3 Ιουν 2010

Η "ατζέντα" του Υπουργικού Συμβουλίου και οι αποκρατικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις, οι συγχωνεύσεις οργανισμών στο Δημόσιο και θέματα σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγεία βρίσκονται στην ατζέντα του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, κ.  Γ.Παπανδρέου.....

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία από ικανούς ξένους επενδυτές και το κράτος να διατηρήσει την συμμετοχή του σε υποδομές και οργανισμούς που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται η προκήρυξη διαγωνισμών για την μακροχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης δημοσίων υποδομών και επιχειρήσεων και εγκαταλείπονται οι συνηθισμένες μέθοδοι αποκρατικοποιήσεων.
Ο κατάλογος με τις προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις έχει συνταχθεί ήδη από τον Μάρτιο και πλέον αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. Το θέμα άλλωστε εξετάσθηκε εκτενώς το προηγούμενο Σάββατο σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών κκ Γ.Παπακωνσταντίνου, Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη, Υποδομών Δ.Ρέππας και Πολιτισμού Π.Γερουλάνος.
Στην σύσκεψη αποκρυσταλλώθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμβάσεις παραχωρήσεως που θα τεθούν προς εξέταση στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Στην λίστα του προγράμματος που έχει ως άμεσο στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία, περιλαμβάνονται:
-Η αξιοποίηση του ΟΣΕ και η πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
-Η αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων του Δημοσίου και η μακροχρόνια ενοικίαση κρατικών εκτάσεων.
- Η πώληση συμμετοχών σε καζίνο και η απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
-Η διάθεση ποσοστού που διαθέτει το Δημόσιο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και η συνομολόγηση συμβάσεων παραχωρήσεως περιφερειακών αεροδρομίων.
- Η διάθεση μικρού ποσοστού των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στις εταιρείες διαχειρίσεως υδάτων και η παραχώρηση του μάνατζμεντ.
-Η παραχώρηση της διαχείρισης εμπορικών λιμένων και η μακροχρόνια μίσθωση εφοδιαστικών υποδομών.
- Η διάθεση του μάνατζμεντ και μετοχικού ποσοστού της ΔΕΠΑ και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες.
Εξάλλου, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιασθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο ο κατάλογος των δημοσίων οργανισμών που πρόκειται να συγχωνευθούν.
Άμεσα αναμένεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν 250 οργανισμοί, ενώ υπάρχουν περίπου 5.000 οργανισμοί και υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται ανενεργοί και εξετάζεται η σταδιακή τους κατάργηση. Για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών καταρτίζεται ειδικό μητρώο στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί στο ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σήμερα στις 13:00.
http://www.insuranceworld.gr/default.php?pname=Article&art_id=2504&cat_id=11
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=14250946

6 σχόλια:

  1. Ο ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εσεις που τη στηρίζεται αυτη την αποψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aplo einai re file tha ton ΞΑΝΑΣΤΗΡΙΞΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα ψιλά πατώματα υπάρχει κενό αέρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν πιστευουμε οτι τετοιοι μας αξιζουν για αντιπροσωποι μας στο κρατος τοτε τι να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE