3 Μαρ 2010

Εκδήλωση Κυριακή 7/3/2010

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλίου, διοργανώνουν ομιλία - παρουσίαση έρευνας και συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 και ώρα 11.30πμ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λυκείου Καστελλίου, με θέμα: «Επιφανειακή  Αρχαιολογική έρευνα της Γεωγραφικής ενότητας Πεδιάδας: Αποτελέσματα και προοπτικές προστασίας και ανάδειξης  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Ομιλητής, ο κ. Νίκος Παναγιωτάκης, Δρ. Αρχαιολόγος 

          Η σημαντικότατη έρευνα του Ν. Παναγιωτάκη, που θα παρουσιαστεί, και έχει ήδη ανακοινωθεί σε σημαντικά ιδρύματα του εξωτερικού (Γαλλία κ.α.), αλλάζει πλήρως τα δεδομένα για την περιοχή της Πεδιάδας.
Η επιφανειακή έρευνα της Πεδιάδας, Ηρακλείου, έχει βασιστεί στις έρευνες πεδίου που διεξήχθησαν από τον Δρ. Νίκο Παναγιωτάκη την περίοδο 1992-1999 και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με την μελέτη υλικού και την επεξεργασία των μετρήσεων από μία διεπιστημονική ομάδα ερευνητών. Η επιστημονική ομάδα του Ι.Μ.Σ. (Δρ. Α. Σαρρής, Λ. Κοκκινάκη, Ε. Κάππα, Μ. Παπάζογλου και Γ. Παπαδάκης) συμμετέχει στο πρόγραμμα με την δημιουργία ιστοσελίδων για την φιλοξενία του προγράμματος (http://www.ims.forth.gr/joint_projects/pediada/about.html), την κατασκευή βάσης δεδομένων αρχαιολογικών πληροφοριών και την επεξεργασία αυτών μέσα από την πλατφόρμα των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.
          Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση και η ανασύσταση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή της Πεδιάδας από την νεολιθική περίοδο μέχρι σήμερα και την αλληλεπίδραση αυτής με το φυσικό περιβάλλον. Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν εντοπιστεί πάνω από 1000 νέες αρχαιολογικές θέσεις, με ιδιαίτερη πυκνότητα αυτών που ανήκουν στην εποχή Χαλκού, την Αρχαϊκή εποχή, την Ρωμαϊκή και Βενετική Περίοδο. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται η αναγνώριση της ανακτορικής θέσης του Γαλατά (που ανασκάπτεται πλέον από την αρχαιολογική υπηρεσία), καθώς και ένα σημαντικό δίκτυο επικοινωνίας με πυρές. (http://www.ims.forth.gr/joint_projects/pediada/about.html)
          Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το
Institute for Aegean Prehistory, Institution Psycha, Mediterranean Archaeological Trust και από το 2005 απο το Shelby White - Leon Levy Program for Archaeological Publications. Τα αποτελέσματα του προγράμματος αναμένεται να δημοσιευτούν από το INSTAP Academic Press.
         Το Εργαστήριο έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση ηλεκτρονικής βάσης πληροφοριών για τη καταχώρηση των τοπωνυμίων των αρχαιολογικών θέσεων καθώς και την επεξεργασία τους μέσα από αυτή την βάση, καθώς και τη δημιουργία ενός συστήματος GIS για τη χαρτογραφική αποτύπωση των αρχαιολογικών θέσεων.
Οι πληροφορίες που έχουν εισαχθεί στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών περιλαμβάνουν γεωλογικούς, τοπογραφικούς και περιβαλλοντικούς χάρτες, δορυφορικές εικόνες Landsat, ASTER & SPOT, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας σε άμεση συσχέτιση με τις νέες αρχαιολογικές πληροφορίες. Οι δορυφορικές εικόνες διερευνούνται ως προς το φασματικό χαρακτηρισμό των αρχαιολογικών θέσεων. Η χωρική συνοχή των οικιστικών τάσεων εξετάζεται διαχρονικά και συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα και μοντέλα τυχαίας κατανομής. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα φανερώνουν μία αυξημένη συνοχή των θέσεων σε όλες τις εποχές με εξαίρεση την Πρωτομινωϊκή και την Γεωμετρική Εποχή. Αυξημένη συνοχή παρατηρήσαμε και στις μινωϊκές φρυκτωρίες (Σωροί) που αποτελούν μέχρι σήμερα το πρωϊμότερο σύστημα επικοινωνίας στο χώρο του Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE