14 Ιαν 2011

Προστασία του αρχαίου σπηλαίου της Ειλειθυΐας

Επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, με θέμα τη χρηματοδότηση για την ανάδειξη και προστασία του αρχαίου σπηλαίου της Ειλειθυΐας στον Τσούτσουρο, έστειλε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Καλογεράκης αναφέρεται και στο πρόσφατο περιστατικό αρχαιοκαπηλίας που σημειώθηκε στο σπήλαιο, την οποία εμπόδισαν οι δυνάμεις του Α.Τ. Μεσσαράς. Παράλληλα, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κάνει λόγο για την αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με στόχο την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, η οποία, όπως τονίζει, αποτελεί ζώνη υψηλής αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Καλογεράκης αναφέρει:
«Κύριε υπουργέ,
Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας αποτελεί ζώνη υψηλής αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, καθώς υπάρχει πλήθος μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και σπηλαίων, από την προμινωική κιόλας εποχή, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους αρχαιολογικούς χώρους της Λύκτου (Λύττος), της Ινάτου (Τσούτσουρος), του Προφήτη Ηλία Αρκαλοχωρίου και του Ιερού Κορυφής Σμαρίου, το αρχαίο Μέγαρο Γαλατά, το προμινωικό ανάκτορο Καστελλίου, το σπήλαιο της Ειλειθυίας στην Ίνατο (Τσούτσουρος), το σπήλαιο Αρκαλοχωρίου και το σπήλαιο Λιλιανού.
Η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας έχει ως βασική της προτεραιότητα την ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα για την προστασία και διαφύλαξη αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται συνεχώς κρούσματα αρχαιοκαπηλίας ευρημάτων υψηλής σημασίας, που απασχολούν εδώ και χρόνια τις αρχές. Το τελευταίο παράδειγμα σημειώθηκε χθες στο αρχαίο σπήλαιο της Ειλειθυίας στην Ίνατο (Τσούτσουρος), όπου δυνάμεις του Α.Τ. Μεσσαράς εντόπισαν πλήθος σπουδαίων αρχαίων αντικειμένων, προερχόμενα από αρχαιοκαπηλία.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα προστασίας του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας, ζητάμε χρηματοδότηση ύψους 200.000€, προκειμένου να αναδείξουμε τα αρχαίο σπήλαιο της Ειλειθυίας, να το προστατεύσουμε από τους αρχαιοκάπηλους, καθιστώντας το παράλληλα επισκέψιμο τόσο στους πολίτες του τόπου μας, όσο και στο πλήθος των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.
Με τη δική σας αρωγή θα έχουμε τη δυνατότητα με χαμηλό κόστος να προχωρήσουμε σε ενέργειες απόλυτα αναγκαίες που θα δώσουν επιτέλους στο σημαντικό αρχαιολογικό αυτό χώρο τη θέση που του αξίζει.
Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση, που θα αποτελεί την αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας για την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών μνημείων του τόπου μας, ενόψει και της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE