16 Ιουν 2010

Όταν μιλούσαμε για σχέδιο "ΤΑΪΒΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ" της Κρήτης κάτι ξέραμε....

Εφ. «Πατρίς», 16-06-10.

 Ο Νο   της Κίνας για δύο ημέρες στο Ηράκλειο
Κινέζικο ενδιαφέρον για επενδύσεις
Υπογράφηκαν 14 συμφωνίες χθες στην Αθήνα
Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον των Κινέζων για το λιμάνι του νότου (Τυμπάκι)!



Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Ζανγκ Ντετζιάνγκ, που σήμερα έρχεται και στο Ηράκλειο, συζήτησε το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του Θ. Πάγκαλο και φαίνεται ότι το θέμα είναι ανοιχτό προς συζήτηση για την ελληνική κυβέρνηση.
Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για όλα.
Είπαν πριν μερικές εβδομάδες” καταρχήν ναι” και για το αεροδρόμιο Καστελίου, είναι θετικοί (ακόμη) και για το θέμα του λιμανιού στο νότο που έθεσε για πρώτη φορά ο πρώην υπουργός εμπορικής ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννης ο οποίος έκανε και τις επαφές με Κορεάτες και Κινέζους.
Σήμερα πάντως θα ξεκαθαρίσουν πολλά καθώς ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ έρχεται στο Ηράκλειο και θα έχει επαφές με τη νομάρχη ενώ θα επισκεφτεί το αρχαιολογικό μουσείο και την Κνωσό.
Πάντως ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ υπέγραψε με τον Θ.Πάγκαλο συνολικά 14 συμφωνίες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν κυρίως τους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, των μεταφορών αλλά και τα εξαγώγιμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Συγκεκριμένα, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον Ναυτιλιακό Τομέα από την ΥΠΟΙΑΝ Λούκα Κατσέλη και τον υπουργό Μεταφορών της Κίνας Λι Σενγκλίν, το οποίο προβλέπει επωφελές καθεστώς ναυλώσεων για την ελληνική ναυτιλία.
Πιο αναλυτικά, αφορά την:
-Ασφάλεια και προστασία στον τομέα της ναυτιλίας  (συνεργασία των δύο μερών στην υλοποίηση των πορισμάτων του Διεθνούς Ναυτιλιακού οργανισμού - I.M.O. σε θέματα ασφάλειας)
-Πρόληψη της Ρύπανσης από τα πλοία (συνεργασία στη διαχείριση της ειδικής μέριμνας για τη μόλυνση και ρύπανση των θαλασσών)
-Ανάπτυξη των λιμένων και διευκόλυνση λιμενικών υπηρεσιών (στόχος η αύξηση της διαμετακομιστικής ικανότητας με αμοιβαιότητα και ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών και παροχών)
-Ανταλλαγές Τεχνογνωσίας σε θέματα Ναυτιλίας (προώθηση συνεργασίας με Ειδικευμένα Μορφωτικά Ιδρύματα και εμπλεκόμενους σε θέματα τεχνογνωσίας με στόχο την από κοινού ίδρυση Ινστιτούτου Ναυτιλιακής και Λιμενικής Τεχνολογίας).
-Εκπαίδευση και Απασχόληση στην Ναυτιλία (συνεργασία των δύο μερών στην εκπαίδευση και την ανταλλαγή ειδικευμένου προσωπικού με έμφαση στην εφαρμογή των πορισμάτων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας- ILO αναφορικά με την κατάρτιση και τις ανάγκες των εργαζομένων).

Ακόμη τέσσερις συμφωνίες αφορούν ναυπήγηση ή πρόθεση ναυπήγησης ελληνικών φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου στα ναυπηγεία της COSCO και υπεγράφησαν μεταξύ ελλήνων πλοιοκτητών και της COSCO shipyard Co. Μία συμφωνία αφορά τη σύσταση κοινοπραξίας (jv) και ακόμη δύο είναι συμφωνίες ναύλωσης.
Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ΟΤΕ και της Huawei Technologies, καθώς και για την κατασκευή του εμπορικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pireus Plaza από την BCEGI και την Helios Plaza. Τέσσερις ,τέλος, συμφωνίες υπεγράφησαν για την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.
«Συζητήσαμε και άλλες πιθανές επενδύσεις με τους Κινέζους, ειδικά στον τουρισμό και τις υποδομές», ανέφερε από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
«Πήρα πολλές ενθαρρύνσεις από τον κ. Πάγκαλο», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Ανταλλάξαμε εις βάθος απόψεις για την εμβάθυνση των συνεργασιών σε κάθε τομέα και καταλήξαμε σε ευρεία συμφωνία».
«Η Ελλάδα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα να βρουν ευκαιρίες για επενδύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Ζανγκ και τόνισε πως «υπάρχει κοινή βούληση Αθήνας - Πεκίνου να ενδυναμώσουμε τις επωφελείς συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία του λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης επαναδιατύπωσε στη συνέχεια -κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό- τη βούληση της Κίνας για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.
«Η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές, ισχυρές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να βρουν εμπορικούς εταίρους για επενδύσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Ζανγκ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «με την ισχυρή ηγεσία, η Ελλάδα σίγουρα θα ξεπεράσει τις προσωρινές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει».
Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε: «Συνεχίζουμε και εμβαθύνουμε τις σχέσεις αυτές, μια στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας, με τις εμπορικές συμφωνίες που προωθούμε και υπογράφουμε, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, με τη συνεχή και ουσιαστική μας συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον Κ. Παπούλια
Τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους ανέδειξε η συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Κινέζο αντιπρόεδρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Ζάνγκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή του κ. Παπούλια στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στην προώθηση της φιλίας με τον κινεζικό λαό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη δραστηριοποίηση της κινεζικής εταιρείας Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά.
«Ειδικότερα, μετά την έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν ο κινεζικός όμιλος ναυτιλίας Cosco συμμετείχε στην αξιοποίηση και την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά, εσείς φροντίσατε και προωθήσατε ο ίδιος αυτό το έργο», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE