16 Φεβ 2011

Υπόμνημα της Πρωτοβουλίας πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος προς τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας για το προτεινόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλλι


Κύριε Δήμαρχε,

                      

  Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τη θέση μας στο επίμαχο θέμα του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου στην περιοχή μας. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας πολιτών και πολλοί άλλοι κάτοικοι είμαστε αντίθετοι στο εν λόγω έργο, διότι με τεκμηριωμένο τρόπο, υποστηρίζουμε ότι:

  1. 3.000 και πλέον μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής θα αναγκαστούν να γίνουν πρόσφυγες, παρά τη θέλησή τους .
  2. Η λειτουργία του αεροδρομίου θα προκαλέσει καταστροφή, και μάλιστα χωρίς επιστροφή, στη γη σε ακτίνα 18 και πλέον χιλιομέτρων, καθώς και στον αέρα και στον υδροφόρο ορίζοντα, καθιστώντας απαγορευτική τη καλλιέργεια, αλλάζοντας δραματικά τον παραγωγικό και τον κοινωνικό ιστό με τεράστιες και πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους του Δήμου.
  3. Εξαιτίας των ρύπων, και της ρύπανσης θα προκληθούν σημαντικά προβλήματα υγείας σε εμάς και κυρίως στις μελλοντικές γενιές, αναγκάζοντας μας να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας και καθιστώντας τελικά την Πεδιάδα, εγκαταλειμμένο πεδίο και  «κρανίου τόπο».  
  4. Επιπλέον, το έργο αυτό, στο συγκεκριμένο χώρο, όχι μόνο συνάδει αλλά, αντιβαίνει πλήρως με την ήπια, αειφόρο, πράσινη ανάπτυξη που μπορεί να έχει ο τόπος. Όπως γνωρίζετε, η Πεδιάδα είναι από τις πλουσιότερες περιοχές σε φυσικούς πόρους της Κρήτης και ιδανική περιοχή ανάπτυξης ποιοτικού πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία) και άλλων ήπιων επωφελών δραστηριοτήτων (π.χ. εναλλακτικές μορφές τουρισμού) δεδομένα που έχουν μείνει αναξιοποίητα, λόγω και της συζήτησης που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για το αεροδρόμιο. Ήδη αρκετοί άνθρωποι αποφεύγουν  να εγκατασταθούν, να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν στην περιοχή εξαιτίας της επικείμενης «απειλής».

 Για τους παραπάνω λόγους, καθώς και για πλείστους άλλους οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να εξαντληθούν σε ένα υπόμνημα, και έχοντας ως γνώμονα ότι
α) θέλουμε να ζήσουμε αρμονικά στον τόπο που γεννηθήκαμε
β) ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το αεροδρόμιο, αναπτύσσοντας την περιοχή μας με όρους ήπιας  ανάπτυξης,
 γ) το αεροδρόμιο θα βλάψει ανεπανόρθωτα, όχι μόνο την Πεδιάδα μεγάλο μέρος της ενδοχώρας του Ηρακλείου,
δ) η σκοπιμότητα του έργου, η βιωσιμότητα και η ωφέλεια από το προτεινόμενο αεροδρόμιο αμφισβητείται έντονα και μάλιστα από τους ειδικούς
 ε) το αεροδρόμιο αναφέρεται και εξυπηρετεί ένα είδος άγριας και καταστροφικής εντέλει ανάπτυξης, ξένης προς την Κρήτη, η οποία προωθείται προς όφελος των ολίγων και ξένων και όχι των κατοίκων του νησιού σας γνωστοποιούμε ότι:
δεν επιθυμούμε κανένα αεροδρόμιο στο τόπο μας, και θα  αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο ώστε αυτό να μην υλοποιηθεί.

            Επίσης θεωρώντας ως αυτονόητο το ότι ο Δήμος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες του από τον επικείμενους περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους, που συνεπάγεται η κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου αεροδρομίου, ζητούμε :

1.     Να υποστηρίξετε την προσφυγή ακύρωσης της ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκε η ΜΠΕ του έργου, την οποία έχει καταθέσει στο ΣΤΕ ο πρώην Δήμος Καστελλίου.
2.     Να επιδιώξετε την καταγραφή της παρούσας κατάστασης όσον αφορά τα επίπεδα των ρύπων στην ευρύτερη περιοχή.  
3.     Να προωθήσετε την εκπόνηση στρατηγικού πλάνου πραγματικής ανάπτυξης για την περιοχή, το οποίο να μην αναφέρεται και να μη στηρίζεται στο σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο. Η ανάπτυξη της περιοχής, με το ιδιαιτέρως πλούσιο μάλιστα δυναμικό που διαθέτει, είναι παράδοξο  έως ανόητο να στηρίζεται σε αυτή την προοπτική. 
4.     Να επιδιώξετε την σε βάθος ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τις βλαβερές συνέπειες από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου και να ενισχύσετε τις σχετικές δραστηριότητες.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία προς όφελος της περιοχής.


Με εκτίμηση




1 σχόλιο:

  1. ΚΩΣΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣΜαρτίου 17, 2011 12:29 π.μ.

    Μράβο παιδιά , τα λέτε όλα. επιτρέψτε μου να κάνω ένα σύντομο σχόλιο στο υπόμνημά σας. Αλλωστε θα μας δοθει η ευκαιρία να τα πουμε στην ημερίδα σαςτην Κυριακή στο Θραψαν και να σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας μετά απο την 10ετή λειτουργία του ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.
    1. Για πολλούς το υπόμηνά σας μπορεί να φαντάζει μια καλή έκθεση ιδεών. Αυτή την έκθεση θα έρθουμε να την τεκμηριώσουμε με πραγματικά στοιχεία.
    2. Εμείς δοκιμάσαμε και νόμιμους και παράνομους τρόπους. Κανένας δεν μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα να συνεχίσετε να ζείτε σ΄ ένα τόπου τόσο όμορφο όπως πολύ σωστά αναφέρετε στο υπόμνημά σας. Παράνομοι είναι αυτοί που προσπαθούν να αλλάξουν αυτό το status. MHN ΓΥΡΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΑΓΟΥΛΟ.
    3. Το νέο αεροδρόμιο απαντάει σε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου αλλά εξοφλεί πολιτικά γραμάτεια στους εργολάβους. Εύστοχη και η τοποθέτηση ΄΄άγριας και καταστροφικής εντέλει ανάπτυξης, ξένης προς την Κρήτη''
    4. Δεν γνωρίζω αν ο χαρακτηρισμός ΄΄κρανιου τόπος΄΄ προέκυψε απο τη φιλολογική πλοκή του κειμένου. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ εύκολο να τεκμηριώσετε αυτη τη φράση αρκεί να ΄΄κατεβάσετε΄΄ την εικόνα (google-earth) του κάμπου των ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ σήμερα. Αυτό αρκεί. Μιά εικόνα χίλιες λέξεις.
    5. Πολύ σημαντικό να μπεί ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ και η δημοτική αρχή μπροστά στον αγώνα. Σ΄αυτό βέβαια υπάρχει πρόβλημα γιατί προφανώς σας είναι γνωστός ο τρόπος που οι δήμαρχοι συνδιαλέγονται με τους υπουργούς και γενικά με την κεντρική εξουσία. Όμως αξίζει γιατί έχει θεαματικά αποτελέσματα.
    6. υπάρχει αρκετή εμπειρία και ΄΄χαρτούρα΄΄ που έχει συσσωρετεί στο δήμο μας τα τελευταία χρόνια γύρω απ΄ αυτό το θέμα ( Υ.Π.Α Διοίκηση Δ.Α.Α, ΥΠΕΧΩΔΕ τμήμα ΕΑΡΘ, επίτροπος Ευρωκοινοβουλίου κλπ ) που είναι στη διάθεσή σας.

    ΚΩΣΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
    ΠΡΟΕΔΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ
    ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
    ΤΗΛ 6974032621

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE