30 Οκτ 2010

Αποχαιρετισμός στο Γιάννη Σακελλαράκη, τον ποιητή της Αρχαιολογίας και της Κρήτης.

φωτ.Ι.Φ.

 Με μεγάλο σεβασμό, αποχαιρετούμε το Γιάννη Σακελλαράκη , τον δάσκαλο, τον βαθύ στοχαστή και ερευνητή της αρχαιολογίας και του πνεύματος.
 Αναδημοσιεύουμε την  ανακοίνωση των αρχαιολόγων και του προσωπικού των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Κρήτης, την οποία πιστεύουμε ό,τι προσυπογράφει όλη η Κρήτη:

"Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο θάνατο του επιφανούς αρχαιολόγου, καθηγητή Γιάννη Σακελλαράκη που αφιέρωσε τη ζωή και το επιστημονικό έργο του στην ανάδειξη και την προβολή της αρχαιολογικής και, ευρύτερα, της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.Δραστήριος ανασκαφέας από νεαρός επιμελητής αρχαιοτήτων και μετέπειτα ως Έφορος και Διευθυντής του Μουσείου Ηρακλείου, αποκάλυψε σειρά αρχαιολογικών θέσεων και ανέδειξε διεθνώς ωρισμένους από τους σημαντικώτερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης όπως των Αρχανών, του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου. Στις επάλξεις ως το τέλος, ήταν και πάλι παρών το φετεινό καλοκαίρι στην ανασκαφή του στη Ζώμινθο, παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.
 Το σημαντικό και εκτενέστατο επιστημονικό του έργο συμπληρώνεται από την ευρύτερη συγγραφική του δραστηριότητα με αρχαιολογικές πάντα αναφορές, που απευθύνθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο κοινό.
 Η Κρήτη χάνει ένα γνήσιο τέκνο της, έναν Κρητικό από επιλογή και όχι από καταγωγή, που προώθησε με αφοσίωση την προβολή της σε διεθνές επίπεδο.
Στη σύντροφό του στη ζωή και στο επιστημονικό του έργο, Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη, ευχόμαστε ο χρόνος να απαλύνει την οδύνη για τη μεγάλη απώλεια".

πηγή φωτ.:http:www. archaeology.org

Σύνοψη βιογραφικού:
 Ο Γιάννης Σακελλαράκης (1936-2010) ήταν αρχαιολόγος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μέλος της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας από το 1963. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Πήρε πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών , Υπηρέτησε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Κρήτη, στο Μουσείο Ηρακλείου, αρχικά ως επιμελητής (1963-1968) κι αργότερα ως διευθυντής του (1980-1987) και στην Αθήνα ως επιμελητής και έφορος των Προϊστορικών Συλλόγων (1970-1980) και υποδιευθυντής (1987-1994) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ανέσκαψε τις Αρχάνες, μαζί με τη σύζυγο του Έφη Σακελλαράκη, καθώς και στο Ιδαίο Άντρο και τελευταία στα Κύθηρα και ανακάλυψε την Ζώμινθο. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Αμβούργου και Χαϊδελβέργης. Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα, κυρίως για τους πρώιμους πολιτισμούς του Αιγαίου. Έδωσε πολλές δεκάδες διαλέξεις σ' όλο τον κόσμο και έλαβε μέρος σε πλήθος συνέδρια και συμπόσια. Είναι μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών σωματείων. Βραβεύθηκε μαζί με την Έφη Σακελλαράκη από την Ακαδημία Αθηνών και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2004 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το χρυσό σταυρό του Τάγματος της Τιμής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE