17 Ιαν 2010

Σήμα κινδύνου από την έρευνα των ειδικών επιστημόνων

Ύποπτο ρήγμα κάτω από την περιοχή του νέου αεροδρομίου

Του Κώστα Μπογδανίδη

Η πρόσφατη έρευνα των ενεργών ρηγμάτων που έγινε για λογαριασμό του δήμου Ηρακλείου έκρυβε ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε την ανάγκη να προχωρήσουν ανάλογες έρευνες για ρήγματα σε άλλες περιοχές της Κρήτης και δη στην ενδοχώρα όπου προγραμματίζονται μεγάλα έργα όπως είναι το αεροδρόμιο του Καστελίου! Αυτό το ρήγμα που είναι γνωστό στους επιστήμονες

και άλλα που έχουν εντοπιστεί ανησύχησαν περισσότερο τους ερευνητές που ήρθαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρά τα 19 ρήγματα της λεκάνης του Ηρακλείου που μελετήθηκαν εξονυχιστικά και ευτυχώς κανένα δεν έχει «ξυπνήσει» τα τελευταία 125.000 χρόνια με αποτέλεσμα μην δίνουν πλέον σεισμούς! 

Τα μάλλον ευχάριστα αποτελέσματα της μελέτης διερεύνησης των ενεργών σεισμικών ρηγμάτων που είχε αναθέσει ο Δήμος Ηρακλείου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (αφορούσαν 5 περιοχές) ουσιαστικά οδηγούν και τον ΟΑΣΠ να βγάλει από το «κόκκινο» τα ρήγματα του Ηρακλείου και από ενεργά να τα βάλει στην κατηγορία των πιθανώς ενεργών. Ωστόσο, ο επιβλέπων των μελετών κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος και οι συνεργάτες του κ. Γκανάς και κ. Δρακάτος διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά ότι υπάρχουν…σοβαρότερα ρήγματα, όπως του Καστελίου, νότια της Κρήτης, του Ασημίου και τα οποία πρέπει να ερευνηθούν. Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά αυτό που ήξεραν οι επιστήμονες , όπως στην περίπτωση του Δρ. Χαράλαμπου Φασουλά ο οποίος έχει δημοσιεύσει στην " τεκτονική εξέλιξη μιας Νεογενούς λεκάνης στην Κρήτη: Η λεκάνη του Ηρακλείου" (από το 2001 στο έγκριτο περιοδικό Journal of Geodynamics) αναλυτικά τα ρήγματα στην περιοχή μας.

Ειδικά στην περίπτωση του Καστελίου ενόψει της κατασκευής του μεγάλου αεροδρομίου πρέπει να ερευνηθούν και οι επιστήμονες παρότι για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται δημόσια, το επεσήμαναν μιλώντας με τοπικούς παράγοντες.

«Κοιτάξτε, οι ερευνητές στην ενημέρωση που μας έκαναν μας είπαν για τα άλλα ρήγματα στην ενδοχώρα, αλλά αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Πρέπει πάντως όλα να τα κοιτάξουμε» ανέφερε στην «Π» ο αντιδήμαρχος κ. Μαμουλάκης που πήρε όλο το πακέτο των ερευνών από το Αστεροσκοπείο.

Το ρήγμα του Καστελίου είναι ενεργό και είναι γνωστό από παλιότερες μελέτες και θεωρούν τώρα ότι χρειάζεται επιπλέον μελέτη ενόψει και της μελλοντικής εγκατάστασης του νέου αεροδρομίου. Για να μην υπάρξει βέβαια οποιαδήποτε παρεξήγηση και πανικός πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα δίνει μόνο μικροσεισμούς και παρά το μεγάλο μήκος του δεν θεωρείται πολύ επικίνδυνο (μελέτη πριν μερικά χρόνια από τον κ. Δελήμπαση).

Ωστόσο, επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα να έχει δώσει μεγάλο σεισμό στο παρελθόν και ίσως θα έπρεπε να γίνει περισσότερη μελέτη σε αυτό λόγω. 

«Εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί για το σοβαρό αυτό θέμα. Είχαμε ακούσει εξωδίκως για το ρήγμα, αλλά ενόψει ενός τόσου σοβαρού έργου πρέπει να ερευνηθεί διεξοδικά» τονίζει και ο δήμαρχος Καστελίου κ. Σμυρνάκης.

Όπως έχει καταδείξει ο κ.Φασουλάς στην Κρήτη υπάρχουν αναρίθμητα ρήγματα (σε σημείο που όταν δημοσίευσε την εργασία του ο κριτής να του ζητήσει στίγματα με gps για να πεισθεί ότι υπάρχουν!) τόσο πάνω στην ξηρά όσο και υποθαλάσσια. 

Ορισμένα από τα ρήγματα της ξηράς οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι είναι ενεργά και για άλλα υπάρχουν αμφιβολίες. 

Από τα πιο πρόσφατα και επειδή οι κίνδυνοι από ένα ρήγμα είναι σε άμεση εξάρτηση με το μήκος του, μόνο ορισμένα από αυτά τα χαρακτηρίζουν επικίνδυνα. Ένα τέτοιο είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας που από τη Χρυσή καταλήγει στον κόλπο του Μεραμπέλου, το ρήγμα του Καστελίου, το ρήγμα του Σπηλίου ή της Κεράς στα Χανιά. Υπάρχουν και άλλα μικρότερα όπως της Λάστρου, του Φουρνοφάραγγου ή του Ασημίου .

Αντίστοιχα, υπάρχουν και ρήγματα που είτε τα υποψιάζονται όπως στη δυτική ακτογραμμή των Χανίων, βόρεια της Ντίας, ή το μεγάλο ρήγμα του σεισμού του 365μχ, είτε τα γνωρίζουν αλλά δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν όπως το ρήγμα Παλαιόχωρας - Σφακίων, τα οποία είναι πολύ μεγάλα σε μήκος και είναι πολύ πιθανόν να συνδέονται με μεγάλους ιστορικούς σεισμούς. 

3 σχόλια:

  1. Συγνώμη .. χίλια συγνώμη ……..

    Στους συντοπίτες μου και σε όλα τα μέλη της << Πρωτοβουλίας >>

    Γράφω για την έρευνα των ενεργών ρηγμάτων που έγινε για λογαριασμό του δήμου Ηρακλείου.
    Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά αυτό που ήξεραν οι επιστήμονες , όπως στην περίπτωση του Δρ. Χαράλαμπου Φασουλά ο οποίος έχει δημοσιεύσει στην " τεκτονική εξέλιξη μιας Νεογενούς λεκάνης στην Κρήτη από το 2001 στο έγκριτο περιοδικό Journal of Geodynamics
    Διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά το σοβαρό ρήγμα του Καστελλίου αλλά τώρα δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους. Ειδικά εν ενόψει της κατασκευής του μεγάλου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Πρέπει να ερευνηθεί και οι επιστήμονες παρότι για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται δημόσια , το επεσήμαναν μιλώντας με τοπικούς παράγοντες.

    «Εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί για το σοβαρό αυτό θέμα. Είχαμε ακούσει εξωδίκως για το ρήγμα, αλλά ενόψει ενός τόσου σοβαρού έργου πρέπει να ερευνηθεί διεξοδικά» λέει ο δήμαρχος Καστελλίου κ. Σμυρνάκης..

    <<Κοιτάξτε, οι ερευνητές στην ενημέρωση που μας έκαναν μας είπαν για τα άλλα ρήγματα στην ενδοχώρα, αλλά αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Πρέπει πάντως όλα να τα κοιτάξουμε» ανέφερε στην «Π» ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Μαμουλάκης.

    Δεν ήταν όμως οι μόνοι που το ήξεραν.
    Το 2005 η αείμνηστη συντοπίτισσα μας αρχιτέκτονας Ελεονόρα Φερετζάκη μέλος του Δ.Σ. του Δήμου Καστελλίου αναφερόμενη πάρα πολλές φορές μέσα στο Δ.Σ. για την αναγκαιότητα της επισκευής του κτηρίου της Σακοράφειου Βιβλιοθήκης όπου στεγαζόταν ο Δήμος Καστελλίου, επεσήμανε το γνωστό για όλους τους Μηχανικούς ρήγμα του Καστελλίου , για το οποίο όπως θυμάμαι να λέει επεκτείνετε μέχρι την Ντία.
    Μιλούσε για την αναγκαιότητα σοβαρής μελέτης στατικότητας και εντέλει παρέμβασης στις κολόνες του κτιρίου οι οποίες είναι διαβρωμένες με μη επαρκή οπλισμό. Και δεν σταματούσε να επισημαίνει τον κίνδυνο από τις επιπτώσεις ενός σεισμού εξαιτίας του ρήγματος για το οποίο υπήρχαν (όπως έλεγε) μελέτες .
    Παρεμβάσεις στο κτίριο έγιναν. Μηχανικός δεν είμαι να κρίνω σε ποιο βαθμό.

    Γνωστό λοιπόν σε μένα αλλά και σε άλλους.
    Κακίζω τον εαυτό μου και προβληματίζομαι για την μνήμη μου. Δεν με βοήθησε.
    ‘Όλο αυτό τον καιρό που αγωνιζόμαστε για την ματαίωση αυτού του εκτρώματος συγκεντρώνοντας στοιχεία που τεκμηριώνουν το δίκαιο μας, ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ Ως ΟΦΕΙΛΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ

    Γ. Γαρεφαλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διορθώνω την ημερομηνία λόγω λάθους μου
    Αντί 2005 το σωστό είναι 1995

    Γ. Γαρεφαλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν η πολιτική διαβάλλεται απο τα όποια συμφέροντα και τις όποιες"αδυναμίες"ο εθελοντισμός επαναστατεί....δημιουργεί και ενώνει όλους όσους έχουν φιλότιμο και αξίες! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Συνεχίσται τον αγώνα για το Δίκαιο και το Ανθρώπινο......... Με εκτίμηση Ε.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE