Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος
30 Δεκ 2009
Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ'
Διαπίστωση
25 Δεκ 2009
Τέμπη - αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Ποιοι είναι αυτοί οι εργολάβοι, που τόσο επιμελώς κρύβονται; Είναι η κοινοπραξία "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ" με μετόχους, κάποιους που ορέγονται το αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
HOCHTIEF PPP SOLUTIONS GmbH με ποσοστό 35%
J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ με ποσοστό 16,25%
VINCI CONCESSIONS SA με ποσοστό 13,75%
ΑΕΓΕΚ ΑΕ με ποσοστό 10%
ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ με ποσοστό 5%
Το ερώτημα τώρα είναι ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο"; ποιος θα πληρώσει τις μελέτες και τα έργα που πρέπει να γίνουν; ποιος θα πληρώσει την πολύμηνη ταλαιπωρία των πολιτών και τα διαφυγόντα κέρδη των επιχειρήσεων;
Tο ποντίκι 23 Δεκεμβριου 2009
Για να μην έχουμε παρόμοια προβλήματα η λύση ειναι απλή:
ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΟΣ.
17 Δεκ 2009
O Υπουργός ακυρώνει και ο εργολάβος «πασαλώνει»…
Ενημερώνουμε τον Υπουργό Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα, αν δεν το γνωρίζει, ότι την ώρα που ανακοίνωνε χθες την ακύρωση των διαγωνισμών των έργων παραχώρησης για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του αεροδρομίου στο Καστέλι, στελέχη γνωστής εργοληπτικής εταιρείας των Αθηνών (που προορίζεται να είναι φαίνεται ο υπεργολάβος), είχαν αρχίσει να οριοθετούν το χώρο του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου, τοποθετώντας πασσάλους στο κάμπο του Καστελλίου !
16 Δεκ 2009
Ο Ρέππας φαίνεται προσπαθεί να αγοράσει ...χρόνο
Υπογράψτε στη μεγάλη εκστρατεία διαμαρτυρίας και Στείλε το
Μέσα σε τρεις μέρες, η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Κοπεγχάγης θα οδηγηθεί στην αποτυχία.
13 Δεκ 2009
Απο το αρχείο του Γ. Καλογεράκη
11 Δεκ 2009
"Πράσσειν άλογα", αυτή η χώρα εξακολουθεί να πορεύεται..
Νέοι διαγωνισμοί για Αττική οδό και αεροδρόμιο Καστελλίου
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την διαφάνεια στην δημοπράτηση και την ανάθεση έργων υποδομής.
Καλώς τα, τα παιδιά? Κοπιάστε να σας τρατάρουμε.
απο το ixnos.blogspot.com/2009/12/blog-post_8840.html
6 Δεκ 2009
Στροφή καρμανιόλα 2
5 Δεκ 2009
1 Δεκ 2009
Εεκδήλωση της WWF Ελλάς και Συνήγορου του Πολίτη
30 Νοε 2009
Αποτελέσματα Εκλογικής διαδικασίας
- Καργιαντουλάκης Μανόλης
- Πέτρου Μάρας Σταμάτης
- Πετράκη Δρακάκη Ντίνα
- Κατζαγιαννάκης Γιάννης
- Οικονομάκη Εμμανουέλα
- Ηγουμενάκης Μανόλης
- Λαμπράκης Βαγγέλης
- Παπαδάκης Γιώργος
- Ηγουμενάκης Νίκος
- Σγουροβασιλάκης Δημήτρης
- Μαραυγάκης Αναστάσιος
- Κουτσαντωνάκης Μιχάλης
- Καρυωτάκης Κώστας
28 Νοε 2009
¨Διάλογο τώρα ζητούν στο Καστέλι ¨ γράφει ότι : ¨ Συγκεκριμένες δεσμεύσεις και απόσυρση της κοινής υπουργικής απόφασης ζητούν δήμος και φορείς του Καστελίου για να αποσύρουν τις προσφυγές κατά του έργου του αεροδρομίου και να ξεκινήσει διάλογος……¨
και επειδή σε αυτήν συμπεριλαμβάνετε με τον όρο ¨φορείς ¨ και η ¨Πρωτοβουλία Πολιτών… ¨, δηλώνουμε ότι:
• η προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα αποσυρθεί για το οποιονδήποτε λόγο
• ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ματαίωση του.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών… συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας και στην πορεία προς την 133ΣΜ της 25ης Νοε 2009, με αρκετά μέλη της
26 Νοε 2009
Πρίν 1995 και τώρα 2009
Για την κατασκευή και κατοπινή λειτουργία του Αερολιμένα 'ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ' υπάρχει σύμπραξη μεταξύ
Ελληνικού Δημοσίου: 55%
Ιδιωτικού Ομίλου Εταιρειών: 45%
Μέλη του Ομίλου Εταιρειών είναι:
Hochtief AirPort GmbH: 36.125%
ABB Calor Emag Schaltanlagen AG: 5%
Krantz T.K.T. GmbH: 3.75%
Flughafen Athen Spata Projektgesellschaft mbH: 0.125%
Χρόνος εκμετάλλευσης για την κοινοπραξία, τα 30 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης (31/7/1995).
Τώρα :
Πάλι η ίδια ανακοίνωση δηλ η κατασκευή αεροδρομίου στο Καστελλί ( αν γίνει ) πάλι με την σύμπραξη:
Ελληνικού Δημοσίου: 55%
Ιδιωτικού Ομίλου Εταιρειών: 45%
Εδώ βέβαια δεν ξέρουμε τον Όμιλο Εταιρειών
Ξέρουμε όμως τα προβλήματα από τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις με την λειτουργία του και τους αγώνες που κάνουν οι κάτοικοι γι αυτές.
Σύλλογος ιδιοκτητών για τις τιμές των απαλλοτριώσεων
Όπως αναφέρει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, επιδιώξεις του Συλλόγου θα είναι:
• Να επιτύχει δίκαιη τιμή για τα κτήματα που θα απαλλοτριωθούν αφού δουλέψει οργανωμένα με συνδρομή νομικού και τεχνικού συμβούλου. Από την μέχρι σήμερα εμπειρία σε άλλα έργα έχει αποδειχθεί ότι όταν στα αρμόδια δικαστήρια (που καθορίζουν τις αποζημιώσεις) κατατεθούν σοβαρά, τεκμηριωμένα επιχειρήματα, οικονομικά, συγκριτικά στοιχεία κλπ., οι αποφάσεις των είναι δίκαιες.
• Να επιδιώξει να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Πολιτείας για να θέσει τα προβλήματα που δημιουργεί το έργο στην περιοχή μας, να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις τις οποίες όμως θα έχει προηγούμενα αποφασίσει και επεξεργαστεί με την βοήθεια ειδικών ώστε να είναι εφικτές και υλοποιήσιμες.
• Να προβάλλει την περιοχή μας και την προσφορά της στο έργο.
• Αφού το ρυθμιστικό σχέδιο της περιοχής δεν έχει καν αρχίσει χωρίς να φταίει η Πολιτεία να επιτύχει τουλάχιστον επέκταση των ορίων του οικισμού προς τα δυτικά όπου η όχληση είναι μικρότερη.
• Να βοηθήσει στην αποτύπωση των κτημάτων και στο θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος των αποζημιώσεων.
• Να παρακολουθεί την τήρηση των περιβαλλοντολογικών όρων που προβλέπει η εγκεκριμένη μελέτη για την περιοχή μας.
• Να είναι σε επαφή με την ανάδοχο που θα κατασκευάσει και θα λειτουργεί το αεροδρόμιο προκειμένου άμεσα να επιλύονται τυχόν προβλήματα που θα προκύπτουν.
Δημοσίευμα από την ΄ΠΑΤΡΙΣ΄ 25 Νοε 09
25 Νοε 2009
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς, οι δημότισσες και δημότες Καστελλίου, μαζευτήκαμε σήμερα στο Καστέλλι για να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής μας από τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου και την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του νέου διεθνούς αεροδρομίου.
Εκφράζουμε τη βούληση μας να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για τα δίκαια αιτήματα μας, για να διασφαλίσομε το μέλλον των δημοτών μας, την προστασία του περιβάλλοντος, και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.
Προειδοποιούμε την Πολιτική Ηγεσία του τόπου μας να πάψει πια να πιστεύει ότι «η άνευ διαμαρτυρίας προσφορά και η αγάπη των κατοίκων της περιοχής μας στην πατρίδα να εκλαμβάνεται ως αδυναμία διεκδίκησης νόμιμων δικαιωμάτων».
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την τελική δικαίωση.
Καστέλλι 25 -11 -2009
Είμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ
23 Νοε 2009
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Δημοτική Αρχή Καστελλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι Φορείς του Δήμου,
Κ Α Λ Ο Υ Ν
Τους δημότες και κατοίκους του δήμου μας, σε συγκέντρωση - εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη συνέχιση της υποβάθμισης της περιοχής μας από τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου, μετά και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις.
Η εκδήλωση θα γίνει στη πλατεία Ελευθερίας στο Καστέλλι (Πολιτιστικό Κέντρο), την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 10.30 πμ και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την 133 ΣΜ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ
Ημερίδα με θέμα την Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων
Ομιλητές οι:
• Καλλέργης Γιώργος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών
• Δρ. Μπουλουκάκης Ηρακλής M.Sc., PhD, Δ/ντης της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης,
• Νικολαϊδης Νίκος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης
• Καλογεράκης Νίκος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης
Θα ακολουθήσει συζήτηση
17 Νοε 2009
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει ν’ ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη είναι οι ακόλουθοι:
1. Διαφορές στα βασικά χαρακτηριστικά και τις διαστάσεις των έργων μεταξύ Περιβαλλοντικής Προκαταρτικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕ) και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
1.1 Μήκος διαδρόμου στη ΜΠΕ εξετάζεται αερολιμένας με διάδρομο απογείωσης μήκους 3800 μ., ενώ στην ΠΠΕ εξετάστηκε και αξιολογήθηκε μήκος διαδρόμου 3000 μ.
1.2 Στη ΠΠΕ δεν προβλέπεται μελλοντική σύνδεση του αερολιμένα με το στρατιωτικό αεροδρόμιο, ενώ στην ΜΠΕ προβλέπεται μελλοντική σύνδεση του αερολιμένα έτσι ώστε να εκτελούνται ταυτόχρονα απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών.
1.3 Στην ΠΠΕ δεν προτείνεται νέο οδικό δίκτυο αλλά βελτιώσεις του υπάρχοντος, ενώ η προσβαλόμενη απόφαση εκδόθηκε στη βάση ΜΠΕ που προβλέπει την κατασκευή νέας οδικής σύνδεσης προς εξυπηρέτηση του αεροδρομίου.
1.4 Στην ΠΠΕ δεν θίγεται θέμα μελλοντικής εμπορικής δραστηριότητας ενώ στην ΜΠΕ προτείνεται η δέσμευση έκτασης 440 στρεμμάτων για εμπορικές δραστηριότητες.
1.5 Στη ΠΠΕ δεν διασαφηνίζεται αν θα λειτουργήσει υποστηρικτική εγκατάσταση συντήρησης αεροσκαφών ενώ στην ΜΠΕ αναφέρεται ότι θα λειτουργήσει εγκατάσταση συντήρησης αεροσκαφών.
2. Σώρευση περιβαλλοντικών ορών δυο αυτοτελών και διακριτών έργων. Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων αφορά δυο διακριτά έργα, τον αερολιμένα και την οδική του σύνδεση, για τα οποία προηγήθηκε αυτοτελής και ξεχωριστή διαδικασία εκτίμησης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων (υποβολή ξεχωριστών ΠΠΕ, αυτοτελή ΠΟΑ και υποβολή ΜΠΕ) που όμως δεν κατέληξε στην έγκριση διακριτών για κάθε έργο περιβαλλοντικών όρων καθίστα την προσβαλόμενη πράξη παράνομη και γι’ αυτό ακυρωτέα.
3. Μη συνυπογραφή από τον κατά νόμο συναρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου αερολιμένα σε άμεση γειτνίαση με το υφιστάμενο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Καστελλίου και από την εγκριθείσα σύνδεση αυτού με το επίδικο αεροδρόμιο ώστε να εξυπηρετηθούν οι λειτουργικές ανάγκες του τελευταίου διακυβεύονται τα συμφέροντα της Εθνικής Άμυνας της Χώρας, αρμόδιος για την προάσπιση των οποίων είναι κατά νόμο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Η τυχόν δε συνυπογραφή της προσβαλόμενης ΚΥΑ από τον ΥΕΘΑ θα δήλωνε τη συναίνεση του για την εγκριθείσα και επικείμενη σύνδεση, κοινή εξυπηρέτηση και λειτουργία των δυο αεροδρομίων αλλά και για την παραχώρηση της χρήσης του στρατιωτικού για τις ανάγκες του πολιτικού αεροδρομίου κατά τρόπο που να μην απειλούνται τα συμφέροντα και οι σκοποί της εθνικής ασφάλειας και άμυνας.
Τελικά Κατέθεσαν
11 Νοε 2009
Ανακοίνωση
Στροφή καρμανιόλα
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009
Καστέλι - Το υπουργείο Αμυνας σνομπάρει το δήμο...
Στο Καστέλι περίμεναν... χατίρια ενόψει της κατασκευής του νέου αεροδρομίου, αλλά στην πραγματικότητα εισπράττουν αδιαφορία και κυνισμό. Η υπόθεση της παραχώρησης...
του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου “Πλευράκη-Ζωγραφάκη” έχει εξοργίσει το δήμο και τους κατοίκους της περιοχής. Το υπουργείο Αμυνας από τα 16 στρέμματα που ζήτησε ο δήμος, δίδει τα 4,7 στρέμματα και ζητά... 11 φορές περισσότερα χρήματα από εκείνα που έδωσε για να απαλλοτριώσει καλύτερες περιοχές, δίπλα στο αεροδρόμιο. “Είμαστε εξοργισμένοι. Μας κοροϊδεύουν”, απάντησε ο δήμαρχος Καστελίου που ζήτησε επειγόντως ραντεβού από τον υπουργό Αμυνας κ. Βενιζέλο.
patris
Share on Facebook
το δημοσίευμα στη διεύθυνση http://www.patris.gr/articles/168513/104576
9 Νοε 2009
Υπενθύμιση
Αγαπητοί συμπολίτες μας.
8 Νοε 2009
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της ΚΥΑ του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου στο Καστέλλι.
22 Οκτ 2009
21 Οκτ 2009
Τι λενε για αυτο οι οργανωσεις των αγροτων και οι γεωπονικες οργανωσεις (ΓΕΩΤΕΕ, ΠΟΣΓ, ΠΕΠΤΕΓ); Το εισοδημα των 120 χιλαδων ελαιοδεντρων και των χιλιων και πανω στρεμματων αμπελιων θα χαθει για παντα. Μονο τα κερδη των επενδυτων εχουν αξι
13 Οκτ 2009
πρόσφατες τιμές για απαλλοτριώσεις
Για αυτους που προσδοκούν οτι θα πλουτισουν απο τις απαλλοτριωσεις για το αεροδρομιο, παρουσιαζομε τις τιμες που δινει η ΔΕΗ, στα Τρικαλα για την εκτροπη του Αχελλωου. Σε λιγες μερες θα ανεβασουμε και τις τιμες που δινει το ΓΕΑ για απαλλοτριωσεις διπλα στο στρατιωτικο αεροδρομιο, ειναι περιπου οι ιδιες. Η ΔΕΗ δινει 0,99 ΕΥΡΩ το τετραγωνικο μετρο στα αρδευομενα και 0,55 ΕΥΡΩ το τετραγωνικο μετρο στα ξηρικα. Στα κτισματα δινει 456 ΕΥΡΩ το τετραγωνικο. Απο το φυτικο κεφαλαιο στην περιοχη εχει αμπελια για συγκριση 12 ΕΥΡΩ το τεμαχιο. Δηλαδη 1 στρεμμα αρδευομενο 990+ 3000= 3990 το στρεμμα το αμπελι.
28 Σεπ 2009
Μετά την 1048/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου που αναγνωρίστηκε το σωματείο μας με τον διακριτικό τίτλο
<< Η Πεδιάδα μας >> με έδρα το Καστέλλι Πεδιάδος,
η προσωρινή διοικούσα επιτροπή προχωρεί στην διαδικασία εγγραφής μελών για την διενέργεια εκλογών προς ανάδειξη του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Στοχεύουμε αυτό να γίνει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ημερομηνία η οποία και θα δημοσιευθεί.
Παρακαλούμε όσους – ες δεν έρθουμε σε άμεση επαφή μαζί τους και επιθυμούν να εγγραφούν , να επικοινωνήσουν μαζί μας είτε τηλεφωνικά είτε με email.
17 Σεπ 2009
Ανάπτυξη για ποιον το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου;
Την κατασκευή ενός αεροδρομίου «μαμούθ», τεράστιου και εκτός κλίμακας, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Κρήτης και πρόκειται να καταστρέψει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας.
Δύο ημέρες πριν την προκήρυξη εκλογών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη δημιουργία κάποιων έργων, μεταξύ αυτών και το νέο αεροδρόμιο στο νομό Ηρακλείου. Η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει πραγματοποιηθεί, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των ειδικών της Νομαρχίας Ηρακλείου, τελικά εγκρίθηκε υπό όρους. Στις δηλώσεις του, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πως οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν και από το υπουργείο.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας αντιτίθενται στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδας, σε απόσταση 35 περίπου χλμ από το Ηράκλειο, και τη μεταφορά των λειτουργιών του «Νίκος Καζαντζάκης» εκεί. Στην περιοχή της Πεδιάδας, «μια από τις πιο ήσυχες περιοχές της Κρήτης χωροθετήθηκε ένα τεράστιο αεροδρόμιο «μαμούθ» , εκτός κλίμακας που δεν ανταποκρίνεται και στις πραγματικές ανάγκες της Κρήτης, στον τουρισμό που περιμένει τα επόμενα χρόνια και στις αναπτυξιακές της ανάγκες γενικότερα. Πιστεύουμε ότι θα καταστρέψει περιβαλλοντικά ένα μεγάλο μέρος του νομού Ηρακλείου», τονίζει στο tvxs ο κ. Μανώλης Καργιαντουλάκης, μέλος του γραφείου Τύπου της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας».
Η Πρωτοβουλία δηλώνει έτοιμη να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ενστάσεις της σχετίζονται, κατά κύριο λόγο με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία χαρακτηρίζει διάτρητη, «δηλαδή αλλού παραλείπει αρκετά στοιχεία, αλλού υποβαθμίζει περιβαλλοντικά τη σημερινή κατάσταση της περιοχής. Ελπίδα μας είναι ότι θα καταφέρουμε να την ακυρώσουμε».
Οι ενστάσεις των κατοίκων επί της περιβαλλοντικής μελέτης συνοψίζονται σε 16 σελίδες. «Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός. Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα συνηθίζουμε να βρίσκουμε τις πιο εύκολες και δημοφιλείς λύσεις ή τις λύσεις που εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα, τις οποίες και προπαγανδίζουν κάποια μέσα ενημέρωσης. Στην περίπτωσή μας, κάποια τοπικά μέσα, σε συνεργασία με κάποια πολιτικά πρόσωπα, χωροθέτησαν το αεροδρόμιο, χωρίς να συμβαδίζει με το χωροταξικό της Κρήτης, το οποίο, μιλάει για επικαιροποίηση ανάπτυξης του υφιστάμενου αεροδρομίου και διερεύνηση κάποιου χώρου μετεγκατάστασής του. Στη χώρα μας χωροθετούν οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ», προσθέτει ο κ. Καργιαντουλάκης.
«Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έρχεται να νομιμοποιήσει την παραπάνω απόφαση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τις οποίες αν λάμβανε θα έβγαινε εκτός ορίων νομοθεσίας», συνεχίζει. Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για χωροθέτηση του αεροδρομίου ανάμεσα σε 34 χωριά, ορισμένα από τα οποία απέχουν 26, 30, 40 μέτρα και θα είναι αδύνατο, από το θόρυβο να παραμείνουν. Συνολικά 7.500 στρέμματα θα καταστραφούν. Περίπου 130.000 ελαιόδεντρα θα πρέπει να ξεριζωθούν. Η περιβαλλοντική μελέτη κάνει λόγο για άρση εμποδίων, δηλαδή κατεδάφιση βουνών όγκου 10,7 εκατομύριων κυβικών μέτρων. Επιπλέον, στο σημείο υπάρχει ήδη ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Η ρύπανση από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι βέβαια σχετικά μικρή, αλλά αν συνυπολογιζόταν με τη ρύπανση από τις άμεσες και έμμεσες λειτουργίες του αεροδρομίου, θα την έθετε εκτός ορίων.
«Θεωρείται το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης που προβλέπεται να υλοποιηθεί στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, πεποίθηση που πέρασε και στον κόσμο με τη βοήθεια των τοπικών ΜΜΕ. Το αεροδρόμιο προβλέπεται να πραγματοποιεί 17 έως 30 πτήσεις την ώρα και να εξυπηρετήσει 11.000.000 επισκέπτες το 2015, αριθμό στον οποίο η Κρήτη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σαν περιοχή.. Έργο ανάπτυξης για ποιον όμως;», καταλήγει ο κ. Καργιαντουλάκης.
δημοσιευτηκε στο http://www.tvxs.gr/v20859 στις 17-09-2009 08:30 από Ιουλία Κιλέρη Ομάδα TVXS
15 Σεπ 2009
Ο κ. Πλαϊνιώτης (Ηρακλειώτης) που σχεδιάζει το νέο αεροδρόμιο της Μαλαισίας ( ειδικός περιβάλλοντος στην United Nations World Tourism Organisation ) δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει εάν του ζητηθεί και στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι:
- και στην περιοχή μας όπως ίσως θα γνωρίζετε ετοιμάζεται ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι...
“Γνωρίζω για το έργο στο Καστέλι από τις εφημερίδες. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Κρήτη που θα αλλάξει τον χάρτη ανάπτυξης του νησιού.
Οι ενστάσεις από την τοπική κοινωνία οφείλονται στην επιλογή της θέσης του αεροδρομίου και στην αρνητική εμπειρία που έχουμε στην Ελλάδα για τον τρόπο που πραγματοποιούνται ανάλογα έργα, δηλαδή χωρίς διαφάνεια και την απαιτούμενη υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.
Θα με ενδιέφερε φυσικά να συμβάλω σε ένα τόσο σημαντικό έργο και είμαι ανοιχτός σε προτάσεις συνεργασίας που σέβονται την Κρήτη και τους κατοίκους της Πεδιάδας”.
Πατρίς 15-Σεπ-09
12 Σεπ 2009
Χθες 11-Σεπ-09 μας ήρθε ένα δώρο. Μας έστειλε η φύση από τα ξημερώματα μια συνεχή καταρρακτώδη βροχή μέχρι και τις απογευματινές ώρες. Γέμισαν τα χωράφια νερό , πλημμύρισαν οι δρόμοι. Η γη δεν χόρταινε να πίνει τη βροχή, μέχρι που δεν μπορούσε άλλο και σχηματίσθηκαν νερόλακκοι παντού.
Ευλογία το νερό. Πλύθηκαν τα δένδρα και έφυγε η σκόνη από πάνω τους. Ήπιαν νερό, τα ελαιόδεντρα και ξεδίψασαν. Η φύση μας χαμογέλασε. Χάρηκε το μπόλικο νερό η Πεδιάδα μας. Η φύση έκανε και πάλι το χρέος της. Μας έστειλε πλούσιο ένα από τα αγαθά της, και σήμερα λαμποκοπούν τα πάντα.
Κάπου εκεί ανάμεσα στην πολλή βροχή και στην ανθρώπινη παρουσία, μια σκέψη με ακούμπησε και με προβλημάτισε.
Άρχισαν να πληθαίνουν τα ερωτηματικά και σχεδόν με πανικόβαλαν. Ίσως θεωρηθεί υπερβολή η και κινδυνολογία η άποψη μου αυτή.
Αλλά συχωρέστε με γι αυτό. Την αλήθεια προσπαθούμε να βρούμε όλοι μας.
Θα θέλαμε να βρισκόσασταν κοντά μας, εδώ στο Καστέλι αγαπητοί πολιτικοί και τεχνοκράτες του τόπου μας.
Θα σπείρετε το τσιμέντο σας σε έκταση 7000 στρεμμάτων πάνω στην πεδιάδα μας και θα φτιάξετε λέτε ένα καινούργιο αεροδρόμιο , με μεγάλη και σπουδαία για την Κρήτη μας ανάπτυξη.
Και εμείς σας ερωτούμε.
Αυτό το περίσσιο και μαζεμένο νερό που έριξε ο ουρανός τι θα το κάμετε ;
Η σημερινή χωμάτινη γη δεν προλάβαινε καν να το πιεί. Αν θα μειώσετε το εύρος της ρουφήχτρας γης για ένα να είστε σίγουροι.
Λίμνες θα δημιουργηθούν γιατί διέξοδος για να φύγει το νερό δεν υπάρχει. Σίγουρα θα μας πείτε ότι το έχετε προβλέψει. Στις μελέτες σας αναφέρετε ότι τα δυο πλησίον ρέματα του Θραψανού και του Μπαμπουλάνη θα μείνουν ανοικτα.
Όμως ρωτάμε.
Θα προλαβαίνουν τα ρέματα αυτά να μεταφέρουν τόσο πολύ νερό; Και αν δεν προλαβαίνουν; Τι θα γίνει;
Μεγαλώσαμε εδώ. Στα παιδικά μας χρόνια που οι βροχές ήταν περισσότερες από σήμερα, πολλές φορές πλημμύριζαν τα ρέματα και έπιαναν του κάμπους. Πολλές καταστροφές και περιουσίες χανόντουσαν.
Γνωρίζετε τι έγινε στην Κωνσταντινούπολη αυτές τις μέρες με τις πλημμύρες! Πόσο μεγάλη καταστροφή από την υπερβολή και την βαρβαρότητα έναντι της φύσης των ανθρώπων!
Σας παρακαλούμε ακούστε μας.
Δράματα και καταστροφές δεν θέλουν να δουν τα μάτια μας. Θρήνοι να μην ακουστούν.
Μην καταστρέψετε έναν όμορφο τόπο. Η φύση γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκδικείται.
Βρείτε μια άλλη εναλλακτική λύση. Ξέρετε ότι υπάρχει.
Ελάτε να σας μιλήσουμε. Στην ανάπτυξη της Κρήτης και εμείς προσδοκούμε. Αλλά πιστέψτε μας, φοβόμαστε.
9 Σεπ 2009
Αεροδρόμιο Ηρακλείου και κοινή λογική
Το ΥΠΕΧΩΔΕ μόλις προκήρυξε το διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου. Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Είναι θεμιτό να ξανα-συζητάμε το θέμα τώρα; Ας δούμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Δύο είναι τα βασικά προβλήματα του υπάρχοντος αεροδρομίου. Αφενός, η όχληση για τον όμορο δήμο της Αλικαρνασσού, αλλά και ο θανάσιμος κίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος. Αφετέρου, η "ακαταλληλότητα" των χώρων του για την εξυπηρέτηση των επιβατών στην περίοδο αιχμής.
Όσον αφορά στην όχληση και στον κίνδυνο για την Αλικαρνασσό, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η εξυπηρέτηση των επιβατών στην περίοδο αιχμής είναι προβληματική, αλλά υπάρχει άφθονος χώρος γύρω από και μέσα στο σύμπλεγμα του στρατιωτικού-πολιτικού αεροδρομίου, περιλαμβανομένης της σχολής εκπαίδευσης αξιωματικών πεζικού (ΣΕΑΠ), όπου θα μπορούσαν να εξαπλωθούν οι εγκαταστάσεις του πολιτικού αεροδρομίου. Οι δε "εκτιμήσεις", όπως διατυπώνονται σε "μελέτες", για κατακόρυφη άνοδο της τουριστικής κίνησης τα προσεχή χρόνια, είναι ανεδαφικές, και αντιπροσωπεύουν απλώς τους σχετικούς "ευσεβείς πόθους" ορισμένων. Αφενός, με την παγκοσμιοποίηση καθιζάνει το οικονομικό επίπεδο στη Δύση, από όπου προέρχεται η πλειοψηφία του τουρισμού μας, και αφετέρου, χώρες όπως το Μαρόκο και η Τουρκία παρέχουν οικονομικότερο τουρισμό στον "ήλιο" - και με περίσσεια ευγένειας... Δείτε και τη φετεινή κίνηση. Εξάλλου, η Κρήτη έχει περιορισμένη φέρουσα τουριστική ικανότητα, με πολλές περιοχές να είναι υπερκορεσμένες. Η επιδίωξη της άγριας περαιτέρω "ανάπτυξης" θα καταστρέψει απλώς τον πολύτιμο εναπομείναντα χώρο στο νησί !
Μεταξύ των διαφόρων λύσεων που έχουν προταθεί για το αεροδρόμιο, ήταν ο λοξός διάδρομος. Αυτός ο λοξός διάδρομος αποφεύγει το ασταθές κοίλωμα στο θαλάσσιο πυθμένα βόρεια του αεροδρομίου, αλλά και την Αλικαρνασσό και την πόλη του Ηρακλείου. Εκμηδενίζεται έτσι ο κίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος, και μειώνεται, χωρίς ωστόσο να εξαλείφεται πλήρως, η όχληση από τα καυσαέρια και το θόρυβο για την Αλικαρνασσό. Το κόστος κατασκευής του είναι χαμηλό : προβλέφθηκε η απόσβεσή του από τα τέλη χρήσης του αεροδρομίου εντός πενταετίας (!).
Αυτή η λύση τελικά εγκαταλείφθηκε υπέρ της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδας, με σαθρή επιχειρηματολογία.
Το κόστος της μετασκευής του υπάρχοντος αεροδρομίου θα ήταν, δήθεν, υψηλότατο, ενώ δεν θα μπορούσε, δήθεν, να εξυπηρετήσει τη μελλοντική κίνηση. Α, και, παρεμπιμπόντως, κάποιοι υπολογίζουν στην απελευθέρωση εκτάσεων-φιλέτων. Σχετικά με αυτό, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Πολεμική Αεροπορία θα δεχθεί ποτέ να κλείσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της λογικής προκρίθηκε το Καστέλι. Μάλιστα, κάποια πολιτικά μυαλά έκριναν ότι το νέο πολιτικό αεροδρόμιο θα οδηγήσει στην "ανάπτυξη" της περιοχής. Πώς; Μα από τα τέλη χρήσης, που ποτέ δεν καταλήγουν στα τοπικά ταμεία (...είδατε π.χ. ανταπόδοση στην Κνωσό από τα πάμπολλα εισιτήρια που κόβει και που είναι σχετικά χαμηλά (αλλιώς δεν θα έχουμε πτήσεις!), από τις "νέες" θέσεις εργασίες, όπου οι περισσότερες θέσεις είναι ήδη κατειλημμένες ενώ οι νέες θέσεις με κανένα νόμιμο τρόπο δεν είναι δυνατόν να καταληφθούν από ντόπιους, και από την ανεδαφικά προσδοκώμενη αυξημένη παρουσία τουριστών. Βλέπουμε επίσης ότι τελευταία πολλοί ορέγονται τη συνδιαχείριση του νέου αεροδρομίου, παραμερίζοντας και το γεγονός ότι ο Δήμος Καστελίου θα υποστεί, σχεδόν αποκλειστικά, τις δυσμενείς επιπτώσεις.
Ποιές θα είναι αυτές ; Η γνωστή χημική ρύπανση και ακουστική όχληση. Αλλά ισχυρά ενισχυμένες, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, που περιορίζεται από βουνά και λόφους. Ενδεικτικά, είναι συχνή η τοπική θερμοκρασιακή αναστροφή με εμφάνιση πάχνης, που θα επιφέρει παγίδευση των ρύπων από τα καυσαέρια, και τη λειτουργία ενός τεράστιου 'θαλάμου αερίων', ενώ ο θόρυβος από τα αεροπλάνα θα είναι εκκωφαντικός από τις αντηχήσεις στις πλαγιές . Η γεωργία και η κτηνοτροφία, που είναι πολύ αναπτυγμένες - βλ. και τους πολλούς βιο-καλλιεργητές - θα υποστούν βαρειές συνέπειες, τόσο από τη δέσμευση γόνιμης γης όσο και από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Συνολικά, η ποιότητα ζωής στην περιοχή θα υποστεί δραματική υποβάθμιση (ενώ η απαλλοτρίωση της γης ακολουθούμενη από αγορά διαμερίσματος στο Ηράκλειο δεν λύνει κανένα βιοποριστικό πρόβλημα). Η δε μετακίνηση προς και από το Ηράκλειο θα κοστίζει πολύ σε ανθρωποώρες, θα ανεβάσει το συνολικό κόστος του αεροπορικού ταξιδιού (άρα μειώνοντας την κίνηση στο αεροδρόμιο) και θα επιβαρύνει το περιβάλλον με καυσαέρια. Είδαμε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Καστελίου (συμβάλλει στην εθνική άμυνα), με διάδρομο που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το σχεδιαζόμενο πολιτικό διάδρομο, με αναπότρεπτη τη συχνή παρενόχληση των πολιτικών πτήσεων (δε φαντάζομαι κάποιος φωστήρας να σκεφθεί την επαναφορά των καταδιωκτικών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου σε τέτοια περίπτωση!).
Όλα αυτά φαίνεται να παραμερίζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και όχι μόνο. Οι περιβαλλοντικές μελέτες που παρουσιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφεύγουν ακόμη και τα προφανή προβλήματα, ενώ οι μελέτες σκοπιμότητας και χωροθέτησης φαίνεται να αλλάζουν κατά το πώς φυσά ο άνεμος, ή, απλώς, κατά το πώς εξυπηρετούνται τα κατασκευαστικά συμφέροντα. Δεν αντιλέγω, αυτό και μόνο είναι ένα σοβαρό κίνητρο για το ΥΠΕΧΩΔΕ. Όπου βέβαια το υψηλό κόστος κατασκευής του νέου αεροδρομίου θα αφαιρεθεί από άλλα χρήσιμα κονδύλια.
Όσο για την κοινή λογική, να την ξεχάσουμε ; Στην Ελλάδα, που κατακαίγεται κάθε χρόνο από δασικές πυρκαγιές χωρίς κανείς να φταίει και χωρίς τίποτα να αλλάζει, είμαστε.