13 Ιαν 2011

Το ψήφισμα της 5ης Ιανουαρίου 2011

«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ υπεράσπισης του Δημόσιου χαρακτήρα της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών και την αξιοποίηση της προς όφελος του λαού της Κρήτης»

Εμείς οι κάτοικοι και εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής που ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Χαρακτήρα της (πρώην) Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, αφού ενημερωθήκαμε διεξοδικά για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το χώρο, 

Διαπιστώνουμε  ότι:


● Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τα χνάρια της Ν.Δ. και με πρόσχημα την κρίση, προχωρά στην εκποίηση ενός μεγάλου αριθμού Δημόσιων Επιχειρήσεων, οργανισμών και Δημόσιας περιουσίας μεταξύ των οποίων και το «φιλέτο» της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών.

● Στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας είναι η εισροή εσόδων ύψους 7 δις ευρώ για την περίοδο 2011-2013 και ειδικότερα η είσπραξη τουλάχιστον ενός δις ευρώ μέσα στο 2011 μέρος των οποίων θα προέρχεται και από την πρώην Βάση.

● Η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Χερσονήσου πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Ή θα επικροτήσει την πολιτική της για «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας από τους επιχειρηματίες που θα ανακυκλώνουν ανεξέλεγκτα τα κέρδη τους, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για την παραχώρηση και της υπόλοιπης Δημοτικής Περιουσίας, ή θα διεκδικήσει μαζί μας το χώρο σαν δημόσιου στα πλαίσια του θεσμοθετημένου χωροταξικού σχεδιασμού (ΦΕΚ 60 ΑΑ/26-02-2010). 

Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης  και των υποστηρικτών της και διεκδικούμε να παραμείνει ο χώρος κάτω από δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο.

Ο χώρος είναι ιδανικός και προσφέρεται να υλοποιηθεί ένα δίκτυο υποδομών και υπηρεσιών στους τομείς της Παιδείας, της  Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, και ορισμένων υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, θα χρηματοδοτείται  γενναία από το Κράτος και θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Καμιά Σύμπραξη  Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Και συγκεκριμένα: 

●  Βελτίωση και ολοκλήρωση της υλικοτεχνικής υποδομής και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης και της έρευνας που υπάρχουν με σύγχρονα και ασφαλή κτήρια πλήρως εξοπλισμένα με τα απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό, μέσα διδασκαλίας, επιστημονικά όργανα, μέσα έρευνας και τεχνολογίας, ενταγμένα στο κεντρικά σχεδιασμένο, ενιαίο και δωρεάν για όλο το λαό εκπαιδευτικό σύστημα. 

●  Ανέγερση ενός σύγχρονου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, πλήρως εξοπλισμένου με σύγχρονα επιστημονικά όργανα και εργαλεία, επανδρωμένο με το απαιτούμενο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα καλύπτει δωρεάν τις βασικές ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας των κατοίκων της περιοχής, ενταγμένο στο ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υγείας .

●  Σύγχρονες εγκαταστάσεις Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας που θα καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, από την βρεφική και νηπιακή ηλικία, (βρεφονηπιακός σταθμός), για να μπορούν οι μητέρες και ιδιαίτερα οι εργαζόμενες με ασφάλεια να αφήνουν τα παιδιά τους.  Ειδική υποδομή για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, των ηλικιωμένων με ειδικό κέντρο Ανοικτής Προστασίας κ.ά.

●  Ανέγερση και πλήρη εξοπλισμό σύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου που θα δίνει έμφαση στην ερασιτεχνική δημιουργία, θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Καλλιτεχνικό και Μουσικό Γυμνάσιο και θα αποτελεί τμήμα του ενιαίου πολιτιστικού κινήματος.

●  Μικρό Αθλητικό Κέντρο που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες για άθληση του λαού και της νεολαίας μας, θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα απαιτούμενα αθλητικά και επιστημονικά όργανα, και θα είναι συνδεμένο με το σχολικό και σωματειακό αθλητισμό. Θα συμβάλει στην διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς στην ιδέα ότι ο αθλητισμός, τα σπορ, η φυσική αγωγή τα ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα αποτελούν μέρος της πολιτιστικής ανάπτυξης του λαού, είναι μέσο παιδείας και αγωγής, συμβάλει στην καλλιέργεια της υγείας και της προσωπικότητάς του. 

● Οι πέντε αυτοί τομείς αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών που θα συμβάλουν στην κάλυψη βασικών αναγκών του λαού της περιοχής. Η επάνδρωση τους συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, αφού απαιτεί πρόσληψη  μόνιμου και σταθερού προσωπικού με πλήρη οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

● Τέλος, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την περιφρούρηση και τον καθαρισμό των κτηρίων, του λιμανιού και της παραλίας, να περιποιηθούν τα δένδρα και το πράσινο, να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής και περιπάτου.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ (πρώην) ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


Το παρόν ψήφισμα αφού διαβάστηκε, εγκρίθηκε ομόφωνα και αποφασίστηκε να επιδοθεί:
● Στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
● Στον Περιφερειάρχη Κρήτης
● Στο Δήμαρχο Χερσονήσου
● Στον εκπρόσωπο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου
● Στον Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE