28 Ιαν 2011

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!


 Τις τελευταίες ημέρες  πυκνώνει μια ύποπτης σκοπιμότητας φημολογία στην περιοχή μας σχετικά την τύχη του Κέντρου Υγείας Καστελλίου.
Διαδίδεται ότι επίκειται συγχώνευση των δύο Κέντρων Υγείας του νέου Δήμου Μινώα Πεδιάδας με το κέντρο βάρους των υγειονομικών υπηρεσιών να μετακινείται προς το Αρκαλοχώρι. 

Σύμφωνα με τις ίδιες (βολιδοσκοπικές;) ακριτομυθίες το μοντέλο που προτάσσεται ώστε να αμβλυνθούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις της κοινωνίας του Καστελλίου, είναι εκείνο της σταδιακής λειτουργικής απαξίωσης του Κέντρου Υγείας, το οποίο αρχικά θα λειτουργήσει μόνον κατά το πρωινό ωράριο ενώ μετά το μεσημέρι θα ... μπαίνει λουκέτο!.    Η επόμενη φάση  ευλόγως θα είναι η υποβάθμιση του σε κάποιου τύπου περιφερειακό (αγροτικό) ιατρείο. 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διδάκτωρ πανεπιστημίου για ν αντιληφθεί το αυτονόητο:  Με δεδομένη την απουσία Κέντρου Υγείας στον Δήμο Χερσονήσου και τον περιλάλητο  τομέα Ε.Κ.Α.Β. Καστελλίου - Αρκαλοχωρίου να  υπάρχει μόνο σε  σχεδιασμούς επί χάρτου, η αντιμετώπιση του επείγοντος και έκτακτου προβλήματος υγείας δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί από ένα μόνο εφημερεύον Κέντρο Υγείας που θα καλύπτει γεωγραφική περιοχή  από Μάλλια μέχρι  Τσούτσουρο!. 

Στο όνομα μιας ανάξιας λόγου "εξοικονόμησης πόρων" θα τεθεί σε πραγματικό κίνδυνο η ζωή και η υγεία των κατοίκων του Καστελλίου και των πέριξ αυτού δημοτικών διαμερισμάτων. 

Επιτακτικά τίθεται το ερώτημα τι θα πράξει η νέα δημοτική αρχή. Θα επιλέξει τον εύκολο δρόμο; Θα επικαλεστεί  "άνωθεν" εντολή και θα παραμείνει παθητικός θεατής των εξελίξεων που κάποιοι (αν)εγκέφαλοι απεργάζονται; Ή θα σταθεί ως οφείλει στο πλευρό των δημοτών  και θα υπερασπιστεί όπως οφείλει το ύψιστο δικαίωμά και αγαθό της Υγείας; 

Εφιστούμε εδώ την προσοχή  ότι  η θριαμβολογούμενη "εξασφάλιση κονδυλίων  για βελτιώσεις της κτιριακής υποδομής"  δεν ισοδυναμεί και δεν εξασφαλίζει την "σωτηρία" του Κ.Υ. Καστελλίου Είναι δε πιθανόν ν' αποτελεί  επικοινωνιακό τέχνασμα με στόχο τον  αποπροσανατολισμό των δημοτών .

Καλό θα είναι η νέα ηγεσία του Δήμου να μην λησμονεί ότι αναδείχθηκε κυρίως με την ψήφο των κατοίκων του Καστελλίου. Στην  επιλογή των συμπολιτών μας  αποφασιστικός παράγοντας υπήρξε το θέμα της διαφύλαξης του Κέντρου Υγείας με την παρούσα διοικητική, οργανωτική και λειτουργική του δομή.  

Απευθύνουμε προειδοποίηση στους αρμόδιους φορείς, στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι δεν θ' ανεχτούμε να συντελεστεί ακόμη μία  αδικία κατά της κοινωνίας του Καστελλίου.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί  το δικαίωμά της στην παροχή Δημόσιας Δωρεάν Υγείας. Θα σταθούμε σθεναρά απέναντι στην υποβάθμιση που εξυφαίνεται και θα ακυρώσουμε τα όποια σχέδια για μετατροπή του Κέντρου Υγείας μας σε αγροτικό ιατρείο.

Θα παλέψουμε για να μην καταδικαστεί ο τόπος μας στην οπισθοδρόμηση και την ανασφάλεια.



6 σχόλια:

  1. Mαραυγάκης ΑνέστηςΙανουαρίου 28, 2011 4:40 μ.μ.

    Σε σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας ΄΄Η ΤΟΛΜΗ΄΄
    27/1/2011γίνετε αναφορά μετά από την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ Αρναουτάκη στη συνάντηση που είχε την 26η/1/2011 με το Δήμαρχο κ.Ζαχαρία Καλογεράκη,περί της ένταξης και χρηματοδότησης από το Ε.Σ.Π.Α των δυο Κέντρων Υγείας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.(αυτά για την ιστορία)
    Με αφορμή όμως το σχετικό κείμενο που αναρτήθηκε σήμερα 28/1/2011 στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας θα ήθελα να σας απευθύνω τα παρακάτω ερωτήματα:
    1.Απο που πηγάζουν οι πληροφορίες που επικαλείστε στο άρθρο σας περί υποβάθμισης του Κ.Υ.Κ κ.τ.λ και ποιες είναι οι ενδείξεις η οι αποδείξεις που οδηγούν στα συμπεράσματα τα οποία αναφέρονται εντελώς υποθετικά ?.
    2.Ποιόν σκοπό και ποιους εξυπηρετεί αυτή η κινδυνολογία ?.
    Κύριοι, όντως δεν χρειάζεται να είναι κανείς διδάκτωρ του πανεπιστημίου για να καταλάβει πως χωρίς τεκμήρια μόνο θόρυβος γίνετε και αναστάτωση χωρίς νόημα προκαλείται στην τοπική κοινωνία.
    Εν πάση περιπτώσει όμως εγώ με πολύ αγωνία(και χωρίς να λειτουργώ εκ του΄΄πονηρού΄΄) θα περιμένω την απάντηση σας στα εύλογα ερωτήματα μου.



    Καστέλλι 28/1/2011

    Με εκτίμηση

    Αναστάσιος Μαραυγάκης
    Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καστελλίου.
    Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καστελλίου.
    Μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ' αρχήν διευκρινίζω ότι δεν προκειται για σχολιο προσωπικης αντιπαραθεσης και παρακαλώ τους διαχειριστές του blog να το δημοσιευσουν σεβόμενοι όμως την και επιθυμία μου να παραμεινω ανώνυμος

    Απάντηση 1ου ερωτηματος κ. Μαραυγακη:
    Οι ενδειξεις πηγάζουν από τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ευρειας κλίμακας συγχωνευσεις Νοσοκομειων και κέντρων υγειας. Ο Δημος Μινωα Πεδιάδας είναι ο μόνος αγροτικός Δήμος στην Ελλάδα με 2 Κέντρα υγείας σε τόσο κοντινη απόσταση. Η κοινή λογική λέει ότι βρίσκεται ψηλά στη ζώνη επικινδυνότητας για συγχώνευσεις

    Απάντηση 2ου ερωτηματος κ. Μαραυγακη: Προφανως η κινδυνολογία την οποια επισημαίνετε στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη αλλά και τη δημοτική αρχή ώστε στην παραμείνει σε πλήρη 24ωρη λειτουργία το Κέντρο Υγείας.
    Άρα είναι ωφέλιμη.
    Καλό θα είναι συμφωνα με την παροιμια τα παιδιά των φρονιμων να μαγειρέψουν πριν πεινάσουν δεδομενου οτι αφου ανακοινωθουν οι προτασεις συγχωνευσης μοναδων υγειας από την επιτροπή συγχωνευσεων (Μάρτιος 2011), θα είναι πια πολυ αργα για δράση.
    Ο νεος Δημαρχος θα πρέπει να θέσει επειγοντως το θέμα στην πολ. ηγεσία του Υπουργειου και να λάβει σαφή δέσμευση για την παραμονή και 24ωρη λειτουργια του Κ.Υ.

    Ερωτηματα προς τον κ Μαραυγάκη:

    Εσεις σε ποιες ενδειξεις η αποδειξεις βασιζετε την πεποιθηση σας οτι το κεντρο υγειας στο Καστελλι θα συνεχισει να λειτουργει σε 24ωρη βαση και με επαρκη στελεχωση; Σημειώνω ότι τα κονδυλια του ΕΣΠΑ διατιθενται για κτιριακή βελτιωση και εξοπλισμο των κέντρων υγειας πραγμα που δεν ειναι σε καμμια περιπτωση συνωνυμο της μη συγχωνευσης ή υποβάθμισης.

    Εσας γιατί σας ενοχλεί η (κατα την αποψη σας) κινδυνολογία όταν αναφέρεται σε λογική πιθανότητα δεδομένης και της παρουσας οικονομικης συγκυριας;

    Με εκτιμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαραυγάκης ΑνέστηςΙανουαρίου 30, 2011 2:22 π.μ.

    Κύριε ανώνυμε,σε πρώτη φάση θεωρώ ότι δεν είναι σωστό από μέρους σας να απαντάτε ανώνυμα σε επώνυμο δημοσίευμα, αυτό υπαγορεύουν το λεγόμενο θάρρος του λόγου και η ελευθερία της έκφρασης .Σε δεύτερη φάση θα σας αναφέρω τα παρακάτω διότι νομίζω ότι δικαιούστε ενός σχολίου. Κύριε ανώνυμε, πουθενά στο δημοσίευμα μου δεν κάνω λόγο και ούτε είμαι σίγουρος για την ομαλή λειτουργία του Κ.Υ.Κ. στο μέλλον. Πράγμα όμως που δεν μου δίνει το ερέθισμα να δημιουργώ και να διαδίδω στη συνέχεια υποθέσεις περί υποβάθμισης του Κ.Υ κ..λ.π Μάθετε τώρα ότι φοβούμαι στα πλαίσια πάντα της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας ότι θα περικοπούν οι κοινωνικές παροχές του κράτους δηλαδή η παιδεία και η υγεία, τώρα τι θα γίνει και πως αδυνατώ να γνωρίζω καθώς δεν διαθέτω μαντικές ικανότητες. Δεν αντιλαμβάνομαι όμως γιατί αυτό να απειλεί άρον άρον το Κ.Υ.Κ.
    Ενοχλούμαι δε από την κινδυνολογία σας διότι δημιουργείτε ένα θέμα από εκεί που προς το παρόν δεν υπάρχει, εκτός και εάν εσείς έχετε στη διάθεση σας τεκμηριωμένα στοιχεία που να προκύπτει κάτι τέτοιο, σε αυτή την περίπτωση σας παρακαλώ να μου τα παραδώσετε ώστε να λάβω γνώση σχετικά με το θέμα .
    Τελειώνοντας θα ήθελα να σας συγχαρώ για την τέλεια πληροφόρηση που έχετε για τα λεγόμενα μου σε συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε καφέ που συχνάζω στο Καστέλλι εκτός και είστε θαμώνας του ιδίου χώρου και αυτό διότι εκπλήσσομαι από της λεπτομέρειες στις οποίες κάνετε λόγο, λεπτομέρειες που εγώ προφορικά κατά τη διάρκεια συζήτησης έχω αναφέρει στον συγκεκριμένο χώρο και που δεν τις παρουσίασα στο δημοσίευμα που έκαμα την 28η/1/2011 κάτι που κάνετε εσείς στην ανώνυμη επιστολή σας σ’εμένα την 29η/1/2011.
    Καστέλλι 30/1/2011
    Με εκτίμηση
    Αναστάσιος Μαραυγάκης
    Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καστελλίου
    Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καστελλίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΔΑ ΤΗΝ ΗΔΑΤΕ ΤΗ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ; ΕΔΩ ΕΙΧΑΝΕ ΓΡΑΧΕΙ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΛΕΙΣΟΥΝΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ.
    ΟΙ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝΕ ΚΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝΕ; ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΛΗΣΟΥΝΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ; ΑΠΟ ΦΗΜΕΣ! ΕΙΧΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ; ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΩΣ ΔΕ ΘΕΛΟΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΗΣΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΤΟ ΚΛΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ; ΘΕΛΟΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΜΕ 2 ΓΙΑΤΡΟΥς ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κωνσταντίνος ΜπαρλάςΦεβρουαρίου 04, 2011 10:43 μ.μ.

    Κύριοι, Κυρίες καλησπέρα,

    Με αφορμή τα όσα αναγράφονται στο BlogSpot της Πρωτοβουλίας και όσα λέγονται σε καφέ όπου συχνάζω θέλω να τοποθετηθώ ως οφείλω σαν υπεύθυνος πολίτης και μέλος της.
    Κατά την γνώμη μου ανυπόγραφα θέματα δεν πρέπει να αναρτώνται προς συζήτηση στο site μας. Τα σχόλια μπορούν να είναι ανυπόγραφα, όχι τα κυρίως θέματα που τα αναρτά η πρωτοβουλία. Έχουμε δείξει μέχρι στιγμής μαχητικότητα απέναντι στο κράτος και στο προηγούμενο (λίγο και ελλιπής) δημοτικό συμβούλιο για τις θέσεις μας αναφορικά στο αεροδρόμιο και δεν πρέπει να φοβούμαστε την ονομαστική ανάρτηση ενός θέματος, έστω και αν υπάρχουν μόνο ένδειξης για αυτό.. Πιστεύω πως το θέμα για συζήτηση πρέπει να έχει όνομα πριν το αναρτήσει το Δ.Σ. της πρωτοβουλίας το οφείλουμε άλλωστε στον εαυτό μας, ειδάλλως γινόμαστε και εμείς σαν εκείνους που μοίραζαν προεκλογικά, φυλλάδια ανυπόγραφα σε όλο το Καστέλλι.
    Πρέπει όμως και σύσσωμο το επιτελείο του Καστελλίου που είναι μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο να ερευνήσει το θέμα και να κάνει έγγραφη ερώτηση στον Κύριο Φραγκιαδουλάκη τον υπεύθυνο στον τομέα Κ.Υ. του Ηρακλείου, να μας απαντήσει (εγγράφως) αν υπάρχει έστω και ο μικρότερος προβληματισμός για συγχώνευση των Κ.Υ. Εάν φτάσουμε στο σημείο που θα έχουμε έγγραφα στοιχεία για αυτό το θέμα, τότε όπως έχει δείξει το παρελθόν θα είμαστε ανήμποροι να αναστρέψουμε τια αποφάσεις και θα είναι αργά.
    Ας μην ξεχνιόμαστε, ολόκληρη προεκλογική καμπάνια έγινε (για να έχει το αποτέλεσμα που είχαν οι εκλογές) στηριζόμενη στο Κέντρο Υγείας (ότι ο Γιαννόπουλος θα έπαιρνε το Κ.Υ. από το Καστέλλι κ.λπ.). Είναι πολύ λεπτό λοιπόν το θέμα του Κέντρου υγείας για αυτό απαιτεί δυνατή αντιμετώπιση και επαγρύπνηση.
    Το κέντρο Υγείας Καστελλίου είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, αν σκεφτούμε ότι το 65% του πληθυσμού του Δήμου Καστελλίου είναι άνω των 60 ετών. Δεν πρέπει να γίνεται θέμα πολιτικών επιδιώξεων, μας αφορά όλους.
    Τώρα αυτά που λέει ο Γιαννόπουλος (αναφερόμενα από τον Κύριο Μάρα) ότι << εγώ (ο Γιαννόπουλος)στηρίζω σε όλα το Αρκαλοχώρι >> καλά θα κάνει να καταλάβει ότι πλέον δεν είναι Καστέλλι και Αρκαλοχώρι, αλλά είναι ενιαίος Δήμος και έχει ανάγκη όλος ο κόσμος για την εξυπηρέτηση του στον τομέα της υγείας. Θα πρέπει να είναι και αυτός μέσα στους πρώτους που θα αντιδράσουν για την ελάχιστη μείωση παροχής υγείας στους Δημότες Μινώα Πεδιάδος.
    Το κράτος με το να αποδυναμώσει Κ.Υ. σαν του Καστελλίου με τέτοια ευρεία παροχή και ενεργητικότητα που έχει δείξει, μόνο κακό θα κάνει στο ίδιο το κράτος . Ας πιάσει πρώτα της ρεμούλες των Νοσοκομείων πανελλαδικά και ας αφήσει της προτάσεις κάποιων Golden boys για τα κέντρα υγείας στην άκρη.

    Μπαρλάς Κωνσταντίνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΤΙ ΑΛΛΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ......
    ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ BLOGGERS.. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE