνευστικά προβλήματα, άγχος και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.
· Το ότι θα δημιουργηθεί μία θερμαντική νησίδα που θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής αυξάνοντας τη θερμοκρασία.
· Το ότι δεν θα υπάρχει νερό, ίσως ούτε για να πιούμε, μιας κ η δυναμικότητα των γεωτρήσεων είναι μικρή και η στάθμη τους μειώνεται συνεχώς. Αλλά ακόμα και το νερό αυτό δεν θα είναι καθαρό.
· Το ότι και το Ηράκλειο και οι Γούβες θα έχει πρόβλημα νερού και ποσότητας και ποιότητας. (είδαμε παραπάνω πως θα γίνεται η διάθεση των αποβλήτων. Ήδη η Δ/ση Δημόσιας Υγειάς με πρόσφατο έγγραφο της επισημαίνει τους κινδύνους.)
· Αυτό που δεν μας είπαν είναι που θα πάνε οι άνθρωποι που θα φύγουν από τα σπίτια τους, και ποια ψυχολογικά και κοινωνικά κενά θα έχουν.
· Αυτό που δεν είπαν είναι ότι η παρούσα μελέτη βασίστηκε στη μελέτη του 2003 η οποία προβλέπει αεροδιάδρομο 3000μ, λογικό ειπωμένος είναι να περιμένουμε ακόμα τα χειροτέρα………
· Δεν μας είπαν ποιος θα καρπωθεί τα κέρδη, και την υπεραξία. Σίγουρα ούτε ο ντόπιος εργολάβος, ούτε ο μαγαζάτορας. Τα κέρδη πάνε κατευθείαν στα ξένα ή εγχωρία κεφάλαια που θα κτίσουν και θα εκμεταλλεύονται το αεροδρόμιο για τα επόμενα 30 τουλάχιστο χρόνια.

Μας ρώτησαν αν το θέλουμε; ΟΧΙ!!!!
Κανείς δεν μπήκε στο κόσμο να ενημερώσει επαρκώς τους ανθρώπους της περιοχής. Κάπου υπήρχε μια προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το 2003!!! ηθελημένα δεν ενημέρωσαν και ηθελημένα πέρασε το μήνυμα ότι το μόνο που μας σώνει είναι το αεροδρόμιο…ηθελημένα αφήσαν τα γύρω χωρία να πιστεύουν ότι δεν πλήττονται και να ονειρεύονται βίλες και ξενοδοχεία……….Η αλήθεια όπως είδαμε απέχει πολύ.
Επειδή, λοιπόν τόσα χρόνια χορτάσαμε την υποκρισία και τα ψέματα της κεντρικής κ ντόπιας εξουσίας και είδαμε περίτρανα τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος μας είναι καιρός να δράσουμε μόνοι μας. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσους προεξοφλούν την υλοποίηση του έργου, επειδή αποτελεί κρατική βούληση αντιπαραθέτουμε τα παραδείγματα έργων που σταμάτησαν όπως: την κατασκευή διαμετακομιστικού σταθμού πλοίων στην Γαυδοπούλα και πρόσφατα στο Τυμπάκι. Πιστεύουμε ότι μπορούμε αν σταματήσουμε το έργο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε και δεν πρέπει επιτρέψουμε ξανά σε κανένα να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς.

Η αλήθεια βρίσκεται την αυτοργάνωση μας για να σταματήσουμε το έργο και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.



















[h1]Το αεροδρόμιο το τοποθετούν σε μια πεδιάδα με ένα απίστευτο φυσικό πλούτο γύρω -γύρω, με αξιόλογα και ποιοτικότατα προϊόντα. Το τοποθετούν σε μια πεδιάδα που το χειμώνα τις πρωινές ώρες σκεπάζεται με πυκνή ομίχλη… και διπλά σε ενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο με δυο σκαμμένους λόφους γεμάτους πυρομαχικά. (όπως καταλαβαίνουμε σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα ακούσουμε ούτε το μπούμ!!!).



[h2]«Πουλάνε ήλιο και θάλασσα», η απόλυτη χυδαιότητα του νεοέλληνα απέναντι στην φύση και τον άνθρωπο

X.Z.E.

2 Απρ 2009

ο Πολιτιστικός σύλλογος Καστελλίου κατά του νέου αεροδρομίου



Έχοντας υπόψη :

1 )Την αριθμ.20 1/1982 απόφαση του πρωτοδικείου Ηρακλείου επικύρωσης του καταστατικού του συλλόγου.

2) Την αρίθ 56/05-03-2009 πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου με την
οποία στις 08-03 -2009 κλήθηκαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου
σε έκτακτη Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα «τη στάση που θα
κρατήσει ο σύλλογος στο θέμα του επικείμενου αεροδρομίου στον
τόπο μας» .
3) Το αρίθ 37/08-03-2009 Πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με το
οποίο τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ύστερα από διαλογική συζήτηση
ομόφωνα αποφάσισαν

------------------­

α) Δεν συμφωνεί με το σχέδιο πρόταση του Υπουργού Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε για το
νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
β) Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Δ.Σ να εκπροσωπεί τον σύλλογο στην
απόφασή του στον τύπο και στα Μ.Μ.Ε