2 Μαΐ 2009

μια απαντηση σε κουβεντες του καφενειου

Πράγματι ως τα 54 μου χρόνια αλλά και για τα προηγούμενα 100, το Μειντάνι, ήταν και παραμένει η μικρή μας βουλή. Είμαστε υπερήφανοι και ερωτευμένοι με αυτή την πλατεία. Χάρις και σ αυτήν διατηρήσαμε και διατηρούμε την κουλτούρα μας. Μάλλον δεν θα είσαι από εδώ…….
Ειρωνικά σύγκρινες ένα απευκταίο ατύχημα στην Αλικαρνασσό με των πυρομαχικών, η ασφάλεια όμως όλων είναι μη συγκρίσιμη. Κανένα σχόλιο ωστόσο σε ότι αφορά τους ρύπους. Αυτό δεν μας συμφέρει. Η Αλικαρνασσός ζει και παλεύει με αυτό τον εφιάλτη και οραματίζεται μετά την απομάκρυνση του μια άλλη ανάπτυξη.
Ονομάζεις (ελαιώνα) όλη αυτή την Πεδιάδα που σύμφωνα με την Δασική υπηρεσία αποτελεί Δάσος, με παραγωγή 17000 τόνων οξυγόνου ανά ώρα (πως ο τόπος αυτός θα το αναπληρώσει αν γίνει κι άλλο αεροδρόμιο ??? ). Αλήθεια το ήξερες????
Αναφορικά με αυτά που καταθέτεις:
Εδώ και 4000 χρόνια οι άνθρωποι που έζησαν αλλά και που ζουν, καλλιεργούν αυτή την ευλογημένη γη. Έζησαν, δημιούργησαν, στήριξαν και στηρίζονται οικονομικά από αυτήν η μόνο από αυτήν. Από εκεί προκύπτει ο πανικός μας για τη γη που εσύ ειρωνικά επικαλείσαι ότι δεν μπορείς να καλλιεργήσεις, η που λυπάσαι λόγω ισοσκελισμού (έσοδα έξοδα ) . Τη γη που παράγει ίσως από τα καλύτερα σε ποιότητα προιόντα στην Ελλάδα.
Για την εξαφάνιση καλλιεργειών, τη φθίνουσα αγροτική προοπτική φταίει και η πολιτική της ΕΕ. Η εξαφάνιση όμως στις καλλιέργειες είναι και δικό μας έργο.
Δεν μας απασχολεί πώς να βελτιώσουμε τη γη ώστε να είναι καλλιεργήσιμη και ανταγωνιστική (άρα και προσοδοφόρα), αλλά ονειρευόμαστε τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό , χωρίς να προσπαθήσουμε. Για ένα αεροδρόμιο όπως ο καθένας σχεδιάζει στα μέτρα του, με τις όποιες προσωπικές (οικονομικές κυρίως) προσδοκίες για εξέλιξη. Σε ένα τόπο που εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ανάπτυξη - όπως θέλουν πολλοί να πιστεύουν.
Δεν υπάρχουν οράματα, σχεδιασμός, συμμετοχική προσπάθεια για μια αειφόρο ανάπτυξη . Κρίνουμε όμως πάντα τους άλλους εκ του ασφαλούς, απαιτώντας από αυτούς.
Εμείς προσπαθούμε και αγωνιούμε για τα παιδιά μας. Θέλουμε να ζήσουν εδώ σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον με αυτοτέλεια. Εσείς ;;;;
Θέλουμε να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να αμείβονται. Εσείς ;;;;

Πράγματι πάρα πολλές οικογένειες εύπορες και μη μετανάστευσαν στην σταδιακή κατασκευή του στρατιωτικού αεροδρομίου. Οι γονείς μου το έζησαν. Ζουν με την αγωνία και μας
ξορκίζουν να μη δουν ότι απέμεινε να γίνεται κρανίου
τόπος. Εσείς ;;;;

Γ. Γ.

3 σχόλια:

  1. Του Θεμη ο γιοςΜαΐου 02, 2009 9:38 μ.μ.

    Φίλε μου καλήσπερα.Δεν ξέρω ποιός είσαι,εγώ πάντως θα σου μιλήσω επώνημα.Είμαι του Θέμη ο γιος.Σερφαροντας αποψε ειδα το blog και ειπα να μιλησω , αν θέλετε.Καλά αυτά που λες(εν μέρη),αλλά αυτή η κουλτουρα που έχετε αναπτυξη κάποιοι δεν αφήνουν το τόπο να αναπτυχθεί.Μπορούμε όλοι μαζί να κανουμε κάτι καλύτερο γι'αυτό το τόπο?Εσύ είσαι μεγαλύτερος και θυμάσε τα βράδια στη πλατεία,ειναι το ίδιο τώρα? Τα φώτα κλεινουν γύρω στις δέκα κάθε βραδυ, τι λέτε γι'αυτό? Αυτός ο τόπος ειναι καταδικασμενος έτσι και αλλιώς.Έτσι,να μην γίνει το Α/Δ,νομίζεις ότι τα παιδια μου ή τα δικα σου παιδιά,ή τα παιδια του κάθε κα τοικου,θα πανε να ασχοληθουν με τις περιουσιε μας?Δεν νομίζω.Οι ωφελειμενοι ειναι οι οικονομικοι μεταναστες(σωστά)?Αλλιως να γινει το Α/Δ,θα κοπουν πολλά δέντρα ναι έχεις δίκιο,εκεί μπορούμε να ζητησουμε περισσότερα απ'αυτά που μας αναλογούν,λέω δηλαδη να κανουμε κατι καλυτερο για τα παιδια μας και όχι να καθόμαστε να γράφουμε και να σχολιαζουμε το λέει ο καθενας.Δεν θέλω να πεις οτι μιλάω εκ του ασφαλους επειδη δεν ειμαι μονιμος κατοικος αλλά όλα τα συμφεροντα μου και η περιουσια μου ειναι εκεί.Αυτό το τόπο το πονώ και προσπαθώ να τον προβάλω όπου μπορώ και αυτό το ξέρουν πολλοί,λόγω τις δουλειάς μου,αλλά ακουω πολλά σχολια και καλά και κακα,αλλά τα ξεπερναω με το τρόπο μου.Φίλε μου το σχολιο αυτό σηκώνει πολύ συζητηση, το Σαββατοκυριακο θα είμαι στο χωριό αν με ξέρεις έλα στην πλατεια να μιλησουμε εκτενεστερα.Τα λέμε λοιπον.Καληνυχτα και ελπίζω να μάθω ποιος είσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριοι,

    Προσπερνώ την εμμονή σας ως προς την αποφυγή στο να απαντήσετε επί της ουσίας των πολλών και σοβαρών θεμάτων που τέθηκαν στην αρχική μας επικοινωνία. Μια εμμονή και διαστρέβλωση των γεγονότων που όπως βλέπετε έχει ως αποτέλεσμα την παρεμβολή αγνώστων οι οποίοι μήδε γνωρίζουν, μήδε νοιάζονται για το που είναι το Καστέλλι και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Αντίθετα, ασχολούνται και ασχολείστε με το εάν επιτρέπουμε τον ανώνυμο σχολιασμό στη σελίδα μας. Ειδικά ως προς εσάς (διαχειριστές αυτού του blog), γνωρίζετε πολύ καλά ότι αναρτήσαμε όλα σας τα σχόλια χωρίς ουδεμία παρέμβαση, ενώ επίσης γνωρίζετε ότι τα στοιχεία μας ήταν και είναι στη διάθεση τόσο τη δική σας όσο και της δημοτικής αρχής.

    Αυτό όμως που δεν μπορώ να προσπεράσω, είναι οι κατηγορίες σας περί συκοφαντίας και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του αναγνωστικού σας κοινού. Σε κανένα σημείο σε οποιοδήποτε σχόλιο μας δεν υπήρχε έστω και μια λέξη που να δικαιολογεί την από πλευρά σας κατηγορία για συκοφαντία και απαιτώ την άμεση αφαίρεση της εν λόγω λέξης και την δημόσια συγγνώμη σας.

    Ο σύντροφος στη ζωή μου ο κος Καφετζής, δεν είναι πολύ καιρό στα μέρη μας. Εγώ όμως, αφενός κατάγομαι από το Καστέλλι, αφετέρου εγώ και η οικογένεια μου πονάμε τον έρημο αυτό τόπο. Για όσους από εσάς δεν το γνωρίζουν, ο παππούς μου διατηρούσε κάποτε καφενείο στο Μεϊντάνι ενώ οι θείοι μου ήταν οι ιδρυτές της μικρής βουλής. Είμαστε δημότες Καστελλίου και με τον τρόπο μας έχουμε συνεισφέρει στον τόπο χωρίς να λάβουμε ποτέ το παραμικρό αντάλλαγμα. Κανείς από εσάς δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει εκ μέρους μας χωρίς να τον γνωρίζουμε και χωρίς να τηρεί τις βασικές αρχές δημοκρατικού διαλόγου. Κανείς από εσάς δεν έχει το δικαίωμα να καταφέρεται ειρωνικά στις απόψεις του οποιουδήποτε επειδή τυγχάνει αυτές να είναι διαφορετικές. Πολύ περισσότερο δε, αυτοί που στις εκκλήσεις μας για επώνυμο, ουσιαστικό και επικεντρωμένο διάλογο στα πραγματικά προβλήματα αυτής της προοπτικής, δηλώνουν άρνηση. Σας θυμίζω τον χαιρετισμό με τον οποίο κλείσαμε το αρχικό μας σχόλιο: «Πάντα αγωνιστικά διαθέσιμοι για ανάπτυξη με επίκεντρο την οικονομική ευημερία του κοινωνικού συνόλου και τον σεβασμό στο περιβάλλον.»

    Θέλω να πιστεύω ότι οι προθέσεις σας είναι καλές και ότι πραγματικά αγωνίζεστε για το καλύτερο μέλλον του Καστελλίου. Εάν πιστεύετε ότι αυτό το καλύτερο μέλλον θα έρθει με την μη εγκατάσταση του νέου αεροδρομίου, μπορώ να το δεχτώ διότι αυτή τυγχάνει να είναι η άποψη σας όσο ατεκμηρίωτη κι αν είναι. Συμφωνώ ότι τις τελευταίες δεκαετίες, το Καστέλλι πάσχει από την έλλειψη οραμάτων, σχεδιασμού, συμμετοχικής προσπάθειας και βεβαίως ανάπτυξης. Λογικό είναι με αυτή τη βάση, όλοι να αγωνιούμε για το μέλλον των παιδιών. Μιλάτε όμως για ανάπτυξη: τι προτείνετε; Ποιο είναι το εναλλακτικό σας σχέδιο; Πως θα οδηγήσουμε τον τόπο μας από την παρούσα παρακμή σε ένα βιώσιμο μέλλον; Γιατί αποκλείετε το αεροδρόμιο ως μοχλό ανάπτυξης εάν και εφόσον τηρηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα διασφαλίσουν το περιβάλλον, την ασφάλεια των κατοίκων και εν τέλει την ευημερία τους; Γιατί δεν συζητάτε για το πώς μπορούν να διασφαλιστούν όλα αυτά;

    Επίσης, μιλάτε για τον κάμπο και τον ελαιώνα της ευρύτερης περιοχής. Πόσοι εξ ημών καλλιεργούμε και φροντίζουμε τις περιουσίες μας; Εμείς τυγχάνει (κόντρα σε αυτό που πιστεύετε εσείς για εμάς) να είμαστε τυχεροί και μπορούμε να καλλιεργούμε μέρος της περιουσίας και αυτό χάρη στην επιμονή του πατέρα μου ο οποίος ξοδεύει πολύ περισσότερα στην καλλιέργεια από όσα η γη του αποδίδει, αλλά παρά ταύτα το κάνει όχι για λόγους πλουτισμού αλλά για να μην καταστραφούν ολότελα οι περιουσίες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο «εύκολος και γρήγορος πλουτισμός», δεν είναι κάτι στο οποίο αποβλέπουμε. Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε ανάγκη να ξεπουλήσουμε τις περιουσίες μας αλλά αγωνιζόμαστε για την αξιοποίηση τους.

    Ένα ακόμα σημείο, είναι η κατηγορία της ειρωνείας (αναφέρομαι στο σχόλιο του Γ.Γ.). Το θέμα της εγκατάστασης ή όχι του αεροδρομίου, είναι τόσο σοβαρό που τέτοιου είδους μικρότητες δεν έχουν καμία θέση. Δεν δέχομαι την παραποίηση των όσων έχουμε αναφέρει σε όλες μας τις απαντήσεις (καλό είναι κύριε Γ.Γ. να ανατρέξετε σε όλα τα γραφόμενα). Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βαφτίζει ειρωνικές τις απόψεις του οποιουδήποτε, όταν δεν έχει δοθεί μια τέτοια χροιά και όταν αυτές οι απόψεις τεκμηριώνονται.

    Όλοι θέλουμε να ζούμε σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και όλοι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον τα νέα παιδιά θα εργάζονται με αξιοπρέπεια και θα αμείβονται. Πιστεύω ότι αυτά είναι στο χέρι μας και ότι αν δεν πράξουμε σήμερα αυτά που πρέπει και αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη του τόπου, αύριο δεν θα μπορούμε να απαντήσουμε στα ίδια μας τα παιδιά γιατί σταμάτησε η εξέλιξη και ποιος ευθύνεται για τον μαρασμό.

    Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι το αεροδρόμιο και η εγκατάσταση του ή μη είναι ένα έργο υποδομής που αφορά την τοπική μας κοινωνία και ευρύτερα την ανατολική Κρήτη. Ως εκ τούτου μόνο εμείς που ζούμε εδώ, που αγαπάμε τον τόπο μας και αγωνιζόμαστε για το καλύτερο δυνατόν μέλλον, έχουμε λόγο. Το να επιτρέπουμε με τις συμπεριφορές μας στον όποιο τυχόντα είτε αυτός λέγεται Σαμπροβαλόπουλος είτε Χ-όπουλος να επεμβαίνει και να μας προσβάλλει, δεν τιμά εσάς σαν διαχειριστές του blog αλλά ούτε και τους συνομιλητές γιατί την επόμενη φορά μπορεί το σχόλιο του όποιου τυχόντα να καταφερθεί ενάντια σε κάποιον άλλο. Ανώνυμος κύριος (ο ίδιος άραγε;) άφησε παρόμοιο σχόλιο στην δική μας σελίδα με την μόνη διαφορά ότι χρησιμοποίησε υβριστικές φράσεις και λέξεις. Συστήνω την προσοχή σας διότι εάν αυτό επαναληφθεί θα ανατρέξω σε όλα τα ένδικα και νόμιμα μέσα.

    Συμφωνώ και χαιρετώ τον γιο του Θέμη. Το θέμα όντως σηκώνει πολλή συζήτηση και εμείς έχουμε κάθε καλή διάθεση να συμμετάσχουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο είτε αυτός γίνει στο Μεϊντάνι, είτε στην ημερίδα που όπως μας ενημερώσατε θα διοργανωθεί.

    Κατρίνα Σαριδάκη
    (η Αγάπη Κ. από το Καφενεδάκι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρία Αγάπη-Κατρίνα εσείς δείχνετε πολυ πιο απόλυτη στις απόψεις σας από τους διαχειριστές αυτού του blog .Ίσως γιατί η περιουσία που έχετε στο Καστέλλι θα πάρει αξία χωρίς να υποστείτε τις αρνητικές συνέπειες αυτού του γεγονότος αφού δεν μένετε εκεί.
    Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οι απειλές σας για ένδικα μέσα ,όταν θεωρείτε ότι υβρίζεστε, πράγμα που μόνο για κάποιους κομπλεξικούς πολιτικούς το έχω ξανακούσει.Δεν έχετε δει αφου ασχολείστε από ότι είδα χρόνια με το διαδίκτυο, για τη μάχη που γίνεται για την αποτροπη της λογοκρισίας στα blogs;Δεν συνάδει με την υπόλοιπη εικόνα που παρουσιάζεται αυτή σας η απειλή.
    Εξ άλλου δεν μπορεί παρά να ξέρετε ποιοί είναι αφού έχουν φτιάξει σύλλογο.Όσοι έχουν αντίθετη άποψη μπορούν επίσης να φτιάξουν άλλο σύλλογο και να την προβάλλουν.
    Πάντως το πιό ειρωνικό κείμενο απ'όλα είναι αυτό στην ιστοσελίδα σας για τον Μπάμπη.Όχι μόνο ειρωνικό αλλά και υποτιμητικό θα έλεγα.
    Δεν γράφω το όνομά μου γιατί δεν με γνωρίζετε οπότε δεν έχει σημασία.
    Με εκτίμηση
    Κ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE