11 Μαΐ 2009

Νέο αεροδρόμιο Καστελλίου

Ευχή ή κατάρα  Ανάπτυξη ή καταστροφή

 

Η ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός και πρέπει να διακρίνεται από τρία βασικά χαρακτηριστικά:

  1. Ποσοτικά στοιχεία
  2. Ποιοτικά στοιχεία
  3. Στοιχεία κατανομής παραγόμενης υπεραξίας, πρέπει δηλαδή να υπάρχει εσωτερική συμμετρία.

 

   Η μελέτη κάθε έργου συνοδεύεται από την μελέτη των επιπτώσεων του έργου στο περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων.

Συγκεκριμένα :

  1. Η εκτέλεση του έργου θα αλλάξει την μορφή του χώρου (κατεδάφιση βουνών) και μετατροπή του εναπομένοντος πνεύμονα οξυγόνου σε κρανίου τόπο, με άμεσο αποτέλεσμα την μεταβολή του κλίματος της περιοχής.
  2. Τα αεροπλάνα θα ψεκάζουν με τοξικό νέφος (τοξικό καυσαέριο) το περιβάλλοντα χώρο με ότι αυτό σημαίνει για την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, την μόλυνση των υπόγειων υδάτων και την ζωή των κατοίκων.
  3. Η στάθμη θορύβου θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την διαταραχή της ψυχικής υγείας των κατοίκων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.
  4. Καταστρέφονται 8 οικισμοί Ρουσοχώρια, Αρχάγγελος, Ευαγγελισμός, Καστέλλι, Καρδουλιανός, Λιλιανό καθώς και οι Πολυθέα και Διαβαιδέ.

 

   Το ερώτημα που μπαίνει είναι:

Ποιοι επιστήμονες υπογράφουν και εγκρίνουν τέτοιες μελέτες; Είχε άραγε δίκιο ο Πλάτων όταν έλεγε το « Πάσα επιστήμη χωριζομένης της Δικαιοσύνης και της άλλης αρετής Πανουργία ου Σοφία φαίνεται» ή πιο λαϊκά να πάρουμε ευλογητικά και ας πάρει ο διάολος το αντρόγυνο.

   Στα ποσοτικά στοιχεία που αναφέρω (δηλαδή παραγόμενη υπεραξία) οι δημότες του Καστελλίου θα πληρώσουν τα πάντα, θα θυσιαστούν για μια ομάδα ξενοδόχων του βόρειου άξονα, που θα ωφεληθούν προσωρινά, μέχρι να παραδωσουν στους ξενους τα ξενοδοχεια τους. Αλλοι μεγαλοι οφελημενοι θα είναι οι γνωστοι εντιμοι μεγαλοεργολαβοι, οι Τράπεζες και οι ξένοι επενδυτές, που πραγματικά θα τυμβορρυχούν στο σώμα της Πεδιάδας. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Υπάρχει άλλος δρόμος και ποιος;

   Απορρίπτεται κατ’ αρχήν το νέο Αεροδρόμιο που θα αποτελέσει ένα καρκινικό όγκο στην περιοχή και προτείνεται ένας άλλος τύπος ανάπτυξης, συμβατός με την ανθρώπινη φύση, υπόσταση, ύπαρξη. Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν άμεσα;

  1. Δρόμος ταχείας κυκλοφορίας σύνδεσης με το Ηράκλειο – θάλασσα (απ’ ότι λέει η κυβέρνηση το 4ο πακέτο θα δοθεί για την περιφέρεια). Αποτέλεσμα: μεταφορά πολιτών από το κέντρο στην περιοχή όπου θα απολαμβάνουν μια ποιότητα ζωής και θα έχουν και τα πλεονεκτήματα του κέντρου λόγω ταχείας μετάβασης.
  2. Σύγχρονες βιολογικές κτηνοτροφικές μονάδες με βιοτεχνίες τυποποίησης προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
  3. Τουριστική ανάπτυξη ήπιας μορφής λόγω του ότι η περιοχή Καστελλίου είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
  4. Ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων (Λύττος, ακρόπολη Σμαρίου κ.α.)
  5. Ο νέος Καποδίστριας που θα συνενώσει διοικητικά το δήμο με δήμους της επαρχίας Πεδιάδας και μόνο θα δημιουργήσει μεγάλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.
  6. Επιστροφή των εδαφών του στρατιωτικού αεροδρομίου στους κατοίκους και απομάκρυνση του, μια και δεν εξυπηρετεί κανένα εθνικό λόγο και σκοπό.
  7. Δημιουργία αιολικού πάρκου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για τις ανάγκες της περιοχής.

 

  Οι κάτοικοι του δήμου Καστελλίου πρέπει να πάρουν την υπόθεση της μη δημιουργίας του πολιτικού αεροδρομίου στα χέρια τους, γιατί πολύ σύντομα θα μετατραπούν σε δουλοπάροικους στη γη τους. Οι πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στους χρηματιστές Ατομικού ή Συλλογικού τύπου (φιλελεύθεροι ή σοσιαλιστές) και η δημοτική αρχή να βρει (αν μπορει) την είδηση πίσω από τα γεγονότα. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι ο μόνος υπουργός που εχει ασυλία από τα μέσα ενημέρωσης, αν και κατέστρεψε την μικρομεσαία κατασκευαστική τάξη (τα έργα τα διαχειρίζονται 6 εταιρίες). Δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς.

 

Και τι θα γίνομε χωρίς αεροδρόμιο; (δηλαδή χωρίς βαρβάρους).

Κάτι ανάλογο λένε: Τι θα γίνουν τα σκουπίδια (αν δεν τα πάνε στην Επισκοπή;).

    Ας μελετήσομε την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης, δηλαδή βορά – νότο, ανατολή- δύση, και τότε θα μιλήσομε για αεροδρόμια, λιμάνια κλπ, αλλα με τι κριτήρια: τι ωφελεί τους πολλούς και όχι τους πολύ λίγους.

   Ας απορρίψουμε όλοι το «πολυτελές φέρετρο» που μας προσφέρει ο κος Υπουργός και οι χωριατόμαγκες πολιτικοί της περιοχής «το νέο αεροδρόμιο Καστελλιου».

 

 

ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE