17 Ιουνίου, 2010. Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης.
Εν όψει ερημοποίησης και λειψυδρίας και ενώ η Κρήτη σε όλες τις επιστημονικές προβλέψεις βρίσκεται στο κόκκινο, σχεδιάζουν στην Πεδιάδα, μια από τις «καθαρές» ακόμα περιοχές της Κρήτης, «μαμούθ» αεροδρόμιο με 17 έως 30 πτήσεις ανά ώρα!!!
Που σημαίνει, μεταξύ άλλων:
…την αποψίλωση, με την εκρίζωση τουλάχιστον 130.000 ελαιοδένδρων, την τσιμεντοποίηση και η ασφαλτόστρωση μιας από τις δύο γόνιμες πεδιάδες του Ηρακλείου, και από τις πλέον ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας και της Μεσογείου … ακόμα και δασικών εκτάσεων (!),
…τη ρύπανση του αέρα, της γης και του υδροφόρου ορίζοντα μεγάλου μέρους (ακτίνα 18 έως 25 χιλιόμετρα ) της ενδοχώρας του Ηρακλείου (όταν όλοι αναγνωρίζουν ότι …κάθε σταγόνα καθαρού νερού, στο εγγύς μέλλον, θα είναι πολύτιμη).
… την κατεδάφιση ακόμα και ολόκληρων βουνών … για την «άρση εμποδίων»,…
…δηλαδή τη λεηλασία της φύσης και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, με μοναδικό στόχο τη στυγνή κερδοσκοπία των λίγων, ξένων και ντόπιων μεγαλοεργολάβων και των μεγάλων αλυσίδων (τράστς) του εμπορίου…
...Και όλα αυτά στα πλαίσια της «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»!!!...
Η ερημοποίηση είναι η μεγάλη απειλή για τη γη, με την Κρήτη, και ιδιαίτερα την ανατολική και τη νότια, να είναι ένα μέρος από το σύνολο των περιοχών που θεωρούνται υποψήφιες για μια τέτοια εξέλιξη στο περιβάλλον.
Η ερημοποίηση είναι η μεγάλη απειλή για τη γη, με την Κρήτη, και ιδιαίτερα την ανατολική και τη νότια, να είναι ένα μέρος από το σύνολο των περιοχών που θεωρούνται υποψήφιες για μια τέτοια εξέλιξη στο περιβάλλον.
Άλλωστε, η καθιέρωση της 17ης Ιουνίου από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας επιβεβαιώνει ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στις ερήμους, αλλά απειλεί και πολλές άλλες περιοχές της γης.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του εδάφους πλήττουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης, αποτελώντας απειλή για την επιβίωση, την ευημερία και την ανάπτυξη σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Αντιμέτωποι με μακρές περιόδους ξηρασίας, πείνας και ολοένα μεγαλύτερης φτώχιας, πολλοί έχουν μόνο μια επιλογή: να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους. Υπάρχουν ήδη 24 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες. Ο αριθμός αυτός μπορεί να ανεβεί στα 200 εκατομμύρια έως το 2050. Η ερημοποίηση της Γης έχει ως αποτέλεσμα ανυπολόγιστες απώλειες σε γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, καθώς επίσης και τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής γενικότερα.
Τα τελευταία 40 χρόνια, σχεδόν το ένα τρίτο των αγροτικών εκτάσεων της Γης έχει καταστεί μη παραγωγικό και έχει εγκαταλειφθεί, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των βοσκοτόπων εμφανίζουν σημάδια ερημοποίησης.
Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο "Μεσόγειος SOS" αναφέρει: «Μεγάλο μέρος του πλανήτη πλήττεται από την ερημοποίηση, μια διαδικασία κατά την οποία υποβαθμίζεται η παραγωγικότητα του εδάφους και ολόκληρες περιοχές μετατρέπονται σταδιακά σε μια απογυμνωμένη έκταση. Αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, με κυριότερους τη διάβρωση των εδαφών, κυρίως εκεί που δεν υπάρχει η βλάστηση για να συγκρατήσει τα νερά των βροχοπτώσεων, και τη μη ορθολογική διαχείριση του νερού μέσω της υπερεκμετάλλευσης και της υποβάθμισης των υπόγειων υδάτων, η οποία οδηγεί στην αλάτωση και την οξίνιση των εδαφών. Επίσης, ο μη βιώσιμος χαρακτήρας της γεωργίας με τα απαρχαιωμένα δίκτυα άρδευσης και το μη ορθολογικό προγραμματισμό των καλλιεργειών, όπως επίσης και οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις στη φυσική κυκλοφορία του νερού επιδεινώνουν την υποβάθμιση και την απώλεια γονιμότητας του εδάφους. Η υποβάθμιση μπορεί να είναι αναστρέψιμη εάν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και υιοθετηθούν ορθές πρακτικές. Αν όμως κάτι τέτοιο δε συμβεί, ενδεχόμενα να είναι και οριστική. Η ερημοποίηση, εκτός από τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει στο φυσικό περιβάλλον, επιδρά αρνητικά και στην οικονομία και στην κοινωνία μιας περιοχής, μειώνοντας την παραγωγικότητα ενός τόπου και κατ’ επέκταση το αγροτικό εισόδημα, προκαλώντας μετακινήσεις πληθυσμού.
Δεν είναι συνεπώς περίεργο πως αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους του εντεινόμενου φαινομένου των περιβαλλοντικών προσφύγων. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μελέτες κάνουν λόγο για περιοχές με κίνδυνο υποβάθμισης των εδαφών τους, που ανέρχονται στο 38% της ευρωπαϊκής έκτασης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 35% του ελλαδικού χώρου (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη) βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης ή έχει ήδη ερημοποιηθεί, ενώ το 49% βρίσκεται σε μέτριο κίνδυνο ερημοποίησης
Σύμφωνα με στοιχεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 35% του ελλαδικού χώρου (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη) βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης ή έχει ήδη ερημοποιηθεί, ενώ το 49% βρίσκεται σε μέτριο κίνδυνο ερημοποίησης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.
Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE