4 Σεπ 2009

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ – ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΟΣ


Ανοικτή επιστολή

Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009 παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι όλοι μας, την εξαγγελία δημοπράτησης του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος.
Οι μόνες αλλαγές που έγιναν από την αρχική διακήρυξη του κ Υπουργού για το έργο είναι:
• Το ύψος του κόστους από 1,2 δις (+0,3 δις) που υπολογίζονταν, έχει κατεβεί στο 1 δις.

• Τα χωρία που αναγνωρίζει το υπουργείο ότι θα θιγούν ανέρχονται πλέον στα 5: Τμήμα του Καστελίου, Αρχάγγελος, Σκλαβεροχώρι, Ευαγγελισμός, Ρουσωχώρια. Στην πραγματικότητα είναι περισσότερα.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών έχει εκφράσει από καιρό τις αντιρρήσεις της, έχει υποβάλει ενστάσεις και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ακυρωθεί το έργο. Καλεί δε και τους λίγους υπέρμαχους του έργου να ξανασκεφτούν τι τους περιμένει, να προβληματιστούν και να αντιδράσουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Καλούμε τον κάθε Πεδιαδίτη, να αναλογιστεί:

1. Γιατί μειώθηκε το κόστος του αεροδρομίου; Τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα του έργου, του οποίου η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ήταν απαράδεχτη; Πώς θα διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος; Τι σημαίνει για τις απαλλοτριώσεις που κάποιοι περιμένουν ως διπλό τζάκ ποτ στο λόττο;
2. Οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται άμεσα θα πρέπει πλέον να ζουν μέσα στα σπίτια τους με διπλά τζάμια, ώστε να προστατευτούν από το θόρυβο; Και αν μια μερίδα πολιτών πλήττονται άμεσα, και τους δίνεται ως λύση τα διπλά τζάμια και τα νέα κουφώματα, οι υπόλοιποι Καστελιανοί, Πολυθεανοί, Διαβαιδιανοί, Καρδουλιανιώτες, Αρχαγγελιώτες, Λιλιανιώτες, Αποστολιανοί, Ρουσοχωρίτες τι θα κάνουν; Θα ακούνε τα πουλιά να κελαηδάνε; Δεν θα ακούνε τα αεροπλάνα, δεν θα εισπνέουν τα καυσαέρια; Με ελαφριά την καρδία ο κ Υπουργός, μιλάει για μετεγκατάσταση. Ρώτησε αν θέλουν οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τον τόπο τους; Που θα πάνε; Και ποιος θα πληρώσει την μετεγκατάσταση; Το θέμα της μετεγκατάστασης δεν προβλεπόταν στην ΜΠΕ που έστειλε το υπουργείο για την υποτιθεμένη διαβούλευση. Άρα το υπουργείο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν λάθη και άραγε είναι τα μοναδικά;
3. Το μισό έργο του αεροδρομίου, όπως παρουσιάζεται πλέον είναι οι δρόμοι γύρω - γύρω ΝΟΑΚ, ΒΟΑΚ κλπ. ’Όλοι αυτοί οι ανισόπεδοι κόμβοι τελικά θα αυξήσουν το χρόνο πρόσβασης στην περιοχή, κυρίως στα χωρία της ρίζας αντί να τον συντομεύουν. Θα καταστρέψουν ότι αφήσει το αεροδρόμιο και τα καυσαέρια του. Αλήθεια, έπρεπε να φτάσουμε να καταστρέψουμε την Πεδιάδα, για να γίνει ένας δρόμος, ο οποίος τελικά δεν θα εξυπηρετεί παρά μόνο τους τουρίστες;
4. Προβλέπεται η επέκταση του αεροδρομίου στο μέλλον και προς τα πού θα γίνει αυτή η επέκταση; Τι τελικά θα μείνει, όχι από τον κάμπο της Πεδιάδας, αυτός είναι ξεγραμμένος από την στιγμή που θα μπει η πρώτη μπουλντόζα να σκάψει, αλλά από ολόκληρη τελικά της επαρχία Πεδιάδας; Ποιος θα θυμάται τα χωρία και την ομορφιά της μετά από 30 χρόνια;
5. Η απομάκρυνση του αεροδρομίου Αλικαρνασσού «θα προσφέρει μια τεράστια περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής της Αλικαρνασσού, του Ηρακλείου και της ευρύτερης περιοχή Θα αποδεσμευτεί υπέρ των τοπικών κοινωνιών μια μεγάλη έκταση», ρωτάμε η εγκατάσταση του νέου αεροδρομίου στη Πεδιάδα δεν θα προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση; Εμείς δηλαδή δεν δικαιούμαστε να ζήσουμε στο αναβαθμισμένο περιβαλλοντικά περιβάλλον που έχουμε και επιλέξαμε να ζούμε;
6. Τι θα γίνει με τους υδάτινους πόρους της περιοχής; Τα χωριά της Ρίζας θα μείνουν χωρίς νερό εξαιτίας του αεροδρομίου και τα χωρία του Αρκαλοχωρίου και το Ηράκλειο θα πίνουν τα εμπλουτισμένα με τα λύματα του αεροδρομίου νερά; Τους κινδύνους από την διαχείριση του νερού και τον τρόπο διάθεσης των αποβλήτων τους έχει επισημάνει τόσο το ΓΕΩΤΕΕ όσο και η Νομαρχία, ωστόσο δεν λαμβάνονται υπόψη.
7. Ο κ. Σουφλιάς αναφέρει ότι το πρόβλημα του νερού του Ηρακλείου θα λυθεί με το φράγμα Αποσελέμη, είναι όμως έτσι; Αν είναι αλήθεια γιατί γίνεται και δεύτερο φράγμα στη Κριτσά;.

Αλήθεια κύριοι Δήμαρχοι, και κυρίως Δήμαρχε Καστελλίου το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρίας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου (εξαιρουμένου του τέλους αναχωρούντων επιβατών), που σας διατίθεται ως πρόσθετο αντισταθμιστικό όφελος. Που θα ωφελήσει όταν τα χωριά μας θα έχουν ερημωθεί;

Σας προτείνουμε να τα επενδύσετε από κοινού σε ένα νοσοκομείο, είναι μια υποδομή που σίγουρα θα χρειαστεί.

7 σχόλια:

  1. Εδω αξίζει κανείς να συμπληρώσει και να πεί σ΄αυτούς που σκόπιμα θέλουν να υποβαθμίσουν τον τόπο μας και την αξία της γής του,πως οτι έχει παρελθόν πίσω του(ιστορία,πολιτισμό,αγώνες,κ.λ.π)εχει και ΜΕΛΛΟΝ μπροστά του............Αξία που πολλοί θέλουν να νοσήση για να δράσουν ανενόχλητοι!!!!!!!είτε αυτό λέγετε κόμματα,πολιτικοί,δημάρχοι,εργολάβοι,ιδιώτες, είτε οτι άλλο τέλος πάντων συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων για την νοσό"καρκίνος στη στενή λεκάνη της ΠΕΔΙΑΔΑΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετική ανάρτηση μπορείτε να δείτε εδώ:
    http://www.manosbee.blogspot.com/2009/09/blog-post_3506.html
    Για οτιδήποτε σχετικό πάντα στην διάθεση σας.
    www.manosbee.blogspot.com
    manosbee@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειμαι ηρακλειωτης & ετσι ενημερωνομαι συχνα για το ζητημα.
    Αντιλαμβανομαι τον προβληματισμο κι ακομα την αγανακτιση των πολιτων της περιοχης, ομως δε θυμαμαι ποτε κανενα εργο να συνεβη χωρις υποχωρησεις απο ολους τους εμπλεκομενους. Υποχωρησεις απο τον κοσμο, απο τις υπηρεσιες, απο οποια αλλα στοιχεια εμπλεκονται.
    Γνωριζω οτι οι κατοικοι της Αλικαρνασου αγανακτουν συχνα απο τη υπαρξη του αεροδρομιου, οπως & το αεροδρομιο ειναι υπερβολικα μικρο για τις αναγκες του νησιου.
    Ποια η γνωμη μου; Ολοι πρεπει να κανουν ενα βημα πισω στο ιδανικο τους στο ονομα της αναπτυξης της Κρητης :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Κε yannidaki αυτό που με πάρα πολύ προσοχή έχει μέχρι τώρα κατορθωθεί από τους αρμοδίους, είναι να σε πείσουν μόνο για την αναγκαιότητα της μεταφοράς του αεροδρομίου της Αλικαρνασσού στο οποίο όλοι μας συμφωνούμε εμείς περισσότερο για την ασφάλεια των κατοίκων της. Εδώ θα μας μεταφέρετε το πρόβλημα ακόμη ποιο οξυμένο αλλά μάλλον εμείς είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Αυτό που δεν αγγίζουν είναι σε τι αεροδρόμιο προσδοκούμε? Της Κρήτης η της πόλης του Ηρακλείου κάπου εδώ κοντά μας. Γιατί άν θελουμε αεροδρόμιο της ΚΡΗΤΗΣ με όλα εκείνα που ευαγγελίζονται υπάρχει και η πρόταση στο ΛΑΤΖΙΜΑ στην οποία περιοχή το πλησιέστερο χωριό είναι 7 χιλιόμετρα και όχι να καταστρέψουμε 34 χωριά της Πεδιάδας για να είμαστε δύο βήματα από αυτό.
    Αεροδρόμια η Κρήτη έχει πολλά ακόμα και με εκείνο που θέλουν 3800μ για πτήσεις μεγάλων αεροπλάνων , των Χανίων.
    Για ποιά βήματα μιλάτε και για ποιά ανάπτυξη μιλάτε λοιπόν. Βγείτε λοιπόν να μας πείσετε.-
    G2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα!
    Από όσα αντιλαμβάνομαι ο κ. Yiannιdakis και copy paste κάνει στα σχόλια του από όπου περάσει και δεν "επιστρέφει" για να κάνει διάλογο.
    Οπως του απάντησα και στο ίδιο σχόλιο που άφησε και σε εμένα,γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχια, να μας πει και αυτός τελικά την έννοια του όρου "ανάπτυξη" και φυσικά μπορούμε, αν θέλουμε εννοείτε, να κάτσουμε όλοι μαζί και να προσδιορίσουμε τον όρο της έννοιας.
    Τι θέλω να πω?.... και εδώ έχουμε τον νόμο της σχετικότητας... το πως αντιλαμβάνεται τελικά ο καθένας από μας το πως και το γιατί.
    Για πιά ανάπτυξη μιλάμε τελικά?
    Αφού ποτέ δεν υπήρχε.
    Κάποιες ίσως επενδύσεις... για τα ιδία συμφέροντα κάποιων...ΛΑΜΟΓΕΙΩΝ.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενεία.
    Ωρα καλή σε όσους αντιστέκονται ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ
    Σχόλιο 1ο απο ev_papadaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εφημερίδων τελευταία, διαπιστώθηκε ότι ο θόρυβος προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση, ταχυπαλμίες και εν τέλει ψυχολογικά προβλήματα...
    Οπότε εκτός από το νοσοκομείο για τα προβλήματα από τους ρύπους και ένα ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΊΟ σίγουρα είναι ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟ για αυτούς που θα είναι αναγκασμένοι να μείνουν στην εύφορη κοιλάδα των στεναγμών... της Πεδιάδας.
    Είδες τα ανταποδοτικά τέλη θα πιάσουν τόπο...και εμείς τα βάζουμε με τους Δημάρχους που μαλώνουν για τον 33,3333% ή για το 95%.
    Έργα κοινής αποδοχής, χρήσιμα και απαραίτητα για το 100% των μελλοντικών κατοίκων της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE