27 Μαΐ 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Καστέλλι  20-05-2010

 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 
Προς: Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Γεώργιο Παπανδρέου

        Κοινοποίηση:  1) Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής
                                      Διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Ραγκούση.
                                  2) Πρόεδρο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά.
                                  3) Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
                                       κ. Αλέκα Παπαρήγα, κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη, κ. Αλέξη Τσίπρα
                  
Θέμα:   Επείγουσα ενημέρωση –έκκληση σχετικά με την δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο νόμου, του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα Καλλικράτης» στο Νομό  Ηρακλείου.
Η  περίπτωση του Δήμου Καστελλίου Πεδιάδας.


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε σε σας, στα πλαίσια της πρόσφατης Δημόσιας Διαβούλευσης και του σχετικού Σχεδίου Νόμου, που πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με το ελπιδοφόρο όνομα και περιεχόμενο, «Πρόγραμμα Καλλικράτης».

 Σας εκφράζουμε καταρχάς την πλήρη απογοήτευση μας, μαζί αισθανόμαστε και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του Νομού Ηρακλείου, για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας, σχετικά με αυτή.

 Αιτία οι θλιβερές διαπιστώσεις μας, άλλη μια φορά, για τις συνήθεις, αλλά απίστευτες αυτή τη φορά, πρακτικές γνωστών εκπροσώπων, «παραγόντων»,  στελεχών, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων της, στελεχών της Νομαρχιακής, και  Βουλευτών Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Όσα βλέπουμε , αυτή τη φορά, να διαδραματίζονται εδώ ξεπερνούν τα όρια του κωμικού και του τραγικού και αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει (ακόμα) δουλειά πολλή».

 Η εθνική πολυδιάστατη, κατά τη γνώμη μας, κρίση φαίνεται ότι, δεν μας έχει «βάλλει μυαλό» και εξακολουθούμε να αναπαράγουμε τον κάκιστο εαυτό μας.
 Και η πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο ζοφερή και θλιβερή, όταν βλέπουμε εκείνους, οι οποίοι προσδοκούμε να είναι οι ηγέτες και οι ταγοί της ηθικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανόρθωσης μας, να παραμένουν και να συμπεριφέρονται ως ηγεμόνες, υπόδουλοι προσωπικών παθών, νοοτροπιών, αγκυλώσεων, ιδιοτελών συμφερόντων, ταπεινών επιδιώξεων, «υπογείων» σχέσεων και διαδρομών.

 Όλα αυτά, που πιστεύουμε ότι σας είναι γνωστά, τουλάχιστον υποσκάπτουν και ευτελίζουν, την προσπάθεια σας και μαζί όλων εμάς των ενεργών πολιτών, που συμμετέχουμε ψυχή τε και σώματι στην τιτάνια προσπάθεια να αλλάξει ρότα η μοίρα της Ελλάδας. Μας κάνουν να ανησυχούμε σφόδρα και να πιστεύουμε ότι "στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα" δεν πρόκειται, άλλη μια φορά, να «κινηθεί φύλλο».

Η  περίπτωση του Δήμου Καστελλίου Πεδιάδας.

 Το κορυφαίο παράδειγμα των παραπάνω, είναι όσα συμβαίνουν σχετικά με «χωροθέτηση» του Δήμου Καστελλίου Πεδιάδας του Ηρακλείου, με αφετηρία τις δύο εναλλακτικές προτάσεις, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών.

 Το ζήτημα αυτό είναι, άλλωστε, είναι το μοναδικό που ετέθη επισήμως σε δημόσια διαβούλευση στο Νομό Ηρακλείου, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

 Σύμφωνα με τις δύο εναλλακτικές προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος Καστελλίου μπορούσε είτε να συνενωθεί με τους Δήμους Χερσονήσου, Μαλλίων, Γουβών και Επισκοπής, σχηματίζοντας το «Δήμο Πεδιάδας», είτε με τους Δήμους Αρκαλοχωρίου και Θραψανού, στο Δήμο «Μινώα Πεδιάδας». 

  Θεωρούμε καταρχάς ότι, αφού τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι  παραπάνω εναλλακτικές προτάσεις, καλύπτουν και οι δύο τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις του «Προγράμματος Καλλικράτης».

 Από τα γεγονότα όμως και κυρίως από το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης όπως αυτό περιελήφθη στο σχετικό Σχέδιο νόμου, διαπιστώνουμε, ότι στην περίπτωση αυτή, ξεπεράστηκαν τα όρια, αλλά και δεν  κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα, και αντί της δημόσιας διαβούλευσης, φαίνεται ότι εδώ, «πονηρόν συνήχθη συνέδριον»:

 Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Καστελλίου, των φορέων της περιοχής και των φορέων των Δήμων της Πεδιάδας, τάχθηκε, στα πλαίσια της πρόσφατης δημόσιας διαβούλευσης, υπέρ της προτεινόμενης από το Υπουργείο Εσωτερικών, συνένωσης του Δήμου Καστελλίου, με τους Δήμους της πρώην επαρχίας Πεδιάδας (Χερσονήσου, Μαλλίων, Γουβών και Επισκοπής), κάτι που αποδεικνύουν περίτρανα:

α)  οι τρεις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστελλίου,

β) η συνυπογραφή των σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καστελλίου, από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών,  των φορέων και συλλόγων της περιοχής, που αποτυπώνει τη θέληση άνω του 95% των κατοίκων του Δήμου Καστελλίου,

γ) οι δημόσιες τοποθετήσεις των Δημάρχων Χερσονήσου, Μαλλίων, Γουβών και Επισκοπής και Καστελλίου,

δ) οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Χερσονήσου, Μαλλίων, Γουβών ,Επισκοπής και Καστελλίου.

Και παρά του ότι τόσο η ΤΕΔΚ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου κράτησε, επισήμως,  πρακτική «Πόντιου Πιλάτου», και δεν προχώρησε σε ζητήματα «χαρτογράφησης», και όλα αυτά γνωστοποιήθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο,
το τρέχον Σχέδιο Νόμου, που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, αγνοεί πλήρως τα παραπάνω, και αντιθέτως με την παλλαϊκή θέληση της κοινωνίας του Καστελλίου και των φορέων της Πεδιάδας, προτείνει τη συνένωση του Δήμου Καστελλίου, με τους Δήμους Αρκαλοχωρίου και Θραψανού!!!

 Με την δημοσίευση του Σχεδίου Νόμου για το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς πλήρως οι φόβοι και οι υποψίες μας, ότι η δημόσια διαβούλευση στην περίπτωση του Δήμου Καστελλίου ήταν εντελώς προσχηματική, προκειμένου να νομιμοποιήσει τις προαποφασισμένες και προκατασκευασμένες «αναγκαστικές» χωροθετήσεις και συνενώσεις, που φαίνεται και εκ του αποτελέσματος, μεθοδεύτηκαν κρυφά με «άλλα» κριτήρια, έξω και πέρα από την κοινωνία.
Και μάλιστα με προκλητικό τρόπο, από το αρμόδιο Υπουργείο, παρουσιάζονται τώρα ως τετελεσμένες και αδιαπραγμάτευτες!!!  
 Με ένα και μόνο διάτρητο, Αίολο και εκ των υστέρων επιχείρημα, δηλαδή «την ένταξη του προτεινόμενου αεροδρομίου στα όρια ενός και μόνο Δήμου», προσπαθούν ματαίως να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, σ’ αυτό το «θέατρο του παραλόγου».
 Άραγε το γεγονός του προτεινόμενου αεροδρομίου, δεν ήταν γνωστό όταν, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, προτείνονταν οι δύο εναλλακτικές επιλογές;
 Είναι προφανές ότι  το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, είναι η πρόφαση, το καλοστημένο πρόσχημα, που όχι μόνο δεν πείθει κανένα (πιστεύουμε ούτε αυτούς που το χρησιμοποιούν), αλλά προκαλεί και θυμηδία.
 Ανασύρθηκε τώρα άρον –άρον , ως «από μηχανής Θεός», προβάλλεται υποκριτικά από εκείνους που επιδιώκουν, εδώ και χρόνια, να γίνουν οι «μεσάζοντες», οι αποκλειστικοί διαχειριστές της περιοχής μας και του έργου, αποκλείοντας τους φυσικούς υποδοχείς του, δηλαδή τους κατοίκους της περιοχής της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου Καστελλίου (στα όρια της οποίας προαναφερόμενο αεροδρόμιο χωροθετείται κατά 95% της έκτασης του). Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο αυτού, δεν ισχύει.
 Η ένταξη του Δήμου Καστελλίου,  στον προτεινόμενο δήμο «Μινώα Πεδιάδας» αποτελεί εφεύρημα και  «αλχημική» συνένωση  τύπου «δοκιμαστικού σωλήνα», αφού βιάζει και «τσαλακώνει» την εκφρασμένη βούληση του συνόλου σχεδόν των κατοίκων του Δήμου Καστελλίου, του Δημοτικού Συμβουλίου των αποφάσεων όλων των τοπικών φορέων, αλλά και των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Χερσονήσου, Μαλλίων, Γουβών και Επισκοπής .
Είναι γνωστό, επεισόδια του άλλωστε έχουν δημοσιοποιηθεί και από τα τοπικά ΜΜΕ, το σίριαλ των συντεταγμένων «πιέσεων» και «παρεμβάσεων» προκειμένου  η δήθεν «επιβεβλημένη» συνένωση του Δήμου Καστελλίου με τους Δήμους Αρκαλοχωρίου και Θραψανού, εξαιτίας  «του μελλοντικού αεροδρομίου», γίνει πραγματικότητα. 
Πληροφορούμαστε ότι, έως …και επιφανείς ρασοφόροι έχουν επιστρατευτεί σχετικά!!!

 Σας επισημαίνουμε όμως ότι, η προτεινόμενη απόσπαση του Δήμου Καστελλίου  από την Πεδιάδα και η συνένωση με τους Δήμους Αρκαλοχωρίου και Θραψανού  είναι και θεωρείται από το σύνολο  σχεδόν των κατοίκων του Δήμου Καστελλίου αλλά και της Πεδιάδας, ως βιασμός της συνείδησης τους, εξαιτίας της αναίτιας, βίαιης, αφύσικης, κίβδηλης και εντελώς παράλογης διάσπαση και αποκοπής τους από τον κρίσιμο ζωτικό τους χώρο, όπως αυτός υφίσταται εδώ και αιώνες.

 Εν τέλει δεν μπορούμε να δεχθούμε, να πιστέψουμε πως είναι δυνατό και να χωνέψουμε το τραγελαφικόν, ότι δηλαδή το «Αιγαίον όρος» του Καστελλίου  μπορεί, για οποιοδήποτε αιτία και «χατήρια», να στρέψει τα νώτα στο Αιγαίο και να «βλέπει» πλέον προς …Λυβικό.

 Θέλουμε να γνωρίζετε ότι οι πολίτες του Δήμου Καστελλίου, που ζούμε αδιαμαρτύρητα εδώ και δεκαετίες σε συνθήκες παραμεθορίου περιοχής, λόγω της ύπαρξης και λειτουργίας του υφιστάμενου στρατιωτικού αεροδρομίου, χωρίς καμία ανταπόδοση και ξεχασμένοι δεκαετίες τώρα από την Πολιτεία, νιώθουμε για άλλη μια φορά τον εμπαιγμό και την αδικία εις βάρος μας.
 Την  έχουμε βιώσει άλλωστε επανειλημμένως έως σήμερα , ως συνέπειες των «ενεργειών» των ίδιων και των ίδιων τοπικών και μη «παραγόντων», οι οποίοι αποδεικνύεται συνεχώς και εκ του αποτελέσματος κάθε φορά, ότι έχουν τις «προσβάσεις» και τα «μέσα».

Αλλά αυτή τη φορά η  αδικία εις βάρος μας είναι ανυπόφορη.
Αρκετά έως τώρα «υπέμεινε το στόμα (μας) την εν όξει κερασθείσαν χολήν τη γεύσει»...

 Σας ζητούμε να υλοποιήσετε την εκφρασμένη, μάλιστα με τόσο γνήσιο και καταλυτικό τρόπο, βούληση αυτοδιάθεσης των Δημοτών του Καστελλίου και της Πεδιάδας.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΖΩΤΙΚΟ ΜΑΣ ΧΩΡΟ, ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ,
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.

 Άλλωστε είναι, ιστορικά επιβεβαιωμένο, ότι προαπαιτούμενο, για την επιτυχία κάθε δημοκρατικής διοικητικής δομής, και μάλιστα τόσο σημαντικής, όπως το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», ώστε αυτή να γίνει διάκονος των κοινωνιών, είναι να έχει γίνει αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες και άρα βιώσιμη και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Τα ελατήρια μας, θέλουμε να γνωρίζετε ότι, δεν είναι ταπεινά. Δεν διεκδικούμε «πρωτεύουσες», «αυτονομίες» και άλλα τινά για να διατηρήσουμε, όπως οι αντιθέτως και «υπογείως» ενεργούντες, «τσιφλίκια» και  «καρέκλες».

 Είναι όμως για μας, όπως φαίνεται, αναπόφευκτο τώρα να αγωνιστούμε για το αυτονόητο και το προφανές, για το ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ, την ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΑΣ και για το αναφαίρετο δικαίωμα μας να παραμείνουμε με  τους φυσικούς συγκατοίκους μας.
 Δεν έχουμε άλλη επιλογή από και θα διεκδικούμε, με όλες μας τις δυνάμεις το ζωτικό μας χώρο, που είναι ανέκαθεν η περιοχή της Πεδιάδας, η περιοχή δηλαδή που αντιστοιχεί στην περιφέρεια των  σημερινών Δήμων Καστελλίου, Χερσονήσου, Μαλλίων, Γουβών και Επισκοπής: συνεκτικότατη αδιαίρετη φυσική, πολιτισμική, ανθρωπολογική, κοινωνική, ιστορική και οικονομική ενότητα συνεχώς από την Προϊστορία έως σήμερα.
 Σύσσωμη πλέον κοινωνία του Δήμου Καστελλίου, θεωρεί, ύστερα και από τα προβλεπόμενα στο σχέδιο νόμου του «Προγράμματος Καλλικράτης», ότι βρίσκεται υπό διωγμό και είναι έτοιμη να αποβάλλει από την περιοχή της, ως ανεπιθύμητα  πρόσωπα, όσους και όσες απεργάστηκαν άλλη μια φορά τα δίκαια της, παραχαράσσοντας τη βούληση της.
 Σας βεβαιώνουμε ότι η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για την «αναγκαστική» συνένωση με τους Δήμους Αρκαλοχωρίου και Θραψανού:
 Α) ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ,
 Β) ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ.
 Γ) ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΚΑΙ  ΟΧΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
  
 Κλείνοντας κάνουμε έκκληση προς εσάς, και συγχρόνως προς τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και το σύνολο των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να λάβετε με  παρρησία, την συνετή απόφαση, να ενεργήσετε και να αποκαταστήσετε, έστω και την ύστατη στιγμή, την κατάφορη αδικία εις βάρος μας:
 Να κάνετε πράξη, το αυτονόητο και το προφανές: να διατηρήσετε το Δήμο Καστελλίου στην Πεδιάδα, το φυσικό, το ζωτικό του χώρο, και να τον εντάξετε οριστικά, μαζί με τους Δήμους Μαλλίων, Χερσονήσου, Γουβών και Επισκοπής στον, προτεινόμενο από το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», «Δήμο Πεδιάδας».

Με σεβασμό, εμπιστοσύνη, αλλά και αγωνία.
Σας χαιρετούμε

Για την
«Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας»
         
 Ο Πρόεδρος                              Η Γραμματέα
  Σταμάτης Πέτρου Μάρας                Ντίνα Δρακάκη Πετράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE