30 Δεκ 2009

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ'

Δελτίο τύπου, 30 Δεκεμβρίου 2009


Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟικοΚρήτη' στηρίζει την προσφυγή των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά του σχεδιαζόμενου αεροδρόμιου στο Καστέλλι Πεδιάδος Ηρακλείου διότι:

1. Το νέο αεροδρόμιο που προτείνεται είναι μη βιώσιμο έργο, θα αποτύχει και θα δημιουργήσει περισσότερα περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα λύσει. Η περιοχή της Πεδιάδας του Καστελλίου επιλέχθηκε ως κατάλληλη για αεροδρόμιο με αδιαφανή και ατεκμηρίωτο τρόπο χωρίς να έχει προηγηθεί καμία έρευνα και καμία μελέτη για το ζήτημα των αερομεταφορών στο νησί.
Η Κρήτη δε χρειάζεται άλλο ένα αεροδρόμιο και δε χρειάζεται να μεταφερθούν τα προβλήματα της Νέας Αλικαρνασσού πολλαπλασιασμένα στην Πεδιάδα του Καστελλίου. Η κίνηση μπορεί να καλυφθεί επαρκώς και σε βάθος χρόνου από τα τρία υφιστάμενα αεροδρόμια με βελτίωση των υποδομών και του οδικού δικτύου χωρίς να χρειαστεί να καταστραφεί άλλος ένας παραγωγικός και φυσικός τόπος που προσφέρει ποιότητα ζωής σε χιλιάδες ανθρώπους. Από αυτή την άποψη, οφείλουμε να διερευνήσουμε σήμερα με σοβαρότητα το ζήτημα του αεροδρόμιου 'Νίκος Καζαντζάκης' της Νέας Αλικαρνασσού με σκοπό τη βελτίωση των χαρακτηριστικών των αεροδιαδρόμων και των υποδομών του. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το αεροδρόμιο αυτό μπορεί να κλείσει δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

2. Οι προβλέψεις για αύξηση της τουριστικής κίνησης στις οποίες βασίστηκαν οι μελετητές για να δικαιολογήσουν την ανάγκη ενός νέου αεροδρομίου δε στηρίζονται σε καμία έρευνα ή μελέτη, αποτελούν απλά ευχολόγια, αναπαράγουν το αποτυχημένο μοντέλο του μαζικού τουρισμού που έχει υποβαθμίσει όλο το νησί και δε συνάδουν με τις αρχές της βιωσιμότητας. Αντίθετα η Κρήτη οφείλει να βελτιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος με προστασία και ανάδειξη του φυσικού, του πολιτιστικού και του αρχαιολογικού της πλούτου, να αναπτύξει τον ήπιο οικοτουρισμό και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση και χώρο στην αγροτική οικονομία.

3. Οι φαραωνικές επιλογές όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ο διαμετακομιστικός σταθμός στον κόλπο της Μεσσαράς, το φράγμα στον Αποσελέμη, τα γήπεδα γκολφ, τα τουριστικά χωριά στον Κάβο Σίδερο και αλλού και το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων μας οδηγούν σε αδιέξοδα και υπονομεύουν το μέλλον του νησιού. Για να απαντήσουμε στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας όπως το κλιματικό χάος, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η απώλεια των φυσικών πόρων, η υποχώρηση της ποιότητας ζωής και η παγκόσμια φτώχεια πρέπει να στραφούμε σε ήπιες μορφές ανάπτυξης που θα σέβονται τους πόρους, το περιβάλλον και τον άνθρωπο και θα ωφελούν πρωτίστως τις τοπικές κοινωνίες.

1 σχόλιο:

  1. http://vickytoxotis.blogspot.com/2010/01/blog-post_6175.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Toxotis+%28TOXOTIS%29

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE