6 Φεβ 2011

Οι αλήθειες των ειδικών: Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) για το προτεινόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλλι ...και τα άλλα έργα του αέρα.


Η δημιουργία νέων αεροδρομίων, όπως αυτό στο Καστέλλι του Ηρακλείου, με το μοντέλο των Σπάτων, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα ακριβό αεροδρόμιο. Ένα αεροδρόμιο που όχι μόνο δεν θα επιτελέσει το ρόλο του, αλλά θα διώξει τις charter πτήσεις και θα τις οδηγήσει σε άλλους προορισμούς, με καταστροφικές συνέπειες για το νησί και την εθνική οικονομία.
Οι λόγοι είναι απλοί και η λειτουργία των Σπάτων το έχει αποδείξει :
α) ουδένα αεροδρόμιο είναι κερδοφόρο στον αεροπορικό τομέα, λόγω του υψηλού κόστους των γηπέδων, των υποδομών και του εξοπλισμού που δεν μπορούν να αποσβεστούν, β) ο φορέας που λειτουργεί το αεροδρόμιο για να κάνει απόσβεση και να έχει κέρδη αυξάνει υπερβολικά το κόστος χρήσης του αεροδρομίου, γ) η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει ότι μόνο ένα αεροδρόμιο κομβικό, που λειτουργεί σαν διαμετακομιστικό της αεροπορικής κίνησης για άλλες ηπείρους μπορεί να έχει ικανοποιητικά έσοδα, με τη προϋπόθεση βέβαια ότι έχει σχετικά χαμηλά τέλη χρήσης.
Όσοι πιέζουν για τη κατασκευή ιδιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλλι, με το μοντέλο Σπάτων και τα συμφέροντα που αυτοί εξυπηρετούν, αποκρύπτουν από την τοπική κοινωνία του Ν. Ηρακλείου τα εξής βασικά στοιχεία :
   - δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας που να αποδεικνύει την ανάγκη κατασκευής ενός τουριστικού αεροδρομίου 16 εκατομμυρίων επιβατών, όταν το σύνολο των διακινούμενων στην χώρα είναι περίπου 31 εκατ.
    - στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές για την υποδοχή και εξυπηρέτηση αυτού του αριθμού επιβατών, όταν για παράδειγμα το καλοκαίρι στη περιοχή Ηρακλείου γίνονται συνεχείς διακοπές νερού και ηλεκτροδότησης.
- ουδείς μπορεί με σοβαρότητα να στηρίξει το γεγονός ότι ένα καθαρά εποχικό αεροδρόμιο, ένα αεροδρόμιο που ουσιαστικά θα λειτουργεί πλήρως μόνο την τουριστική περίοδο, μπορεί να είναι κερδοφόρο και συγχρόνως ελκυστικό για τις ξένες αεροπορικές εταιρείες.
   - κανένα αεροδρόμιο δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί με την πραγματική έννοια του όρου, γιατί το κόστος των υποδομών και γηπέδων είναι αδύνατον να καλυφθεί από οποιονδήποτε επενδυτή.

 Η πρόθεση των υπέρμαχων του «ξεπουλήματος» είναι να δοθεί μόνο η εκμετάλλευσή τους στον ιδιώτη και το Κράτος άμεσα ή έμμεσα να πριμοδοτεί τον υποτιθέμενο επενδυτή και «φίλο».
 Επισημαίνουμε βέβαια και το γεγονός ότι όσοι σκέφτονται να «ιδιωτικοποιήσουν-πωλήσουν» και τα υπόλοιπα ελληνικά αεροδρόμια, όπως Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κερκύρας, Κω , σε ιδιώτη «επενδυτή», παραβλέπουν σκόπιμα το γεγονός ότι τα εν λόγω αεροδρόμια είναι οι οικονομικοί αιμοδότες των υπολοίπων και θα θέλαμε να γνωρίζουμε σε περίπτωση ιδιωτικοποίησής τους, πως θα επιβιώσουν τα υπόλοιπα.

 Επίσης οι υπέρμαχοι του ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας και του μέλλοντος των παιδιών μας, σκόπιμα αποκρύπτουν τα παρακάτω :
   -ποιο ιδιωτικό αεροδρόμιο θα λειτουργήσει μόνο και μόνο για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών ;
   -ποιος ιδιώτης θα αδιαφορήσει για το κέρδος και θα «ανοίξει» το αεροδρόμιό του για αεροδιακομιδή ασθενούς ή για έρευνα και διάσωση ;
   -ποιο ιδιωτικό αεροδρόμιο θα κρατήσει χαμηλά τα τέλη χρήσης προκειμένου να αυξηθεί η τουριστική κίνηση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ;
   -ποιο ιδιωτικό αεροδρόμιο θα αντέξει τη δαπάνη λειτουργίας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μια πτήση, που μεταφέρει «δυο φαντάρους, τρεις πολίτες και εφημερίδες», όπως στο Καστελόριζο ;
   -πως θα διασφαλιστεί ότι το πραγματικό «αφεντικό» των αεροδρομίων της Μυτιλήνης, της Χίου, της Κω ή της Θεσσαλονίκης δεν θα είναι Τούρκος, Σκοπιανός ή όποιος άλλος ;

Η πρότασή μας είναι:
- τα αεροδρόμια να αναπτυχθούν και εκσυγχρονιστούν από ίδιους πόρους, οι οποίοι ούτως ή άλλως καταβάλλονται από τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρείες. Σημειωτέον ότι η ΥΠΑ έχει τη δυνατότητα από ίδιους πόρους, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού, να πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 2 δις. Ευρώ σε μία δεκαετία, γεγονός που καταρίπτει το επιχείρημα της αναγκαιότητας ιδιώτη επενδυτή.
- τα αεροδρόμια πρέπει να είναι κρατικά και να τα λειτουργεί η ΥΠΑ, προκειμένου να επιτελούν στο ακέραιο το ρόλο που η ιδιαιτερότητες της Ελλάδας επιβάλλουν.
Το μόνο που απαιτείται για την υλοποίηση των παραπάνω είναι η πολιτική βούληση και η θέληση να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της χώρας και όχι κάποια άλλα με «άγνωστες» υπόγειες διαδρομές.

Απόσπασμα από το έγγραφο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Αθήνα 18-01-11.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE